FOOD & DRINK

Πέντε εύκολα cocktails για χοντρό κρύο

Συνταγές που μπορείς να τις κάνεις μόνος στο σπίτι, τις μέρες που πραγματικά θέλεις να κάτσεις στο σπίτι (γιατί έξω κάνει παγωνιά).

Στη μεσογειακή κουλτούρα τα cocktails είναι συνυφασμένα με το καλοκαίρι. Δροσερά, χρωματιστά ποτά που τα απολαμβάνεις έξω, με soundtrack το φλοίσβο μιας σαγηνευτικής θάλασσας. H συγκεκριμένη εικόνα, όμως, είναι μόνο ένα κλισέ του Νότου, που έχει το προνόμιο της θάλασσας και της καλοκαιρίας τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή cocktails παγκοσμίως είναι ‘χειμερινά’. Δημιουργήθηκαν και προορίζονται για κατανάλωση σε ζεστούς εσωτερικούς χώρους, ως αντίδοτα στο κρύο που επικρατεί έξω απ’ αυτούς. Το πρόβλημα με αυτά τα απολαυστικότατα χειμωνιάτικα cocktails είναι ότι είναι ‘δύσκολα’. Η παρασκευή τους προϋποθέτει υλικά και σύνεργα που δύσκολα βρίσκονται στο μέσο σπίτι.

Το πολύ κρύο, όμως, επιβάλλει την παραμονή στο σπίτι. Οπότε, τι κάνεις, αν θέλεις να κάτσεις μέσα, μόνος ή με φίλους και να χαζεύεις τη βροχή ή το χιόνι συνοδεία ενός νόστιμου θερμαντικού cocktail; Τίποτα. Το κάναμε εμείς για σένα. Ξεσηκώσαμε τις πιο εύκολες συνταγές, με υλικά που κατά πάσα πιθανότατα υπάρχουν ήδη στα ντουλάπια ή στο ψυγείο σου. Απόλαυσέ τις χωρίς τύψεις – σπίτι σου είσαι, δεν οδηγείς μετά.

Punch με γάλα

Μια vintage συνταγή, ιδανική για φιλικές μαζώξεις στο σπίτι, ιδανικά όταν έξω απ’ το σπίτι το κρύο θερίζει και οι ξυλιασμένοι φίλοι θέλουν κάτι παρήγορο και τονωτικό πριν στρωθείτε όλοι μαζί για επιτραπέζια. Το Punch με γάλα, όπως και αρκετά ροφήματα που σήμερα τα συγκαταλέγουμε στα cocktails, παρασκευάστηκε αρχικά ως φάρμακο, ως αφέψημα που θωρακίζει το σώμα κατά του κρύου και το βοηθάει να συνέλθει από το κρυολόγημα. Ήταν πολύ δημοφιλές στην Αμερική την εποχή της αποικιοκρατίας (το τιμούσε δεόντως ο Βενιαμίν Φραγκλίνος) και παρέμεινε δημοφιλές στις Νότιες Πολιτείες ακόμα και μετά την Ανεξαρτησία (ήταν το τυπικό κέρασμα στα ποταμόπλοια του Μισισίπι). Μετά τον Β’ Παγκόσμιο το ξέχασαν όλοι εκτός από τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει γερό comeback και ίσως έχει έρθει η ώρα να το δοκιμάσεις κι εσύ.

Συστατικά

> 4 φλιτζάνια γάλα

> 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

> 1 1/2 φλιτζάνι ουίσκι

> 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

> 1 κουταλιά βανίλια σε σκόνη

> Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ (ή κανάτα) ανακατεύεις το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το ουίσκι, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν ένα ωραίο παχύρρευστο μείγμα. Μετά, ψυγείο και τουλάχιστον τρεις – τέσσερις ώρες. Το σερβίρεις σε μεγάλα ποτήρια (γάλατος ή νερού) και γαρνίρεις μ το τριμμένο μοσχοκάρυδο.

75 με κονιάκ

Το ’75’ είναι ένα απλό, στοιχειώδες cocktail με ενδιαφέρουσα ιστορία. Δημιουργήθηκε στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο θρυλικό New York Bar (αργότερα μετονομάστηκε σε Harry’s Bar και το έκανε ακόμα πιο διάσημο ο Χέμινγουεϊ). Σύμφωνα με τον θρύλο, κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη στα χαρακώματα, γιορταζόταν στην πρωτεύουσα με σαμπάνια και κονιάκ. Η ανάμειξή τους προσέφερε ένα kick τόσο δυνατό, που μπορούσε να παρομοιαστεί μόνο με τη δύναμη με την οποία ‘κλωτσούσε’ το φοβερό πυροβόλο των 75χιλιοστών του Γαλλικού στρατού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι αποκαλούν το cocktail της νίκης τους ’75’ (προφέρεται ‘σουαζάν κενζ’) και όλοι οι υπόλοιποι ‘Γαλλικό 75’. Πίνεται όλο τον χρόνο, αλλά με τζιν ως βασικό αλκοόλ. Στη χειμωνιάτικη εκδοχή του, η βάση είναι το κονιάκ.

