Pexels
ΠΟΤΟ

Ιταλία – Αγγλία: Τα εθνικά ποτά και τα cocktails του τελικού

Τι πίνουν οι δύο λαοί και τι πρέπει να διαλέξεις ανάλογα με την εθνική που υποστηρίζεις.

Είναι ο τελικός που περιμένανε όλοι. Οι καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και αυτές που έδειξαν ότι παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο. Όταν όμως ακούς για μια μάχη Ιταλία – Αγγλία τότε δεν στέκεσαι μόνο στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Μιλάμε και για μια μάχη του στυλ, αρκεί άλλωστε να δεις τι φοράνε οι δύο προπονητές. Δύο σχολές του lifestyle οι οποίες απλόχερα δίνουν σε όλο τον κόσμο μαθήματα ευζωίας. Κάπως έτσι μας έχουν δώσει υπέροχα ποτά αλλά και cocktails τα οποία έχουν ταυτιστεί με κάθε μια από αυτές.

Πάμε να τα δούμε και να αναδείξουμε το δικό μας νικητή.

Αγγλία – η χώρα του Gin

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Στο τελικό παίζει η Αγγλία. Δεν παίζει ούτε η Μεγάλη Βρετανία, ούτε η Σκωτία, ούτε η Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα ξεχνάμε ουίσκι, Guiness και άλλα μεγαλειώδη αποστάγματα και προϊόντα που έχει βγάλει το νησί.

Όταν ακούς Αγγλία, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι gin. Old Tom, London Dry, Pink και άλλα είδη τα οποία έχουν ταυτιστεί με τη χώρα. Μπορεί το gin να ξεκίνησε από την Ολλανδία, αλλά στην Αγγλία πήρε την τελική του μορφή. Λόγω αυτού του γεγονότος θα ακούσεις πολλούς Άγγλους να θεωρούν ως εθνικό τους απόσταγμα το Pimm’s. Ένα απόσταγμα με βάση το gin, το οποίο έχει αρώματα και επιγεύσεις από βότανα, μπαχαρικά και καραμελωμένο πορτοκάλι.

Κάπως έτσι κατέληξε να θεωρείται μια κατηγορία μόνο του και να λατρεύεται πάρα πολύ στην Αγγλία. Ειδικά με σόδα ή ανθρακούχα λεμονάδα θα το δεις να παίζει πολύ σε κάθε πόλη, ενώ γαρνίρεται με μέντα, αγγούρι, φλούδα πορτοκαλιού ή και φράουλες. Είναι γλυκό και δροσιστικό, ιδανικό για αυτή την περίοδο.

Ένα άλλο ποτό που μπορείς να πιεις είναι το Cider, ή μηλίτης όπως τον ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα. Ελαφρύς και δροσιστικός, είναι η ιδανική επιλογή αν θες κάτι με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς που δεν είναι μπύρα. Και μιας και αναφερθήκαμε στην μπύρα, δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για την αγγλική Ale. Είναι η μπύρα που υπάρχει σε κάθε pub, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Είναι ευκολόπιοτη με υπέροχα αρώματα και ωραία γεύση βύνης.

Σε αρκετά εστιατόρια ή και επιαρχιακά μέρη, θα βρεις εξαιρετικό αφρώδη οίνο από την Αγγλία. To ασβεστώδες έδαφος της νότιας Αγγλίας είναι παρόμοιο με εκείνο της περιοχής Champagne στη Γαλλία, όπου βγαίνει και η διασημότερη όλων σαμπάνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η παραγωγή στα συγκεκριμένα μέρη να βγάζει εκπληκτικά αφρώδη κρασιά, τα οποία μπορεί να μην τα ξέρεις αλλά δεν είναι καθόλου φθηνά. Από το Κεντ μέχρι το Κόρνγουολ, υπάρχουν αμπέλια που εκμεταλλεύονται το ιδιαίτερο βρετανικό terroir και αξίζει να τα δοκιμάσεις.

Τα αγγλικά Cocktails

To Martini και κυρίως οι παραλλαγές του, μπορούν οι Άγγλοι να υπερηφανεύονται ότι ανήκει σε εκείνους. Ένας φανατικός Ιταλός θα σου έλεγε ότι το Breakfast Martini το δημιούργησε ο εμβληματικός Ιταλός bartender, Salvatore Calabrese, όταν εκείνος δούλευε στο Λονδίνο, όμως η αλήθεια είναι ότι αγαπήθηκε στον μεγάλο οικονομικό κέντρο. Άλλωστε το Espresso Martini δημιουργήθηκε από τον Dick Bradsell όταν δούλευε στο Soho Brasserie τη δεκαετία του 1980, ενώ το Vesper Martini έγινε διάσημο από τον James Bond και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Ένα ακόμη cocktail που οφείλουμε στην Αγγλία και την ευχαριστούμε γι’ αυτό, είναι το διάσημο, πάρα πολύ απλό αλλά και τόσο περίπλοκο Gin and Tonic. Το ντόπιο gin αγκαλιάζεται από το ινδοφερμένο από την περίοδο της αποικιοκρατίας tonic και δημιουργούν ένα ποτό τόσο δροσιστικό και τόσο γευστικό που δε δυσκολεύεσαι να καταλάβεις γιατί έχει κατακτήσει τον κόσμο.

