FOOD & DRINK

Κι όμως, μπορείς να πας για Birdwatching στο Ζάππειο

Αν δεν το δοκιμάσεις, δεν θα πιστέψεις ποτέ πόσα είδη πτηνών κρύβονται στο κέντρο της Αθήνας.

To Σεπτέμβρη είχα πάει με την Canon ένα πολύ ωραίο διήμερο για αστροφωτογράφιση και φωτογράφιση τοπίου στη Λίμνη Δόξα. Αυτή τη φορά ο προορισμός μας, όμως, ήταν πιο κοντινός και πιο απρόσμενος. Θα πηγαίναμε για birdwatching στο Ζάππειο με οδηγό τον φωτογράφο Χρήστο Βλάχο οποίος ειδικεύεται στη φωτογραφία πτηνών και μέχρι σήμερα έχει φωτογραφίσει τα 406 από τα 455 είδη που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας.

Το ραντεβού μας λοιπόν ήταν ένα ωραίο πρωινό στα σκαλιά του Ζαππείου και δεν χάσαμε χρόνο. Ξεκινήσαμε με τα εύκολα. Columba livia ή αλλιώς περιστέρι. Εδώ συνάδελφος ερασιτέχνης birdwatcher φωτογραφίζει τους Beatles των περιστεριών.

Tώρα ανεβαίνουμε επίπεδο. Το myopsitta monachus είναι ένας παπαγάλος που έχει αποικήσει τον Εθνικό Κήπο. Αν είσαι λίγο παρατηρητικός, το εντοπίζεις εύκολα και το ίδιο και τις φωλιές του.

Το “monachus” στο όνομά του δεν σημαίνει ότι είναι μοναχικό πουλί. Του δόθηκε αυτό το όνομα από το άσπρο χρώμα στο σβέρκο του που θυμίζει καθολικό παπά. Ίσα ίσα που ο συγκεκριμένος παπαγάλος είναι πολύ κοινωνικός και κάνει φωλιές κοινόβια με τους υπόλοιπους του είδους του.

Άμα ζουμάρεις σε αυτό το δέντρο βλέπεις και τη φωλιά τους.

Ορίστε και από κοντά.

Ο Χρήστος Βλάχος μας είπε ότι μια από τις πολύ ωραίες φωτογραφίες που μπορούμε να τραβήξουμε είναι με myopsitta monachus πάνω κουτσουπιά. Η κουτσουπιά είναι γνωστή και ως το Δέντρο του Ιούδα, γιατί σε αυτό προέβη στο απονενοημένο διάβημα ο Ιούδας.

Στον Εθνικό Κήπο μάλιστα υπάρχει και ένα ακόμα είδος  παπαγάλου, το Psittacula krameri, είναι πιο δύσκολο όμως να εντοπιστεί και τις ώρες που κάτσαμε δεν το είδαμε. Είδαμε όμως άλλα.

Ένα αρκετά παρεξηγημένο πουλί είναι η καρακάξα. Μαθαίνουμε για την καρακάξα από την γνωστή ελληνική “προσβλητική” παρομοίωση με το πτηνό, πολύ πριν μάθουμε πώς είναι η καρακάξα. Η καρακάξα λοιπόν ανήκει στην οικογένεια των Κορακίδων -σε αυτή ανήκουν και τα κοράκια- και είναι ένα πανέμορφο πουλί, ενώ η φωνή του δεν είναι τόσο ενοχλητική όσο φαντάζεστε από το βαρύ όνομα που φέρει το πτηνό.

Και εδώ οι καρακάξες πάνω σε δέντρο.

Στη συνέχεια περάσαμε στο έδαφος. Αν είχατε ποτέ καναρίνι ξέρετε με τι τρόπο κοιμούνται κάποια είδη πτηνών στο ένα πόδι. Ποιος να το περίμενε ότι και ένα μεγάλο πουλερικό θα κοιμόταν έτσι; Εγώ πάντως όχι. Εδώ μήνα χήνα που κοιμάται και θυμίζει τεράστιο, μπαμπακένιο πουφ.

Δίπλα στο σημείο που κοιμόταν η χήνα είναι η λιμνούλα, που κολυμπάνε οι πάπιες, και εδώ καθώς φωτογράφιζα τραγουδούσα από μέσα μου το ‘Perfect Day’ του Lou Reed σε διασκευή ‘Μέρα όμορφη’ του Σαββάπουλου εναλλάξ με τη διασκευή Πανούση.

Ο Χρήστος Βλάχος μας είπε ότι όταν φωτογραφίζεις ζώα, για να κάνεις τη φωτογραφία πιο ενδιαφέρουσα κοιτάς να τα απαθανατίσεις σε μια πιο ιδιαίτερη πόζα. Από τις άπειρες χελώνες που υπήρχαν σε γούρνα του Κήπου, μας προέτρεψε να παρατηρήσουμε μία χελώνα που τέντωνε το πόδι της. Είχε κοκκαλώσει κιόλας πολλή ώρα σε αυτή την πόζα και έτσι είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε καλή λήψη.

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ όμως και σε ένα κοντινό της χελώνας, που μοιάζει με τον Slithe από το Thundercats.

Mία ακόμα συμβουλή, που μας έδωσε ο οδηγός μας, ήταν να παρατηρήσουμε το ρετσίνι στα δέντρα, που με τη σωστή λήψη και φως λαμπιρίζει στον ήλιο.

Λίγο πριν τελειώσει η βόλτα μας στο Ζάππειο φωτογραφίσαμε ένα ακόμη αγαπημένο είδος της πόλης. Να εδώ, ο σπουργίτης μας κοιτάει σαν να καταλαβαίνει ότι τον φωτογραφίζουμε, ενώ κάθεται στη σκιά της σκέπης του Ζαππείου Μεγάρου.

Η βόλτα μας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και βγαίνοντας από τον Κήπο είχαμε ξεχάσει ότι βρισκόμαστε στην Αθήνα.

* Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την νέα κάμερα της Canon PowerShot SX70 HS.

* Πληροφορίες για τον φωτογράφο Χρήστο Βλάχο και τις εκδρομές Birdwatching στο Facebook, στο Instagram και στην ιστοσελίδα του Birding in Greece.