Συστατικά

> Ένα φλιτζάνι κονιάκ

> Μισό φλιτζάνι χυμός λεμόνι

> Μισό φλιτζάνι σιρόπι

> Λίγο σαμπανιζέ κρασί

> Παγάκια

Εκτέλεση

Βάλε σε ένα σέικερ το κονιάκ, τον χυμό λεμονιού, το σιρόπι και μερικά παγάκια. Κούνα το σέικερ ελαφρά, ίσα για να ανακατευτούν τα υλικά ομοιόμορφα. Σούρωσε το περιεχόμενο σε δύο ποτήρια σαμπάνιας και πρόσθεσε λίγο Prosecco ή οποιοδήποτε σαμπανιζέ κρασί έχει ξεμείνει στο σπίτι από τις γιορτές. Δώσε το ένα ποτήρι στο κορίτσι σου μαζί με μια ωραία ευχή κι ένα διακριτικό κομπλιμάν.

Daiquiri με παλαιωμένο ρούμι

Η εκδίκηση στη βαρυχειμωνιά είναι ένα καλοκαιρινό cocktail που σερβίρεται χωρίς πάγο. Δεν θα πιστέψεις πόση διαφορά θα κάνει στο Daquiri που γνωρίζεις και πίνεις ακατάπαυστα όλο το καλοκαίρι, αν αντί για απλό ρούμι χρησιμοποιήσεις ένα παλαιωμένο (anejo). Οι νότες της καραμέλας και του καπνού θα το μετατρέψουν σε ένα ιδανικό χειμερινό απεριτίφ.

Συστατικά

> 1 φλιτζάνι ρούμι anejo

> Μισό φλιτζάνι χυμός λάιμ

> 3/4 του φλιτζανιού σιρόπι

> Παγάκια

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά στο σέικερ (μαζί με τον πάγο). Ελαφρύ χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα, σερβίρισμα σε δύο ποτήρια κουπέ. Χωρίς γαρνιτούρα, χωρίς φιοριτούρες. Θα κάνει τη δουλίτσα του σκέτο.

Ζεστή σοκολάτα με κανέλα και ουίσκι

Σοβαρά τώρα, τις μέρες που έχει κρύο σκέφτεσαι κάτι καλύτερο από μια ζεστή σοκολάτα; Το μόνο που ίσως σκεφτείς, είναι μια ζεστή σοκολάτα συνδυασμένη με κάτι άλλο, που θα ενισχύσει τη θερμαντική ιδιότητα και τον χουχούλικο χαρακτήρα της. Το ουίσκι είναι αυτό το ‘κάτι άλλο’. Αυτό είναι το συστατικό που θα μπουστάρει το έτσι κι αλλιώς αγαπημένο ρόφημα τώρα που οι θερμοκρασίες φλερτάρουν με το μηδέν. Επιπλέον, θα μετατρέψει τη σοκολατίτσα σε πιο ‘βραδινό’ ποτό. Δοκίμασέ τη στον καναπέ, με κλειστά φώτα και τίμια ταινία και θα μας θυμηθείς.

Συστατικά

> 4 φλιτζάνια πλήρες γάλα

> 1 φλιτζάνι μαύρη σοκολάτα σπασμένη με το χέρι

> 1 φλιτζάνι σοκολάτα γάλακτος σπασμένη με το χέρι

> 1 μικρή κουταλιά τριμμένη κανέλα (και λίγη ακόμα για το γαρνίρισμα)

> Μισό φλιτζάνι ουίσκι

Εκτέλεση

Βάλε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και άφησέ το να βράσει σε μεσαία φωτιά. Ανακάτεψε καλά. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμήλωσε τη φωτιά, πρόσθεσε τις σοκολάτες και την κανέλα και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι οι σοκολάτες να λιώσουν εντελώς και το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Απομάκρυνε το σκεύος από το μάτι και πρόσθεσε το ουίσκι. Σερβίρεις σε κούπες (προφανώς), γαρνίρεις με τριμμένη κανέλα. Η δοσολογία που αναφέρεται εδώ θα σου φτάσει για τέσσερις λαχταριστές κούπες.

Margarita του χειμώνα

Άλλο ένα καλοκαιρινό cocktail που αν ντυθεί καλά θα περάσει τέλεια και στο κρύο. Στη χειμερινή της εκδοχή, η Margarita ‘χωνεύει’ το ασπράδι ενός αυγού κι ενισχύεται από δύο είδη τεκίλας. Στην κλασική reposado, θα χρειαστεί να προσθέσεις και λίγη mezcal, η οποία θα ενισχύσει το σώμα του cocktail σου και θα το ‘καπνίσει’ όσο χρειάζεται.

Συστατικά

> Μισό φλιτζάνι τεκίλα reposado

> Μισό φλιτζάνι τεκίλα mezcal

> Μισό φλιτζάνι χυμός λάιμ

> 1 ασπράδι αυγού

> Παγάκια

Εκτέλεση

Χτύπα ελαφρώς τα συστατικά στο σέικερ, χωρίς πάγο. Μετά, πρόσθεσε λίγο πάγο και ξαναχτύπα τα. Σέρβιρε το μείγμα σε δύο ποτήρια κουπέ, αφού προηγουμένως έχεις αλατίσει το χείλος τους (ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνεις, είναι να περάσεις το χείλος με μια φέτα λάιμ και μετά να γυρίσεις το ποτήρι ανάποδα σε ένα πιατάκι με αλάτι).