iStock
ΠΟΤΟ

Ο Πέτρος Μυτιληναίος θέλει να μας μάθει να φτιάχνουμε cocktail στο σπίτι

Το πρώτο ελληνικό βιβλίο-εγχειρίδιο που απευθύνεται σε αρχάριους είναι ό,τι πρέπει για τα χειμωνιάτικες μαζώξεις στο σπίτι.

Στο OneMan αγαπάμε τα cocktails όλων των ειδών. Από κλασικά, με ιστορία που χάνεται στις δεκαετίες που πέρασαν, μέχρι μοντέρνα με τεχνικές που κατέστησαν δυνατό να δοκιμάσουμε  γεύσεις που δεν περίμενε κανείς ότι θα συναντήσει μέσα σε ένα ποτήρι. Τα cocktails όμως πολλές φορές μας φοβίζουν και διστάζουμε να τα δημιουργήσουμε μόνοι μας/ Γι’ αυτό και ο bartender Πέτρος Μυτιληναίος αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους.

Μόλις το πήραμε στα χέρια μας, κανονίσαμε να μιλήσουμε με τον Πέτρο ώστε να μας πει τα πάντα σχετικά με αυτό το νέο εγχείρημα. Η αλήθεια είναι ότι δε βλέπουμε συχνά να γράφονται ελληνικά βιβλία για cocktails και αποστάγματα και αυτό το νέο μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους. Γιατί αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι όλο το οικοσύστημα του bartending και των bars βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.

Αν δεν ξέρεις τον Πέτρο τότε ήρθε η ώρα να τον μάθεις. «Ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τον χώρο των μπαρ μετά από ένα άκρως αποτυχημένο ταξίδι στις Η.Π.Α. με σκοπό την εύρεση μεταπτυχιακού. Πριν επιστρέψω, αποφάσισα να γραφτώ σε μια σχολή bartending στο Σαν Φρανσίσκο και έτσι μου μπήκε το μικρόβιο. Στη συνέχεια δούλεψα σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας και του Πειραιά όπως το Che, το Uncle Tans και το Μπελ Ρεϋ.

Από το 2018 εργάζομαι ως Brand Ambassador στην εταιρία Concepts στο ελληνικό portfolio (Skinos Mastiha Spirit, Otto’s Athens Vermouth, Votanikon Gin, Mastiqua), ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά μπήκα και στον χώρο της εκπαίδευσης, αναλαμβάνοντας bar instructor στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ για το τμήμα των ξενοδοχειακών».

Ας μιλήσουμε όμως για τον πραγματικό πρωταγωνιστή, που δεν είναι άλλος από το Cocktails Anatomy. «Το Cocktails Anatomy αυτοπροσδιορίζεται ως ένα εγχειρίδιο cocktail για αρχάριους. Ο σκοπός του είναι να μετατρέψει τη διαδικασία της δημιουργίας cocktail στο σπίτι σε μια όμορφη ενασχόληση ή ακόμη και χόμπι, όπως για πολλούς είναι η μαγειρική. Έρχεται να μας εισάγει στις βασικές αρχές παραγωγής και φυσικά να μας αναλύσει την ανατομία των πιο διαδεδομένων κατηγοριών.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί κανείς όχι μόνο να κατανοήσει και να εκτελέσει σωστά μια συνταγή όπως ένα μοχίτο, αλλά με λίγο παραπάνω θάρρος να αυτοσχεδιάσει και να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και μοναδικό. Σκεφτείτε από το να μπορεί κάποιος να κάνει το αγαπημένο του cocktail πικάντικο, απλά επειδή έτσι του αρέσει, μέχρι να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή του τη μαρμελάδα της γιαγιάς του που έχει ξεχασμένη στο ντουλάπι της κουζίνας».

Τι θα διαβάσουμε στο βιβλίο

«Στα πρώτα κεφάλαια του Cocktails Anatomy εξηγείται οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί κανείς για να κατανοήσει μια συνταγή ενός cocktail. Τα εργαλεία, τα ποτήρια, ο ρόλος του πάγου, οι μονάδες μέτρησης και οι τεχνικές, είναι η βάση για να αντιληφθούμε πώς να εκτελέσουμε σωστά ένα cocktail. Στη συνέχεια, μέσα από κάποια από τα πιο εμβληματικά κλασικά cocktails, αναλύονται οι ανατομίες τους.

Σκοπός είναι όχι απλώς να μάθουμε τα συστατικά του κάθε cocktail, αλλά να κατανοήσουμε τo ρόλο που έχει το κάθε υλικό μέσα σε αυτά. Κατανοώντας την ανατομία της εκάστοτε κατηγορίας, θα είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε δεκάδες διαφορετικές συνταγές χωρίς καν να τις έχουμε μπροστά μας».

Πώς όμως αποφάσισε να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια; «Στην πρώτη καραντίνα βρήκα μεγάλη δημιουργική ανακούφιση στη μαγειρική. Παράλληλα, δεχόμουν τηλέφωνα από γνωστούς και φίλους για να με ρωτήσουν πώς να κάνουν το αγαπημένο τους cocktail στο σπίτι. Τη συνταγή τη βρίσκει εύκολα, αν θέλει κανείς, με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ. Η συντριπτική πλειονότητα όμως των συνταγών, απευθύνεται σε επαγγελματίες, χρησιμοποιώντας την ανάλογη γλώσσα

Όταν προσπάθησα να εξηγήσω σε κάποιον με μηδενικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, πώς να φτιάξει το πιο απλό cocktail, σε πολλά σημεία χανόμασταν με αποτέλεσμα την απογοήτευσή του. Σε πολλές περιπτώσεις δεν προχωρούσαν καν στην εκτέλεση του ποτού που ήθελαν. Το πρόβλημα στην επικοινωνία, το δημιουργούσε η ορολογία, καθώς η διαδικασία αυτή καθαυτή είναι πιο εύκολη από το να φτιάξει κανείς ακόμα και μια ομελέτα.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι πρώτα πρέπει καλυφθεί αυτό το χάσμα και στη συνέχεια θα χρειαζόταν να δώσω και μια παρότρυνση για προσπάθεια και δημιουργία, όπως έκαναν και οι εκπομπές μαγειρικής που παρακολουθούσα. Όλα αυτά ήταν κάπως δύσκολο να τα κάνω μέσα από ένα τηλεφώνημα και έτσι οδηγήθηκα στη δημιουργία του Cocktails Anatomy».

Σε ποιον απευθύνεται το βιβλίο

Η εικονογράφηση του Bloody Mary στο Cocktails Anatomy
Η εικονογράφηση του Bloody Mary στο Cocktails Anatomy

«Με απλά λόγια, το Cocktails Anatomy απευθύνεται από οποιονδήποτε αγαπά την τέχνη των cocktail και τη δημιουργία τους, μέχρι κάποιον που θέλει απλώς να γίνει καλύτερος καταναλωτής κατά τις νυχτερινές του εξόδους. Αν έχει κανείς τέτοιες ανησυχίες τότε πιστεύω πως θα βρει αυτό το εγχειρίδιο αρκετά ενδιαφέρον. Το μόνο που χρειάζεται να διαθέτει ο αναγνώστης για να αγοράσει το Cocktails Anatomy είναι ενδιαφέρον και διάθεση. Ό,τι άλλο χρειαστεί είναι μέσα στο βιβλίο».

COKTAIL'S ANATOMY
YDROPLANO BOOKS

COKTAIL'S ANATOMY

Το Cocktail’s Anatomy ήρθε για να μεταφέρει τον κόσμο των κοκτέιλ σε ένα οικιακού τύπου χόμπι.
13,90 12,51
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Αφού ξεφυλλίσαμε μαζί το βιβλίο και ήπιαμε ένα cocktail από τα χέρια του Πέτρου, τον ρώτησα αν σκέφτεται να γράψει και άλλα βιβλία τώρα που έκανε την αρχή. «Έχω κάποιες ιδέες για την εξέλιξη του Cocktails Anatomy. Από μία θεματική έκδοση όπως cocktail με υλικά εποχής ή μια έκδοση με βάση τα μεσογειακά αποστάγματα».

Αν λοιπόν λατρεύεις και εσύ τα cocktails και θες να μάθεις περισσότερα για τη δημιουργία τους αλλά και να φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι τότε πρέπει να αγοράσεις το Cocktails Anatomy. Κάτι μου λέει ότι θα είναι ένα υπέροχο δώρο στις γιορτές των Χριστουγέννων. Θα το βρείτε σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία αλλά και στο παρακάτω link ηλεκτρονικά.