ΠΟΤΟ

Λουκούμι μας έκατσε

Ταράτσα, τρομερή θέα της Ακρόπολης, τιμές κρατημένες χαμηλά, καλός κατάλογος, πλατεία Αβυσσηνίας, ελήφθη όβερ.

Πες λοιπόν ότι σου δίνει κάποιος τα λεφτά και τα κλειδιά και τον χώρο και σου λέει ‘Αύριο ανοίγεις μαγαζί στην πλατεία Αβυσσηνίας, δίπλα από την Inoteka, κάνε ό,τι καταλαβαίνεις’. Δεν ξέρω αν συνέβη έτσι στους ιδιοκτήτες του Λουκούμι Bar, αλλά αν είχαν ας πούμε διακόσιες πιθανές κινήσεις και έπρεπε να διαλέξουν τις είκοσι, μάλλον διάλεξαν δεκαπέντε-δεκάξι απ’ τις καλύτερες.

Ποτέ δεν έβρισκα χρηστικό και βοηθητικό να περνάς το κατώφλι ενός μαγαζιού και να πέφτεις πάνω σε μια σκάλα που σε οδηγεί αλλού, πιο πάνω, άρα κοινώς ποτέ δεν συμπάθησα τα μαγαζιά σε ορόφους. Αν είναι να γίνει κάτι, ας γίνει χαμηλά, εκεί που μπορούν να το βλέπουν όλοι.

 

Αλλά ας το πάρουμε απ’ την αρχή. Ένα-ένα τα βήματα, ένας-ένας οι όροφοι. (Καλά, δύο είναι όλοι κι όλοι). Στο πρώτο επίπεδο, θα βρεις τραπέζια, decks, πλήρως ενημερωμένο μπαρ, κόσμο, πολύ κόσμο και μουσικές. Το καινούργιο εδώ είναι ότι, εκτός από την ανάμνηση ενός καφέ ή μιας κουβέντας με τον φίλο σου, μπορείς να φύγεις από το μπαρ με γεμάτα χέρια.

Στο site του μπαρ θα βρεις σε pdf τον πλήρη κατάλογο (μεγάλος, με εκπλήξεις τόσο στα ποτά -βλέπε Μargarita Mastiha- όσο και στις γεύσεις -βλέπε τυρολουκουμάδες με μαρμελάδα ντομάτας) και γενικά μετρημένα λόγια.

Χρήσιμα μετρημένα λόγια, όπως “Το Λουκούμι Vintage Bar είναι και παλαιοπωλείο, οπότε αν σας αρέσει η καρέκλα ή το τραπέζι που κάθεστε – ή κάτι που βλέπετε στους τοίχους, είναι πολύ πιθανό να μπορείτε να το πάρετε σπίτι σας”.

 

Ότι ο freddo espresso ή cappuccino κρατιέται κάτω από τα 3 ευρώ (2.80 για την ακρίβεια) είναι ένα καλό νέο, ακόμα κι αν το πιεις στο πρώτο επίπεδο, το κλειστό, ξύλινο, με τις καρέκλες που μπορεί να μπορείς να πάρεις μαζί και το ωραίο ντεκόρ στους τοίχους, που ποτέ δεν ξέρεις, ίσως καταλήξει κι αυτό στους τοίχους του σαλονιού σου.

 

Εκτός από γεμάτο line-up με dj sets, το Λουκούμι έχει και κάποιον εμφανώς κεφάτο άνθρωπο πίσω από τη σελίδα του στο Facebook που με τακτά post ενημερώνει συνήθως για κάτι ή απλά λέει ‘καλημέρα’. Και τα δύο μια χαρά τα κάνει.

(Ακολούθησέ μας στο Foursquare για να διαβάζεις tips για τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε)

Η αλήθεια είναι ότι τις πρώτες 4-5 φορές που πήγα στο ‘Λουκούμι’ προσπέρασα το πρώτο επίπεδο σαν να μην υπήρχε ή καλύτερα, σαν να ήταν άλλο μαγαζί. Ο λογικός δρόμος κάθε λογικού(;) ανθρώπου είναι να κατευθυνθεί κατευθείαν στην ταράτσα, όπερ και εγένετο.

 

Εντάξει, μια χαρά είναι και κάτω. Απλά πάνω, ειδικά στο διάστημα τέλη Μαρτίου-τέλη Σεπτέμβρη νομίζεις ότι η Ακρόπολη που έχεις δίπλα σου είναι ψεύτικη, ότι βασικά είναι σκηνικό από χολιγουντιανό σετ που ανεβοκατεβαίνει όταν ανοίγει και κλείνει το Λουκούμι.

Κι όμως, η Ακρόπολη δεν είναι ντεκόρ, είναι αληθινή.

 

Επειδή ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος κι επειδή αν ένα μαγαζί τα έκανε όλα τέλεια θα έφτανε σε εξωγήινα επίπεδα και θα σηκωνόταν απ’ το έδαφος, τα βασικά παράπονα για το Λουκούμι είναι το αργό σέρβις και η όχι και τόσο ευχάριστη-χαρακτηριστική μουσική.

 

Αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο, θα συνεχίσεις να γκρινιάζεις. Μπορείς να δεις το ποτήρι όπως θες. (Θα το εξέλισσα σε ‘μπορείς να δεις το ποτήρι όπως θες και την Ακρόπολη στο ποτήρι σου’, αλλά ντρέπομαι λίγο).

 

Για τους λάτρεις του vintage, δηλαδή για όσους έχουν κορίτσια που είναι λάτρεις του vintage, στο ισόγειο λειτουργεί σχετικό shop με δημιουργίες νέων καλλιτεχνών και έκπτωση 15% με την επίδειξη απόδειξης από το μπαρ.

 

24 ώρες ανοιχτό, Φιλοπάππου, Αστεροσκοπείο, Αναφιώτικα, κυκλαδίτικη σαλάτα, οι τυρολουκουμάδες που λέγαμε, live, κρέπες, χαμηλές τιμές, κόσμος, mojito raki, mojito mastiha, κοκτέιλ, μπύρες, διάφορες μπύρες, ο ορισμός της ζεστής διακόσμησης στον πρώτο όροφο, Ακρόπολη, Ακρόπολη, Ακρόπολη.

Καλοί οι κατάλογοι και οι παρατηρήσεις, τα συν και τα πλην και οι αναλύσεις επί αναλύσεων, αλλά όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τον Παρθενώνα. Καλό ανέβασμα στην ταράτσα ή λίγη υπομονή ακόμα μέχρι να καλοκαιριάσει (και να μη βρίσκεις να κάτσεις). Έτσι πάνε αυτά.

 

Λουκούμι Bar, Πλατεία Αβυσσηνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ. 210-3234814