HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Η πιο νόστιμη συνταγή για κοτόπουλο γιουβέτσι με φέτα

Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, φτιάχνουμε κοτόπουλο γιουβέτσι με φέτα.

Το καλοκαίρι, τα φαγητά φούρνου έχουν την τιμητική τους. Κι αυτό γιατί δεν χρειάζεται να είσαι πάνω από το φαγητό ούτε απαιτούνται πολλά σκεύη. Το γιουβέτσι είναι ένα από τα αγαπημένα μαμαδίστικα φαγητά, που ταιριάζει τέλεια σε ένα τραπέζι με φίλους στο εξοχικό.

Αυτή τη φορά, δίνουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή με κοτόπουλο, το οποίο γίνεται ακόμα πιο νόστιμο με την καπνιστή πάπρικα και τη φέτα. Θα χρειαστείς μόνο μια μεγάλη κατσαρόλα για τη βασική εκτέλεση της συνταγής και στη συνέχεια ένα ταψί για να την ολοκληρώσεις. Σερβίρεις κατευθείαν με το ταψί για πιο ρουστίκ εμφάνιση.

Κοτόπουλο Γιουβέτσι με Καπνιστή Πάπρικα και Φέτα

 

Υλικά

  • 4 μπούτια κοτόπουλου
  • 2 κύβους κότας
  • 14 γρ. καπνιστή πάπρικα
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 240 γρ. λευκό κρασί
  • 800 γρ. τομάτα κονκανσέ
  • 1 λίτρο νερό
  • 500 γρ. κριθαράκι ολικής
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 45 γρ. μαϊντανό
  • Tυρί φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα γουδί ή στο μούλτι προσθέτουμε τον 1 κύβο κότας και τη 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα και ομογενοποιούμε.
  2. Κόβουμε το κάθε μπούτι σε 2 κομμάτια, αλείφουμε με το μείγμα που φτιάξατε στο προηγούμενο βήμα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία (8-9) και προσθέτουμε το κοτόπουλο από την πλευρά της πέτσας, έως ότου πάρει ένα χρυσάφι χρώμα από όλες τις πλευρές περίπου για 6 – 8 λεπτά. Στη συνέχεια, τα αφαιρούμε προσωρινά από την κατσαρόλα.
  3. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς δυνατή (6-8) και προσθέτουμε 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο για περίπου 3 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε την υπόλοιπη καπνιστή πάπρικα, ανακατεύουμε ελαφρώς και επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ το νερό και τον άλλο κύβο κοτόπουλου.
  5. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 60 – 80 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κριθαράκι ολικής ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου 3 – 4 λεπτά.
  7. Αδειάζουμε το κριθαράκι μέσα σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε το κοτόπουλο από πάνω. (!) Όσο δεν χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή, το αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 12 – 16 λεπτά ή έως ότου το κριθαράκι απορροφήσει τα υγρά του. (!) Σε περίπτωση που χρειαστεί περισσότερα υγρά προσθέτουμε έξτρα ζωμό ή νερό.
  9. Στο μούλτι προσθέτουμε τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο και το μαϊντανό και πολτοποιούμε έως ότου έχουμε ένα πράσινο λάδι.
  10. Ενσωματώνουμε το λάδι μαϊντανού στο κριθαράκι και σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.