ΠΟΤΟ

Όταν τα βιβλία δείχνουν το δρόμο στους bartenders

Τρίτη ημέρα judging στην Αθήνα για το δεύτερο κύμα του World Class Bartender of the Year 2015, με μερικά λογοτεχνικά διαμάντια στο επίκεντρο των παρουσιάσεων.

Όταν η ημέρα ξεκινά για τους κριτές μας με μία βόλτα στο λόφο του Λυκαβηττού, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Από τον Λυκαβηττό στην Πραξιτέλους, από εκεί στο Γκάζι και το Κουκάκι, ύστερα στο Κολωνάκι και τέλος στο Περιστέρι, το judging συνεχίστηκε με μια πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη βόλτα. Γεμάτη από όμορφες δημιουργίες οι οποίες έδεναν αρμονικά με το “Cocktails and the written word”.

Βλέπεις, η θεματική του δεύτερου κύματος του World Class Bartender of the Year 2015, καλούσε τους bartender να εμπνευστούν από δύο βιβλία. Και σήμερα ήταν η μέρα που ακούστηκαν μερικές από τις καλύτερα συνδυασμένες με τα βιβλία, ιστορίες. Από τον Shakespeare στον Tolkin σε πιο σύγχρονους αλλά και πιο αφιερωμένος στα spirits συγγραφείς, οι bartender μας ταξίδεψαν γευστικά σε αρκετά πρωτόγνωρα μονοπάτια.

 

Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της θεματικής της δεύτερη ενότητας. Να κάνει τους bartender, μέσα από την επιλογή των βιβλίων και την σύνδεσή τους με το ποτό, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να ανακαλύψουν ότι η έμπνευση μπορεί να βρίσκεται πραγματικά παντού.

Πάμε να γνωρίσουμε τις δημιουργίες των 7 bartenders που είδαμε σήμερα να παρουσιάζουν μπροστά στους Tristan Stephenson και Jason Smyth.

Το “Mid Summer Punch” του Γιώργου Γαϊτανίδη (Antepost)

 

Η πρωινή βόλτα στο Λυκαβηττό έγινε για χάρη του Γιώργου, ο οποίος είχε στήσει ένα υπέροχα εποχιακό σκηνικό ανάμεσα στα δέντρα. Η παρουσίαση ξεκινά με τους κριτές να διαβάζουν ο καθένας από ένα απόσπασμα από κάθε ένα από τα βιβλία “Bon Vivant’s Companion” του Jerry Thomas και “Όνειρο θερινής νυκτός” του William Shakespeare. Δύο ξωτικά του δάσους μας βάζουν στο κλίμα και η Ketel One Citroen ® παίζει το δικό της παιχνίδι με τα άνθη πορτοκαλιάς που είναι σκορπισμένα στο τραπέζι. Το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι κλείνει ιδανικά την παρουσίαση και το πολύ ευχάριστο πρωινό στο Λυκαβηττό φτάνει στο τέλος του.

 

50ml Ketel One Citroen ®, 25ml σιρόπι κόκκινου κρασιού αρωματισμένο με φύλλα δάφνης, νεράντζι και ευκάλυπτο, 25ml χυμός από λεμόνι και νεράντζι, 10ml Eau de Vie από δαμάσκηνο και Three Cents σόδα συνθέτουν το “Mid Summer Punch”.

Το “no. Ten Pak” της Κικής Φουντουκίδου (The Clumsies)

 

“Θα σας πάω σε ένα πολύ όμορφο μέρος” προαναγγέλει η Κική και οι κριτές φορούν τα καπέλα τους. Κάθε τι στο στήσιμό της είναι προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με το ποτό της να εμπνέεται από τη συνταγή του Pimm’s Cup από το βιβλίο “Speakeasy” και να σερβίρεται σε ένα πρωτότυπο χάρτινο κουτί για να το πάρουν μαζί στις διακοπές τους. Είναι ένα  Μεταφερόμαστε σε άλλο χώρο στο bar αλλά νοερά μεταφερόμαστε στην Κάρπαθο όπου οι κριτές απολαμβάνουν το ποτό τους. Το Isles of Greece του John Loukas αποκαλύπτεται ως το δεύτερο βιβλίο – έμπνευση και οι διακοπές ξεκινούν.

