FOOD & DRINK

Ο Colin Scott είναι ίσως ο σοφότερος άνθρωπος στον κόσμο του whisky

Συναντήσαμε τον Custodian Master Blender του Chivas Regal και περπατήσαμε (για λίγο) στο απαράμιλλα γοητευτικό μονοπάτι της τέχνης του blending.

Το whisky μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ο βασιλιάς των αποσταγμάτων. Είναι ένας τίτλος που τον κερδίζει αβίαστα και χωρίς ανταγωνισμό, χάρη στη μακρά του ιστορία, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται αλλά και τον πολύπλοκο χαρακτήρα του. Ο Colin Scott, Custodian Master Blender του εμβληματικού Chivas, θα μπορούσε εξίσου αβίαστα να χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος αξιωματούχος της Αυλής του ‘βασιλιά’. Είναι ένας από τους πιο σοφούς ανθρώπους στο χώρο του ουίσκι και η απόλυτη αυθεντία του blending. Τον συναντήσαμε στον εντυπωσιακό χώρο του Μεταλλουργείου στα πλαίσια του Chivas-The Blend που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και με τον δικό του μοναδικό τρόπο μας μίλησε για την παλιά και δύσκολη Τέχνη του και μας εξήγησε τι είναι αυτό που κάνει το Chivas μοναδικό.

Ο Colin Scott έγινε μέλος της οικογένειας του Chivas το 1973 και μέχρι το 1989 ήταν στο πλευρό του Master Blender, Jimmy Lang, δίπλα στον οποίο έμαθε όλα τα μυστικά σχετικά με το blending και το whisky. Εκείνη τη χρονιά είναι που λόγω της συνταξιοδότησης του Jimmy Lang ανέλαβε εκείνος τα ηνία και τις τύχες ενός αποστάγματος θρύλου, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες στον χώρο.

Τον συνάντησα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε και η αύρα του ήταν τέτοια που σε γοήτευε από το πρώτο λεπτό. “Είναι η πέμπτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και η πρώτη μετά το 2010. Την Ελλάδα την λατρεύω”, ήταν το πρώτο πράγμα που μου είπε όταν συναντηθήκαμε.

Ο Colin Scott δεν είναι ένας απλός γνώστης του whisky. Η κληρονομιά της οικογένειας του είναι τέτοια που δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με κάτι άλλο. “Ο παππούς μου ήταν διευθυντής ενός αποστακτηρίου, ο πατέρας μου είχε δικό του, οπότε είχα πολλές αναμνήσεις από το whisky από μικρή ηλικία. Μεγάλωσα μέσα σε αποστακτήρια. Είναι συγκλονιστικό ότι η πιο δυνατή μου ανάμνηση είναι οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί και ότι έδιναν τα πάντα για να φτιάξουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Από το 1989 είμαι Master Blender του Chivas, ενώ από το 2016 είμαι Custodian Master Blender, δουλεύοντας με την ομάδα του Chivas για τη διατήρηση της ποιότητας και της παράδοσής του”.

Η προφορά του καθαρά σκωτσέζικη και η σπίθα στα μάτια του μεγάλη κάθε φορά που μιλούσε για το whisky. Ειδικά όταν τον ρώτησα τι κάνει το Chivas τόσο ξεχωριστό, η κουβέντα ξεκίνησε από πολύ παλιά. “Από τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του στην Αμερική, ήταν ένα blend που ενέπνεε σεβασμό. Το να πίνεις Chivas ήταν από μόνο του μια ‘δήλωση’ του ποιος είσαι. Τη δεκαετία του ’60 πολλές διαφημίσεις προώθησαν το Chivas ως το τέλειο δώρο για κάθε άνδρα, όπως ας πούμε την ημέρα του πατέρα. Και έτσι περνούσε από γενιά σε γενιά. Ενώ εξακολουθούμε να έχουμε τους παραδοσιακούς λάτρεις του Chivas, τα τελευταία χρόνια έχουμε όλο και περισσότερους νέους, κυρίως εργαζόμενους και επιχειρηματίες, οι οποίοι λατρεύουν το Chivas και συνεχίζουν την παράδοση που έχει χτιστεί”.

“Ωστόσο, δεν είναι μόνο το status που κάνει το Chivas τόσο ξεχωριστό. Είναι ευκολόπιοτο, απαλό και πλούσιο σε γεύση, με διαφορετικά αρώματα σε κάθε του γουλιά. Δεν διακρίνεις μόνο μία συγκεκριμένη γεύση ή άρωμα στο στόμα ή μύτη, είναι κάτι πιο πολύπλοκο. Κάποιοι θα διακρίνουν μια πιο φρουτώδη επίγευση ενώ άλλοι πιο λουλουδένιες νότες . Όλα αυτά μαζί ‘χορεύουν’ μέσα σε ένα blend. Και αυτή η ποικιλία των γεύσεων είναι που το κάνει αγαπητό τόσο στους νεότερους whisky drinkers όσο και στους παλιότερους λάτρεις του”.

Ο Colin Scott έχει γράψει το όνομά του με μεγάλα γράμματα στην ιστορία του whisky, αφού έχει αφήσει ως παρακαταθήκη της πορείας του δύο πραγματικά διαμάντια. Τον Φεβρουάριο του 1997 κυκλοφόρησε το Chivas 18 ετών, το οποίο έχει αφήσει την δική του τεράστια ιστορία, ενώ το 2007 το Chivas Regal 25 ετών, ένα blend που όμοιο του δεν υπάρχει.

“Για το δεύτερο δεν είχαμε ούτε τη φιάλη ούτε κάποια πληροφορία από τον Charles Howard για το πώς φτιάχτηκε. Έτσι, δημιουργήσαμε κάτι εντελώς καινούργιο και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Το να φτιάξεις ένα blend από την αρχή με whiskies από 120 αποστακτήρια και να προσπαθείς να συνδυάσεις γεύσεις από βανίλια, λουλούδια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, είναι μια πραγματική μορφή τέχνης. Είναι κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις με αριθμούς. Το blending είναι μια μαγική διαδικασία με την οποία προσπαθείς να δημιουργήσεις νέες γευστικές εμπειρίες”.

“Κάθε φιάλη whisky σε ένα bar είναι (φαινομενικά) ελάχιστα διαφορετική από την διπλανή της. Υπάρχουν χιλιάδες φιάλες που μπορεί να μοιάζουν, άλλα κάθε μια να έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Και αξίζει να τονιστεί ότι είναι τελείως φυσικό ό,τι υπάρχει μέσα στο whisky. Ούτε πρόσθετα ουσίες, ούτε χημικά. Μόνο φυσικά συστατικά. Πολλές φορές μας λένε ‘Αυτό βγάζει σοκολάτα, έχετε βάλει σοκολάτα μέσα στο βαρέλι;’ Όχι δεν βάζουμε. Οι νόμοι αλλά και πάνω από όλα η ιδιοσυγκρασία μας και ο σεβασμός μας απέναντι στο whisky δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε κάτι τέτοιο. Κρατάμε τη διαδικασία όσο πιο αγνή γίνεται. Γι’ αυτό ο κόσμος τρέφει τόσο μεγάλο σεβασμό για το whisky. Λόγω της ποιότητας και της συνέπειας του στη γεύση. Όπου κι αν βρίσκεσαι, είτε είσαι στην Αθήνα, στη Σιβηρία, στη Νέα Υόρκη ή στο Τόκιο, είτε η μέρα είναι ζεστή ή κρύα, το whisky θα είναι το ίδιο γοητευτικό”.

“Το ίδιο ισχύει και για το χαρακτήρα του Chivas, τον οποίο έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε αναλλοίωτο όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει. Mε τον ερχομό της τεχνολογίας δεν άλλαξε ο χαρακτήρας και η γεύση του αλλά αντίθετα, καταφέραμε να έχουμε ακόμα περισσότερο έλεγχο στην παραγωγή και την απόσταξη. Ο έλεγχος είναι πολύ πιο ακριβής. Στο παρελθόν, αν ο αποστακτήρας ζεσταινόταν πολύ έπρεπε να βγάλεις μερικά κάρβουνα ώστε να κρατάς πάντα την σωστή θερμοκρασία. Και όλο αυτό ήθελε τεράστια εμπειρία γιατί χρειαζόταν χρόνος για να πέσει η θερμοκρασία και αντίστοιχα να ξανά ανέβει. Σήμερα ο έλεγχος είναι πολύ πιο εύκολος με αποτέλεσμα να είμαστε συνεπείς σε αυτό που παράγουμε μιας και μπορούμε να ελέγξουμε όλες τις λεπτομέρειες που είναι καθοριστικές κατά την απόσταξη”.

