FOOD & DRINK

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο των Master Sommeliers

Ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου τίναξε στον αέρα τις δυσκολότερες εξετάσεις του κόσμου.

Όταν τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε ο διευθυντής του συμβουλίου των Master Sommeliers ανακοίνωνε τα αποτελέσματα των πιο δύσκολων εξετάσεων του κόσμου, σχολίαζε με περηφάνια ότι ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του θεσμού. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο τίτλος θα αφαιρεθεί στους 23 από τους 24 επιτυχόντες λόγω της πληροφορίας ότι είχαν διαρρεύσει τα θέματα πριν τις εξετάσεις. Τελικά υπήρχε λόγος που αυτή η χρονιά ήταν η πιο πετυχημένη.

“Είναι οι πιο πετυχημένες εξετάσεις Master Sommelier που έχουν γίνει ποτέ” ακουγόταν από τα χείλη του Devon Broglie, Master Sommelier και διευθυντή του Court of Master Sommeliers στην Αμερική. Και είχε απόλυτο δίκιο αφού οι εξετάσεις είχαν αναδείξει 24 νικητές, με την αμέσως επόμενη καλύτερη χρονιά να είναι το 2005, με 16. Οι εξετάσεις για τον Master Sommelier ξεκίνησαν από την Μεγάλη Βρετανία το 1969 υπό την αιγίδα του ‘The Institute of Masters of Wine’. Το 1984, ο  Fred Dame έγινε ο πρώτος που πέρασε και τις τρεις εξετάσεις με την πρώτη και έτσι κατέκτησε και τον άτυπο τίτλο με την ονομασία Krug Cup. Το 1986, ήταν εκείνος που έφερε τις εξετάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο θεσμός γνώρισε μεγάλη άνθηση. Παρ’ όλα αυτά οι αριθμοί των επιτυχόντων πάντα ήταν μικροί και έτσι σήμερα υπάρχουν μόνο 249 Master Sommeliers.

Οι αριθμοί αυτοί δικαιολογούνται από το επίπεδο δυσκολίας των εξετάσεων, αφού για να καταφέρει κάποιος να τις περάσει μπορεί να μελετά για χρόνια. Οι υποψήφιοι δημιουργούν ομάδες για να αλληλοεξετάζονται και ξοδεύουν αρκετές χιλιάδες δολάρια για την αγορά κρασιών, την πληρωμή εκπαιδευτών αλλά και για τα δίδακτρα των εξετάσεων. Όλα αυτά γίνονται κατανοητά με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το ντοκιμαντέρ Somm του 2012 που παρακολουθεί την προσπάθεια τεσσάρων υποψηφίων για τις εξετάσεις του Master Sommelier.

Οι εξετάσεις έχουν τρία σκέλη. Το θεωρητικό, το πρακτικό όπου οι εξεταζόμενοι σερβίρουν κρασί και εκείνο της γευσιγνωσίας. Η τελευταία αποτελεί μια απίστευτα δύσκολη διαδικασία όπου πρέπει μέσα σε 25 λεπτά να αναγνωρίσουν κάθε ένα από τα έξι ποτήρια κρασί που έχουν μπροστά του. Όχι απλά να τα περιγράψουν αλλά να αναγνωρίσουν ποικιλία, περιοχή, ετικέτα και χρονολογία. Αν περάσεις μια ή περισσότερες δοκιμασίες μπορείς να την κρατήσεις και να δώσεις τις υπόλοιπες την επόμενη χρονιά. Για να συμμετέχεις όμως πρέπει να λάβεις πρόσκληση από το συμβούλιο αφού φυσικά έχεις περάσει επιτυχώς τις δύο κατώτερες βαθμίδες (Certified Sommelier και Advanced Sommelier). Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, όποιος καταφέρνει να περάσει με την πρώτη και τις τρεις βαθμίδες μπαίνει σε μια κλειστή και πολύτιμη λίστα όπου ονομάζεται Krug Cup και στην οποία αυτή την στιγμή ανήκουν μόνο δεκατέσσερις Sommeliers .

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Greg Van Wagner από την Ολλανδία έγινε το 15ο μέλος και μόλις το πρώτο μετά από έξι χρόνια, όμως τελικά θα πρέπει να ξαναπεράσει τις εξετάσεις της γευσιγνωσίας για να κρατήσει τον τίτλο του. Κι αυτό γιατί στις 9 Οκτωβρίου, τα μέλη του συμβουλίου ανακοίνωσαν αρχικά τηλεφωνικά στους πρόσφατους νικητές και στην συνέχεια με e-mail και ανακοίνωση τύπου, ότι ανακαλούνται οι 23 από τους 24 τίτλους που δόθηκαν, μετά από καταγγελία διαρροής στην τυφλή γευσιγνωσία. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσοι και ποιοι ακριβώς γνώριζαν την διαρροή πριν από τις εξετάσεις. Το συμβούλιο πληροφορήθηκε από έναν δικηγόρο ότι “ένα μέλος του συμβουλίου παρέδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας του 2018”.

“Όποιος έκλεψε πρέπει να ομολογήσει” δήλωσε ο Morgan Harris, ο οποίος είναι ο μοναδικός που πέρασε τις εξετάσεις αφού του είχε μείνει μόνο η διαδικασία του σερβιρίσματος και έτσι δεν του αφαιρέθηκε ο τίτλος. Λόγω της θέσης του βγήκε μπροστά εκπροσωπώντας τους υπόλοιπους “Μου φαίνεται αρκετά ανεπίτρεπτο αυτό που έγινε. Δουλεύεις πολύ σκληρά για να φτάσεις εδώ και είναι τόσο απογοητευτικό να σου παίρνουν έναν τίτλο επειδή κάποιος άλλος έκλεψε. Είναι αδιανόητο”. Και αν θεωρείς υπερβολικές αυτές τις αντιδράσεις για ένα πτυχίο, οι αριθμοί θα σε πείσουν. Σύμφωνα με μια περσινή έρευνα, ο μέσος μισθός ενός sommelier είναι 87.000 δολάρια ενώ ο αντίστοιχος ενός Master Sommelier αγγίζει τις 150.000, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο.

Όπως ανακοινώθηκε από το συμβούλιο, οι 23 υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο για να ξαναδώσουν εξετάσεις. Θα μπορέσουν να δώσουν την άνοιξη του 2019 χωρίς να πληρώσουν τα δίδακτρα, από τα οποία αποζημιώθηκαν και για τις εξετάσεις το 2018. Επίσης, θα του καλυφθούν οποιαδήποτε έξοδα μεταφοράς και διαμονής για την νέα εξέταση. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι θα ξαναπεράσουν μια τόσο δύσκολη και ιδιαίτερη διαδικασία.