FOOD & DRINK

Ο Στέφανος Δραγανιδάκης είναι ο Master του Chivas και μιλά στο Oneman

Σε έναν κόσμο που οι διαγωνισμοί cocktail έχουν μπει για τα καλά στην πολύπαθη καθημερινότητά μας, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι αξίες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το Chivas Masters, είναι ένας διαγωνισμός που διοργανώνει το διάσημο σκοτσέζικο ουίσκι Chivas, το οποίο εδώ και χρόνια μας καλεί να βιώνουμε την ζωή μας με αβρότητα –aka Live with Chivalry. Στον φετινό ελληνικό τελικό μάλιστα, ο οποίος ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο νικητής ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προσωποποίησης των αξιών του Chivas, ένας καταξιωμένος bartender με ευγένεια και επαγγελματισμό, με ήθος και ταλέντο, ο Στέφανος Δραγανιδάκης από το The Trap στο Σύνταγμα, ο οποίος πλέον ετοιμάζει βαλίτσες για να μας εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στην Σαγκάη.

Όταν ανακοίνωσαν το όνομα μου σαν νικητή του Chivas Masters το πρώτο πράγμα που ένιωσα ήταν απεριόριστη χαρά και ικανοποίηση για όλο τον κόπο, τη δουλειά που αφιέρωσα κ τις προσδοκίες που είχα’, μας είπε ο Στέφανος λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, ενώ δεν έκρυψε πως ήδη σκέφτεται το φανταστικό ταξίδι που τον περιμένει σε λίγο καιρό.

 

Οι 8 φιναλίστ του φετινού ελληνικού τελικού, καλούνταν να δημιουργήσουν 3 διαφορετικές συνταγές, κάθε μία εκ των οποίων θα εμπνέονταν αντίστοιχα από τη Νέα Υόρκη, την Ελλάδα και την Σαγκάη, κάτι το οποίο όπως είπε ο ίδιος ο Στέφανος ήταν το κομμάτι που απόλαυσε περισσότερο από όλα, καθώς ένιωσε πως ο διαγωνισμός τον ‘προτρέπει να σκεφτεί πιο δημιουργικά όχι μόνο για τα ποτά αλλά κ γύρω από αυτά, τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και που μπορούν να κερδίσουν κάποιον που έρχεται στο μπαρ σου και να νιώσει οικεία ώστε να θυμάται την εμπειρία του για πάντα.’

Τι επιπλέον του άρεσε;

Το Chivas Masters προωθεί τον συναγωνισμό και το brotherhood και όχι τον ανταγωνισμό μεταξύ των συμμετεχόντων, κάτι το οποίο το ένιωσα και την ημέρα του τελικού.

 

Ακόμη όμως και η απόφασή του να δηλώσει συμμετοχή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν ήταν τυχαία, καθώς όπως υποστήριξε ο ίδιος τον επέλεξε γιατί ‘κάθε φορά έχει ένα διαφορετικό concept που σε βάζει σε μία δημιουργική διαδικασία, την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος τελικός είναι φτιαγμένος έτσι ώστε όλες οι δοκιμασίες να είναι on the spot. Αυτό σημαίνει πως για το μόνο που μπορείς να προετοιμαστείς είναι να είσαι ο εαυτός σου και να δείξεις κυριολεκτικά ό, τι έχεις. Είναι ένας διαγωνισμός που έχει σαν επίκεντρο το bartending και την φιλοξενία, όχι απλά τα cocktail.

Κάθε διαγωνισμός έχει και τις δυσκολίες του. Πόσω μάλλον το φετινό Chivas Masters το οποίο ζητούσε με έμπνευση από την Σκοτία και τις ρίζες του Chivas οι διαγωνιζόμενοι να μεταφέρουν γευστικά τους κριτές άλλοτε στην πατρίδα τους, άλλοτε στη Νέα Υόρκη και άλλοτε στη Σαγκάη. ‘Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια του φετινού διαγωνισμού ήταν το πώς θα συνδυάσεις την Νέα Υορκη του 1900,την Ελλάδα του τώρα και την Σανγκάη του μέλλοντος’, σημειώνει ο Στέφανος, κάτι το οποίο το κατάφερε έπειτα από έντονη προσπάθεια και αρκετές δοκιμές ώστε τα ποτά να μην είναι μόνο γευστικά αλλά να έχουν και μία ομαλή συνέχεια.

 

Όσο για τον παγκόσμιο τελικό: ‘Στην Σαγκάη θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ σίγουρο, και ειδικά σε έναν διαγωνισμό όπου όλες οι δοκιμασίες είναι on the spot! Ένα μικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει. Με θετική σκέψη κ ενέργεια πιστεύω θα πάνε όλα καλά!