Στην Αγγλία οφείλουμε και το Βramble, το οποίο δημιούργησε επίσης ο Dick Bradsell το 1984 στο Λονδίνο. Έχει gin, χυμό λεμόνι, λικέρ από γλυκά βατόμουρα και θρυμματισμένο πάγο. Το Bramble μπορούμε να το δούμε σε πολλές παραλλαγές ανάλογα με την αλκοολική βάση που χρησιμοποιείται. Ένα ακόμα αγγλικό cocktail και από τα αγαπημένα μου, είναι το Gimlet το οποίο είναι κλασικό και ονομάστηκε από το Sir Thomas Gimlette, που το δημιούργησε στο τέλος του 19ου αιώνα. Άλλα πιο ξεθωριασμένα cocktails είναι τα Collin’s και οι παραλλαγές τους, τα οποία τα τελευταία χρόνια βλέπουν την πλάτη του G&T.

Ιταλία – Η χώρα του Aperitivo

Η πρωτεύουσα του στυλ, του Aperitivo και του ερωτισμού. Μία χώρα με παράδοση στο αλκοόλ, στα αποστάγματα και τα cocktails. Πάνω από όλα όμως η Ιταλία έχει διδάξει έναν μοναδικό τρόπο για να απολαμβάνουμε το αλκοόλ. Το περίφημο Aperitivo. Αλλά ας πιάσουμε πρώτα τα αποστάγματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα χώρα.

Βασιλιάς των αποσταγμάτων στην Ιταλία είναι το Campari από τη Νοβάρα. Αυτό το κατακόκκινο βοτανικό λικέρ, με την έντονη γεύση δημιουργήθηκε από τον Gaspare Campari στις αρχές του 19ου αιώνα και κατέκτησε τον κόσμο. Άλλα όμως bitter, amaro στα ιταλικά, έχουν κυκλοφορήσει με το Campari όμως να έχει βάλει τη σφραγίδα του πολύ δυνατά πάνω σε αυτό το είδος.

Ένα άλλο βέρο ιταλιάνικο απόσταγμα είναι η Sambuca, η οποία είναι τσίπουρο με γλυκάνισο. Πολλές φορές θα δεις να την πίνουν σε balloon ποτήρι με μερικούς κόκκους καφέ και αυτό το ποτό ονομάζεται Sambuca con le mosche, δηλαδή Sambuca με μύγες, επειδή επιπλέουν οι κόκκοι στην επιφάνεια του ποτηριού. Επίσης, στην Ιταλία ξεκίνησε και το Fernet από την οικογένεια Branca το 1845 στο Μιλάνο και μετέπειτα κατέκτησε όλο τον κόσμο, ενώ θα είναι παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι το βερμούτ που χρησιμοποιείται σε τόσα και τόσα cocktails ξεκίνησε από το Τορίνο το 1757 και στην ουσία είναι αρωματισμένο κρασί με βότανα.

Και μιλώντας για κρασί, η Ιταλία διαθέτει έναν από τους πιο ξακουστούς αμπελώνες με περιοχές όπως η Τοσκάνη, το Πιεντμόντ, το Βένετο, η Λομβαρδία και η Σικελία να βγάζουν ξακουστά κρασιά. Εμείς θα σου προτείνουμε να δοκιμάσεις μια από τις παρακάτω ποικιλίες για να καταλάβεις τι σημαίνει ιταλικός αμπελώνας. Sangiovese, Montepulciano, Barbera, Nero d’Avola, Primitivo, Valpolicello, Dolcetto, Nebbiolo. Aυτός ο αμπελώνας βγάζει και το Prosecco το οποίο είναι ο αφρώδης οίνος της περιοχής της Βενετίας.

Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα αποστάγματα της επαρχίας όπως το limoncello και η grappa που θα τα βρεις σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της Ιταλίας. Αν ταξιδεύεις με αμάξι στο Amalfi ή στο Cinque Terre θα δεις πλανόδιους να σου προσφέρουν limoncello και να δροσίζεσαι με τη φρουτώδη και λεμονάτη γεύση του, ενώ αν πας στην taverna του κάθε χωριού το πρώτο και το τελευταίο κέρασμα είναι μια grappa, το δικό μας τσίπουρο.

Τα Ιταλικά cocktails.

O βασιλιάς όλων είναι το Negroni. Η ιδιαίτερη ιστορία του αλλά και η μοναδική του και έντονη γεύση του το κάνει να ξεχωρίζει. Το υπέροχο με το Negroni είναι ότι προέκυψε από την προσθήκη του βρετανικού gin στο μέχρι τότε αμιγώς ιταλικό MiTo, Milano-Torino το οποίο είχε μόνο Campari από το Μιλάνο και Vermouth από το Τορίνο. Μία παραλλαγή του Negroni είναι το Americano, μόνο που αντί για gin βάζουμε σόδα ή ανθρακούχο νερό. Ένα άλλο διάσημο cocktail είναι το Bellini, το οποίο είναι τόσο απλό αλλά αγαπήθηκε παράφορα από τους καλλιτεχνικούς κύκλους και έγινε αμέσως διάσημο.

Τέλος, κλείνουμε με τα αγαπητά σε όλους Spitz. Είτε μιλάμε για Aperol, είτε για Campari, είτε για οποιαδήποτε άλλο liquer ή bitter για βάση, τo Spritz είναι υπέροχο, καλοκαιρινό και πολύ δροσιστικό. Ξεκίνησε όταν οι Αυστριακοί είχαν κατακτήσει τη βόρεια Ιταλία και έχει τη βάση της αρεσκείας σου, prosecco και σόδα. Συνοδεύεται τέλεια με ciccheti, δηλαδή μικρές μπουκιές για συνοδεία και αποτελεί παράδοση στη Βενετία και γενικά στις βόρειες επαρχίες.