FOOD & DRINK

Όταν το λευκό κρασί συναντά το βαρέλι

Το ταξίδι κάθε κρασιού από το αμπέλι στο ποτήρι είναι κάτι το μοναδικό και η στιγμή της ωρίμασης του η πιο σημαντική της διαδρομής του.

Σίγουρα όταν πιάνεις στα χέρια σου την λίστα με τα κρασιά σε ένα μαγαζί δεν ξέρεις τι να διαλέξεις. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σε βοηθήσουμε. Να σου δείξουμε το σωστό δρόμο και να μάθεις τα μυστικά μιας ξεχωριστής ποικιλίας και μιας ετικέτας που θα συγκλονίσει τον ουρανίσκο σου. Η Ντεμπίνα είναι η ποικιλία που πρέπει να γνωρίσεις και το Primus Zitsa Barrique το κρασί που θα συνδυάσεις με τις καλύτερες στιγμές σου.

Πιάνεις το ποτήρι. Βυθίζεις την μύτη σου μέσα του και ανακαλύπτεις τα αρώματά του. Κουνάς το ποτήρι κυκλικά για να βγουν ακόμα περισσότερα. Δοκιμάζεις. Αυτή η ιεροτελεστία δοκιμής του κρασιού είναι κάτι το μοναδικό. Την ακολουθείς ακόμα κι αν δεν ξέρεις πολλά για τα κρασιά, οφείλεις να την ακολουθείς ακόμα κι αν ξέρεις τα πάντα για τον οίνο. Επειδή κάθε φορά που ακούγεται ο ήχος από το άνοιγμα του φελλού, κάτι μοναδικό αποκαλύπτεται. Κάτι μοναδικό φτάνει στον ουρανίσκο σου.

Αυτήν τη φορά, μέσα από το μπουκάλι αποκαλύφθηκε ένα λαμπερό και έντονο χρώμα κιτρολέμονου. Μόλις το πλησίασες στο πρόσωπό σου, σε άγγιξαν αρώματα από μήλο, αχλάδι, βανίλια και στο βάθος ένα ελαφρύ καπνιστό άρωμα ξύλου. Αμέσως καταλαβαίνεις ότι αυτό το μπουκάλι κρύβει μέσα του κάτι ιδιαίτερο. Στην πρώτη γουλιά, η γεύση του ώριμη, με κρεμώδη χαρακτήρα. Σε κάθε γουλιά η απόλυτη αρμονία, η απόλυτη ισορροπία σε σώμα και οξύτητα. Αυτός είναι ο σοβαρός κύριος της Ντεμπίνα, το Primus Zitsa Barrique.

Στη μύτη εμφανίζει απαλά αρώματα βερίκοκου, λεμονιού και άνθη εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με αρώματα ροδάκινου, μήλου, αχλαδιού και διακριτικές νότες βαρελιού. Στον ουρανίσκο γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, δείχνοντας σταθερή δομή με μια ραχοκοκαλιά τραγανής οξύτητας, γκρέιπφρουτ, μήλο, βερίκοκο και κομψό τοσταρισμένο βαρέλι, υπέροχη υφή και ευχάριστη λεμονάτη επίγευση.

Όλα αυτά τα μοναδικά του χαρακτηριστικά σε χρώμα, άρωμα και γεύση τα οφείλει κυρίως σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η ξεχωριστή ποικιλία από την οποία προέρχεται. Η Ντεμπίνα αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες που συναντώνται στα ελληνικά αμπέλια. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή της Ζίτσας, αλλά και με την ιστορία της περιοχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ντεμπίνα όχι μόνο δεν βγάζει αυτά τα χαρακτηριστικά σε άλλες περιοχές που έχει δοκιμαστεί η καλλιέργειά της αλλά έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαική οινική νομοθεσία ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Για αυτό ευθύνεται το terroir της περιοχής και οι ιδιαίτερες συνθήκες που το διαμορφώνουν. Από τη μία το υψόμετρο που αγγίζει τα 600 με 700 μέτρα και το μικροκλίμα που αναπτύσσεται στην περιοχή συμβάλει στο χτίσιμο του χαρακτήρα των κρασιών της ποικιλίας Ντεμπίνα. Το λευκό της σταφύλι δίνει κομψά κρασιά με έντονα αρώματα που θυμίζουν άνθη και κίτρινα φρούτα. Κάθε μπουκάλι της έχει μια δροσιστική οξύτητα που σε συνδυασμό με το ισορροπημένο της σώμα κάνει αυτή την ποικιλία μοναδική σε κάθε της έκφανση.

Ο δεύτερος λόγος που κάνει το Primus Zitsa Barrique τόσο ξεχωριστό, είναι η συνάντησή του με το βαρέλι. Το κρασί αυτό στο πρώτο του στάδιο και για περίπου 5 μήνες παραμένει σε δεξαμενές μαζί με τις οινολάσπες και έπειτα παλαιώνει για 6 σχεδόν μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αυτή η συνάντηση δημιουργεί κάτι το μοναδικό, δίνοντας ένα ιδιαίτερο καπνιστό και ορυκτό χαρακτήρα στην γεύση του.

Τώρα που το γνώρισες, ήρθε η ώρα να μάθεις και με τι ταιριάζει τέλεια αυτή η ετικέτα. Με τι πρέπει να την συνδυάσεις. Ίσως αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μπορείς να αναγνωρίσεις τις επιγεύσεις και τα αρώματά του κάθε κρασιού. Ο σοβαρός κύριος της Ντεμπίνα, λοιπόν, ταιριάζει τέλεια με λιπαρά ψάρια, όστρακα αλλά και sushi λόγω της λεμονάτης επίγευσής του. Επίσης, συνδυάζεται αρμονικά με λευκά κρέατα είτε ψητά είτε με σάλτσα, με κάθε ποικιλία τυριών ενώ μοιάζει ιδανικό για να συνοδεύσει παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες. Και μιας και είπαμε παραδοσιακό, αν βρεθείς στην περιοχή μην ξεχάσεις να ζήσεις την εμπειρία της Ντεμπίνα από κοντά  αφού το κτήμα Γκλίναβος προσφέρει την δυνατότητα να επισκεφτείς και το οινοποιείο αλλά και να γευθείς αυτό και άλλα υπέροχα κρασιά της περιοχής.

Οπότε μην αργείς, μαγείρεψε ένα πλούσιο ριζότο μανιταριών, στρώσε το τραπέζι, άναψε το κερί και μόλις κάτσεις με την καλή σου άνοιξε ένα Primus Zitsa Barrique. Αν πάλι δεν το έχεις με την μαγειρική βγάλε το κορίτσι για φαγητό και μόλις το δεις στον κατάλογο ζήτησέ το με κλειστά μάτια. Πρέπει να είσαι πραγματικός κύριος, όπως ακριβώς και ο σοβαρός κύριος της ποικιλίας Ντεμπίνα.