“Ο ανθρώπινος παράγοντας, πάντως, δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Χρειάζεσαι και πάλι την εμπειρία και την γνώση ενός ειδικού για να απομονώσεις την καρδιά του αποστάγματος και να διώξεις την αρχή και το τέλος του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την τεχνολογία. Χρειαζόμαστε ακόμα αυτές τις γνώσεις, αυτή την ανθρώπινη παρέμβαση για να βγει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι βλέπω το blending, δημιουργικά, σαν μια πραγματική τέχνη”.

Όσο μιλούσε, καταλάβαινες ότι αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο αγαπά το whisky αλλά είναι η ζωή του. Κάπου εκεί τον ρώτησα ποια θεωρεί την καλύτερη στιγμή της καριέρας του. “Νομίζω ότι αυτό που μου προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι όταν κάθομαι ήρεμα σπίτι μου και σκέφτομαι ότι τόσα εκατομμύρια κόσμος σε όλη την γη πίνουν το δημιούργημα μας και το θαυμάζουν ως blend. Το Chivas που φτιάξαμε εγώ και η ομάδα μου προσφέρει μοναδικές στιγμές σε καθέναν που το γεύεται. Είναι σημαντικό να δίνεις ευχαρίστηση σε τόσο κόσμο μέσα από ένα δημιούργημα σου. Έχω ασχοληθεί για πάρα πολλά χρόνια με το μάρκετινγκ και έχω γνωρίσει πάρα πολύ κόσμο. Έχω ταξιδέψει σε απίστευτα μέρη για να πιώ ένα ποτήρι Chivas. Στο Σινικό Τείχος, στους καταρράκτες του Νιαγάρα και σε άλλα μοναδικά μέρη. Έχω γνωρίσει πρωθυπουργούς, πρέσβεις, ηθοποιούς, αθλητές. Από τον Κόλιν Φερθ και τον Μπεν Κίνγκσλεϊ, μέχρι τον Φαμπιάν Μπαρτέζ. Κάθε μια στιγμή και κάθε μια γνωριμία μέσα από το Chivas ήταν μοναδική”.

Κάπου εκεί άνοιξε μία τεράστια κουβέντα γύρω από το whisky και τα cocktails. “Πολλές φορές στο παρελθόν έχω πιει cocktail με Chivas και αναρωτιόμουν αν επηρεάζεται η επίγευση του. Κι όμως το Chivas έχει έναν δικό του χαρακτήρα πολύ διαφορετικό, που πάντα μένει ανέπαφος και ξεχωρίζει. Όταν δοκιμάζεις το Chivas σε cocktail ανακαλύπτεις έναν εντελώς άλλο χαρακτήρα του. Και αυτό που με χαροποιεί είναι ότι μέσα από τα cocktail μαθαίνει όλο και περισσότερος κόσμος να αγαπά το whisky και στο τέλος να είναι έτοιμος να το δοκιμάσει σκέτο και να ανακαλύψει όλα τα χαρακτηριστικά του. Είναι σαν να καταγράφεται στη μνήμη σου η γεύση του whisky και να μένει εκεί σαν υπενθύμιση. Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι πίνουν το whisky σκέτο επειδή τους έχουν πει να το πίνουν έτσι και όχι επειδή το έχουν δοκιμάσει σε άλλες εκδοχές. Για μένα το σημαντικότερο είναι να βρεις αυτό που αρέσει σε σένα. Είναι αυστηρά προσωπική σου επιλογή το πώς θα απολαύσεις το Chivas σου”.

Λίγο πριν αποχωριστούμε, τον ρώτησα πως προτιμά ο ίδιος να πίνει το Chivas του: “50-50 με νερό, γιατί μειώνεται η ένταση του αλκοόλ και αναδεικνύονται όλες οι γεύσεις και τα αρώματα του. Και αυτή είναι η πρότασή μου. Στο τέλος της μέρας, όμως, δεν υπάρχουν κανόνες”.

Κάπως έτσι έκλεισε η πολλή ενδιαφέρουσα κουβέντα μας και ξεκίνησε το Chivas – The Blend, όπου ο Colin Scott μας οδήγησε σε πρωτόγνωρους γευστικούς ορίζοντες δοκιμάζοντας μερικά από τα σπανιότερα αποστάγματα της Σκωτίας. Και εκεί κατάλαβα και με το παραπάνω ότι το blending είναι μια καθαρή μορφή τέχνης!