 

55 ml παγωμένο Tanqueray No. Ten ®, δύο κομμάτια φρέσκου σέλερι (muddle), μέλι ακακίας αρωματισμένο με βερίκοκο, χαμομήλι και με κιτρικό οξύ, 15 σιρόπι από Pimm’s (reduction) και σπιτική σόδα αρωματισμένη με νερό από πεπόνι, lemongrass και αγγούρι συνθέτουν το “no. Ten Pak”.

Το “Mythopoeia” της Διονυσίας Σακελλαρίου (Ipitou)

 

Μία ηθοποιός δεν θα μπορούσες να μας υποδεχτεί σε διαφορετικό χώρο από τον μικρό εσωτερικό κήπο στο Θέατρο 104. Με μία ανοιγμένη βαλίτσα να σχηματίζει ένα ιδιόμορφο αλλά πολύ ταιριαστό με τα χρώματα και τα γεωμετρικά σχήματα του Tanqueray No. Ten ® bar, η Διονυσία, περιτριγυρισμένη από γλαστράκια από τον κήπο της, μας βάζει στην ιστορία της. Ο Tolkin αποτελεί την πρώτη δική της πηγή έμπνευσης, θέτοντας το ερώτημα αν για το χτίσιμο ενός μύθου είναι προτιμότερη η τρέλα από κάτι διαφορετικό. Δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει σχετικά απλά στοιχεία γιατί πιστεύει ότι “ένα ποτό μπορεί να διατηρεί τον χαρακτήρα του, μέσα στην απλότητά του”. Το απεριτίφ ποτό που δημιούργησε, το εμπνεύστηκε από το Mixellany των Jared Brown και Anistatia Miller.

 

45 ml Tanqueray No. Ten ®, 15 ml RinQuinQuin (κρασί Προβηγκίας παλαιωμένο σε βαρέλια μαζί με ροδάκινα), Σπιτική σόδα αρωματισμένη με λεμονοθύμαρο και 2 dashes tea pot bitters συνθέτουν το “Mythopoeia”

Το “The First Spell” του Δημήτρη Τσακίρη (Κλουβί)

 

Το κουδούνι γράφει Jim Sand και κατά την είσοδο των κριτών στον χώρο ακούγεται έντονα ο ήχος μίας γραφομηχανής. Ο Δημήτρης παίζει το ρόλο ενός συγγραφέα στα 30s και οι υπόλοιποι στο χώρο παίρνουν το ρόλο των εκδοτών οι οποίοι περιμένουν από τον συμμετέχοντα το βιβλίο που τους έχει υποσχεθεί. Ο ήρωας που υποδύεται είναι μία ιδέα που πήρε από τον “Τροπικό του Καρκίνου” του Henry Miller. Το “Drunken Botanist” εμφανίζεται στο τραπέζι και ο Δημήτρης ξεκινά να δημιουργεί ένα πολύ εποχικό ποτό με βάση το Tanqueray No. Ten ®. Κατά την αποχώρησή μας από το μπαλκόνι του, στους δρόμους του Κουκακίου αντηχεί το “Summer time”.

 

45 ml Tanqueray No. Ten ®, 20 ml Λικέρ Elderflower, 10 ml Pastis, 40 ml χυμός από ροζ grapefruit και Three Cents Grapefruit Soda συνθέτουν το “The First Spell”.

Το “Benchmark” του Κωνσταντίνου Παναγιωτίδη (Cinco)

 

Άρωμα Ιαπωνίας σε αυτή την παρουσίαση με το “Cocktail Techniques” του Kazuo Uyeda να είναι ένα από τα βιβλία έμπνευσης του Κωνσταντίνου και το άλλο να είναι “οι 100 πιο σοφές ιδέες για τη δουλειά”. Όπως αποκαλύπτει στους κριτές, μία από τις μεγαλύτερες αγάπες του είναι η δουλειά του. Στο δεύτερο αυτό βιβλίο εστιάζει το κεφάλαιο της επιτυχίας και διαβάζει ένα απόσπασμα στους κριτές. Επιλέγει να σερβίρει σε ποτήρι bamboo, κάτι που συμβολίζει την ευμάρεια αλλά σου επιτρέπει και να μεταφέρεις το ποτό σου όπου εσύ επιθυμείς. Γαρνίρει με σορμπέ wasabi που έχει δημιουργήσει εκείνος και  ένα Yamamomo.

 

60ml Tanqueray No. Ten ®, 30 ml Choya, 20 ml σπιτικό σιρόπι από αγγούρι, 25 ml χυμός lime και σάκε που έχει περάσει από  σιφόν, συνθέτουν το “Benchmark”.

Το “My Journey” του Θάνου Ελμάζη ( Sempre)

 

Το δικό του γευστικό ταξίδι μας παρουσίασε ο Θάνος, καλοσωρίζοντάς μας εξ αρχής στο σημαντικότερο – όπως λέει – bar των Δυτικών Προαστίων. Ξεκινά μιλώντας αναλυτικά για τα βιβλία τα οποία τον ενέπνευσαν. Πρώτα η “βίβλος”, όπως την αποκαλεί, του bartending, η δέκατη έκδοση του Difford’s Guide, από την οποία κρατά τις συνταγές από τα δύο αγαπημένα του κλασικά cocktail. Ο συνδυασμός Negroni και Old Fashioned είναι εξάλλου και αυτός που θα δούμε αργότερα σαν ιδέα στην συνταγή του, με την Don Julio Reposado ® στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Δεύτερο βιβλίο, το Drunken Botanist, με τον Θάνο να εστιάζει κυρίως στα μεσογειακά βότανα αλλά και τη χρήση τους σε ένα απεριτίφ. Η χρήση της λεβάντας αλλά και των υπόλοιπων στοιχείων του ποτού, δίνει ακριβώς αυτό που ήθελε να πετύχει. Ένα “φρέσκο” ποτό κρατώντας τον χαρακτήρα των κλασικών.

 

15 ml Don Julio Reposado ®, 7,5 ml Aperol, 7,5 ml γλυκό βερμούτ, 6,5 ml σπιτικό σιρόπι από λεβάντα, 5 ml πράσινο Chartreuse, λίγο ροζ αλάτι και έλαια από ροζ grapefruit συνθέτουν το “My Journey”.

Το “Spring to remember” του Βαγγέλη Προυσαεύ (Café Café)

 

Ένα δωμάτιο με μία γαλάζια βέσπα, ένα τραπέζι για τους κριτές μας και ένα μικρό bar αποτελούν το σκηνικό του speakeasy bar που στήθηκε για την περίσταση. Ξεκινά μιλώντας για τα βιβλία που τον ενέπνευσαν και την αγάπη του για την ιστορία. Επιλέγει το “Spirituous Journey” των Anistatia Miller και Jared Brown γιατί ξεκινά από την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η λέξη αλκοόλ και φτάνει μέσα από τα cocktail και την ποταπαγόρευση στο σήμερα. Δεύτερο βιβλίο, το “How to steal like an artist”, από το οποίο ο Βαγγέλης κρατά την ουσία. Ότι αν κλέψεις στο 100% το έργο κάποιου, καταλήγεις να μοιάσεις σε εκείνον. Αλλά αν πάρεις στοιχεία από 10 διαφορετικούς ανθρώπους και τα δέσεις με τη δική σου δημιουργία, τότε γίνεσαι μοναδικός. Μέσα σε ένα ευφάνταστο γλαστράκι το οποίο γεμίζει με ξηρή και υγρή σοκολάτα για να μοιάζει με χώμα, κρύβει το ποτό το οποίο έχει ως βάση τη Cîroc ®, συνδέοντας έτσι τόσο την εποχή της ποταπαγόρευσης και την ανάγκη να κρύβεις το ποτό σου όσο και την εποχικότητα, με φρέσκο βασιλικό και δενδρολίβανο να γαρνίρουν στο τέλος το ποτό κι ένα spray λικέρ μαστίχας να ψεκάζει το “φυτό”.

 

40 ml Cîroc ®, 25 ml Amontillado Sherry, 50 ml λευκό κρασί (reduction) αρωματισμένο με πορτοκάλι και εκχύλισμα πορτοκαλιού, 5 ml κόκκινο κρασί αρωματισμένη με σοκολάτα (reduction), 6 ίνες από σαφράν αλλά και 5 ml Amontillado Sherry τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο ποτήρι χωρίς να μπουν στο shaker, συνθέτουν το “Spring to remember”.

Με την παρουσίαση του Βαγγέλη, έκλεισε και αυτή η μέρα του judging στην Αθήνα, η τρίτη κατά σειρά. Το ταξίδι του δεύτερου κύματος του World Class Bartender of the Year 2015 συνεχίζεται και μέχρι και την Κυριακή, θα μπορείς να διαβάζεις στο Oneman τις ανασκοπήσεις μας για το judging κομμάτι. Μπορείς ακόμα να παρακολουθείς live την εξέλιξη τόσο από τα social του Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece