ΠΟΤΟ

Οδός Κολοκοτρώνη, αυτή η απαραίτητη

Ο πιο διάσημος από τους δρόμους που πήραν το όνομα του αγωνιστή της Επανάστασης μπαίνει στο σκάνερ του ONEMAN.

Ήταν ένα γλυκό βράδυ του περασμένου Ιουνίου όταν η συντακτική ομάδα του ONEMAN έκανε απροειδοποίητο ντου στην Πραξιτέλους και φωτογράφισε φάτσες, μαγαζιά και φαγητά που είναι χρήσιμο να ξέρεις επί της οδού.

Η αρχή της Πραξιτέλους, αλλά και μεγάλου κομματιού του nightlife του βαθέος κέντρου χρόνια τώρα, είναι η Κολοκοτρώνη. Δεν είναι ότι χρειάζεται ιδιαίτερη σπίθα για να γράψουμε για τα μαγαζιά στο δρόμο που ενώνει τη Σταδίου με την Αθηνάς, αλλά η 25η Μαρτίου και ο συνειρμός για τον Γέρο του Μοριά είναι μάλλον η πιο onemanική σπίθα.

Χωρώντας όλο τον δρόμο σε μια παράγραφο, μπορεί κανείς να γράψει ότι στην Κολοκοτρώνη θα πιεις τα ποτά σου σε κάποια απ’ τα πιο ιστορικά μαγαζιά του κέντρου, θα πιεις τα κοκτέιλ σου στα new entries του δρόμου που ‘έπιασαν’ με το καλημέρα, θα φας γνήσιο μπέργκερ ‘δρόμου’, θα διανυκτερεύσεις αν χρειαστεί στο Hotel Carolina, θα φας κρέπες και θα ψωνίσεις πράγματα που θα σου μείνουν για πάντα (βλ. ένα κοστούμι απ’ τον Ορφανίδη ή ένα ποδήλατο απ’ το Podilato).

Ακούσατε, ακούσατε. Το αφιέρωμα περιέχει μαγαζιά που πατάνε Κολοκοτρώνη. Δεν θα δεις το Drunk Sinatra, δεν θα δεις το 7 Jokers, μήτε την πολυαγαπημένη Ρωξάνη.

Ιδού ο χάρτης…


View H Κολοκοτρώνη in a larger map

…ιδού και η ανάλυση.

Booze Cooperativa

 

Σκορ στο Foursquare: 9.3/10

Με δυο λόγια: Αυτό που σκεφτόμαστε κάθε φορά που βάζουμε στην ίδια πρόταση τις λέξεις ιστορικό, κέντρο και μαγαζί. Αν πρέπει να μεταφράσουμε όλο αυτό σε εικόνες, αυτές θα ήταν: Τα μοναστηριακά τραπέζια, το σκάκι, οι αβανγκάρντ φιγούρες, τα ‘δυο, τρία, χάσαμε το λογαριασμό’ επίπεδα και δώματα, τα βιβλία στον ‘Φωταγωγό’, τα dj sets ανάμεσα στον κόσμο, τα αρτιστίκ βίντεο στις οθόνες.

Η προσωπική σου επανάσταση: Κάθε φορά που πιάνεις θέση στο τραπέζι της μεγάλης σάλας και πίνεις μόνος τον καφέ σου. Είναι σαν να μπορείς να χώσεις τον εαυτό σου σε ένα έργο τέχνης. Κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Η ατραξιόν: Ο ιδιοκτήτης του Booze Cooperativa και ιδρυτής του κόμματος Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.), Νίκος Λούβρος. Παίξτε ένα σκάκι στη στοά Κουρτάκη, ας μιλήσουν τα πιόνια.

(Κολοκοτρώνη 57, τηλ. 210-3240944)

The Bank Job

 

Σκορ στο Foursquare: 9.1/10

Με δυο λόγια: Εκεί που κάποτε γινόταν η καταμέτρηση των χρημάτων της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος, σήμερα μπορείς να πιεις κοκτέιλ με ονόματα φημισμένων ληστών. Κάνε την αρχή με ένα Good Thief.

Η προσωπική σου επανάσταση: Καλές οι μουσικές, πολύ καθαρά τα ποτά, αλλά εδώ έχουμε το μπαρ με αναλογικά τις περισσότερες γυναίκες από κάθε άλλο του δρόμου και του εμπορικού κέντρου γενικότερα.

Η ατραξιόν: Υπάρχει όντως ένα χρηματοκιβώτιο στο μαγαζί, αλλά εσύ καλύτερα να ασχοληθείς με τα καμουφλαρισμένα σχέδια για το πώς γίνεται μια σωστή ληστεία, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του καταλόγου. Φάση μάθε τέχνη κι άστηνε.

(Κολοκοτρώνη 13, τηλ. 6980743263)

Γκελ Μπιστρό

 

Με δυο λόγια: Με γεύσεις από παντού και τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Λιμπονά, η γευστική επέκταση του Booze Cooperativa έχει κάνει ήδη αρκετούς φίλους.

(Κολοκοτρώνη 59Β, τηλ. 211-4000863)

Hot Hot Burger Bar

 

Σκορ στο Foursquare: 8.8/10

Με δυο λόγια: Ίσως το πιο τίμιο μπεργκεράδικο δρόμου του κέντρου. Εδώ που η φράση ‘πήρα δυο τρία για το δρόμο’ μπορεί να εννοεί ΜΟΝΟ μπέργκερ απ’ το Hot Hot.

Η προσωπική σου επανάσταση: Μπορείς να είσαι ένας τύπος που παλεύει να πιάσει τα 70 κιλά και με καταγεγραμμένες ημέρες ατίμωσης στους διαγωνισμούς φαγητού του ONEMAN και να φας περισσότερα από τρία μπέργκερ στην καθισιά σου. Όχι επειδή είναι μικρά πάντως.

Η ατραξιόν: Το μικρόφωνο και ο χειριστής του που φωνάζει το νούμερο της παραγγελίας που έχει ετοιμαστεί.

(Πραξιτέλους 2 & Κολοκοτρώνη, τηλ. 213-0272440)

Μοναστήριον

 

Με δυο λόγια: Μπυραρία με κήπο και κάθε Κυριακή ρεμπέτικα με ορχήστρα από τις 3 το μεσημέρι. Σε περίπτωση που δεν ήξερες τι να κάνεις νωρίς στην Κολοκοτρώνη.

(Κολοκοτρώνη 59, τηλ. 210-3223996)

Bartesera

 

Σκορ στο Foursquare: 9.1/10

Με δυο λόγια: Κάτι παραπάνω από προσεγμένες μουσικές αφού νυχτώσει, πολλά παραπάνω από άλλη μια καφετέρια ή ένα μπαρ σε στοά. Ιστορικότατο όπως και το Booze.

Η προσωπική σου επανάσταση: Να διαβάσεις ένα βιβλίο στα τραπεζάκια στο βάθος του μπαρ, να απολαύσεις τα εικαστικά της απέναντι αίθουσας, να ψωνίσεις έναν πίνακα ή ένα κομμάτι μιας έκθεσης, να πιεις πιμιέντο και να νιώσεις το τσίμπημα του καυτού πιπεριού στο στόμα σου. Μικρές επαναστάσεις που ανέρχονται σε μία. Κάποτε, η δική μου επανάσταση ήταν να ρωτάω τον Γιώργο Μιχαλόπουλο ‘τι έβαλε πριν’ και να μου σημειώνει τα τραγούδια σε χαρτάκι.

Η ατραξιόν: ‘Το αίθριο που βλέπει στον έξω κόσμο και αποτελεί αναγκαστικό πέρασμα ανάμεσα στην μπάρα και την τέχνη’. Όσο απλά τα λέει η σελίδα τους δηλαδή.

(Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους, τηλ. 210-3229805)

Via Cafe

Με δυο λόγια: Σφολιάτες, εσπρέσο, hot dog, κάτι για το δρόμο ή για τη βόλτα στα στενάκια και στα μαγαζιά.

(Κολοκοτρώνη 51, τηλ. 210-3310293)

9

 

Σκορ στο Foursquare: 9.2/10

Με δυο λόγια: Χώρος που δεν θυμίζει ελληνικό μπαρ, βιβλιοθήκες, κοκτέιλ που τα λένε ‘Serendipity’ και ‘Dorian Gray’.

Η προσωπική σου επανάσταση: Αν δεν μπορούσες να συμπληρώσεις την πρόταση ‘Ο αγαπημένος μου μπάρμαν δουλεύει στο…’, ο Σπύρος μπορεί να σου λύσει τα χέρια. Μέχρι τότε, μπορείς να του ζητήσεις ένα κοκτέιλ λέγοντας του το αγαπημένο σου ποτό. Λογικά δεν θα σε απογοητεύσει.

Η ατραξιόν: Ο πάνω χώρος με το μεγάλο τραπέζι, κάτι χαλιά και τα βιβλία που λέγαμε.

(Κολοκοτρώνη 9, τηλ. 210-3232795)

La Vie en Rock

 

Σκορ στο Foursquare: 8/10

Με δυο λόγια: Μπαρ για πολλές μπύρες, πιο κλασικά (ροκ) ακούσματα και αισθητική και με μια στοά που μπορείς να χαρείς χειμώνα και καλοκαίρι. Ειδικά καλοκαίρι.

Η προσωπική σου επανάσταση: Μπορείς να κάνεις κι εσύ τον dj. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι αφήνουν τους πελάτες να περνούν αβέρτα πίσω απ’ τα decks, αλλά με κάμποσες αξιοπρεπείς μουσικές γνώσεις (με μια ελαφρά προτίμηση στην πλευρά των Guns N’ Roses παρά στην πλευρά των National), ενδέχεται σοβαρά να κάνεις κι εσύ το κομμάτι σου.

Η ατραξιόν: Το μικρό δωματιάκι απέναντι από το μπαρ που από μόνο του θα μπορούσε να είναι ο τέλειος, μικρός χώρος για να πιεις το πρωί τον καφέ σου. Θυμίζει λίγο τον άλλο μικρό, αυτόνομο χώρο δίπλα από το μπαρ του Use.

(Κολοκοτρώνη 11, τηλ. 210-3229452)

Elephant and Castle

 

Με δυο λόγια: Κομμωτήριο. Vintage. Με pick up σε λειτουργία. Και φωτάκια γύρω από τον καθρέφτη που κουρεύεσαι. Αυτό δεν ξέρω γιατί το έγραψα.

Η ατραξιόν: O Βαγγέλης, που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε ως μπάρμαν στο ΤΩΡΑ Κ44. Είναι και κομμωτής. Τα πάντα είναι.

(Κολοκοτρώνη 21, τηλ. 213-0287802)

Barley Cargo

 

Σκορ στο Foursquare: 8.7/10

Με δυο λόγια: Πάρα, πάρα, πάρα πολλές μπύρες, ελληνικές και μη.

Η προσωπική σου επανάσταση: Να πουλάς μούρη για το πόσες καινούργιες μπύρες έμαθες/ήπιες μέσα σε ένα βράδυ; Θα έγραφα τη λέξη ‘ε-μπυρο-γνώμων’, αλλά δεν θέλω να σας χαλάσω τη μέρα.

Η ατραξιόν: Τα βαρέλια; Τα live που γίνονται συχνά; Ότι είναι μονίμως γεμάτο; Ότι έχει φτηνούς μεζέδες; Διάλεξε εσύ.

(Κολοκοτρώνη 6, τηλ. 210-3230445)

Αισθήσεις Cafe

Με δυο λόγια: Κρέπες, καφές, σάντουιτς και όλο και κάτι που θα βρεις να τσιμπήσεις πριν συνεχίσεις να περιδιαβαίνεις στα μπαρ του δρόμου.

(Κολοκοτρώνη 16, τηλ. 210-3213713)

Montalbano

 

Σκορ στο Foursquare: 9/10

Με δυο λόγια: Σισιλιάνικες γεύσεις που μπορείς να απολαύσεις σε κάποιο από τα ψηλά σκαμπό, τρομερή διακόσμηση, παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα με τυρί του ιταλικού Νότου, γλυκά στην υποδοχή, και το όνομα ενός εκ των πιο γνωστών ντετέκτιβ της λογοτεχνίας στη μαρκίζα. 

Η προσωπική σου επανάσταση: Montalbano στα ελληνικά αποδίδεται και ‘πώς να ψαρώσεις μια γυναίκα στο πρώτο ραντεβού’.

Η ατραξιόν: Αυτή η σικ και απρόσμενη πρασινάδα της όψης του. Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες σε πείθουν ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος στο εσωτερικό του.

(Κολοκοτρώνη 12, τηλ. 213-0292931)

(Ακολούθησέ μας στο Foursquare για να διαβάζεις tips για τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε)