FOOD & DRINK
SPONSORED

Πολωνία: Τα πιερόγκι που βάζουν γκολ από τα αποδυτήρια

Επόμενη στάση του ταξιδιού μας στα street food των 24 χωρών που συμμετέχουν στο EURO, η Πολωνία με το πιο διάσημο πιάτο της.

Η σχέση της Πολωνίας με το Euro είναι σχετικά πρόσφατη. Η πρώτη της πρόκριση σε τελική φάση της διοργάνωσης ήρθε το 2008, ωστόσο οι εμφανίσεις της στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας τότε ήταν απογοητευτικές, με τη χώρα να καταλήγει στην τέταρτη θέση του ομίλου. Αντίστοιχη πορεία, όμως, είχε και τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Euro που διοργανώθηκε στην έδρα της. Κι εκεί τερμάτισε τελευταία στον όμιλο, με την κριτική προς τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να είναι έντονη.

Η παρέα του Robert Lewandowski πείσμωσε. Δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε πιο δυνατή το 2016, πραγματοποιώντας την καλύτερη πορεία της σε τελική φάση Euro. Έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι και γέμισε με αισιοδοξία τους φιλάθλους για ανάλογες πορείες και στο μέλλον.

Φέτος, οι Πολωνοί συμμετέχουν στον πέμπτο όμιλο με Ισπανία, Σουηδία και Σλοβακία. Αν και υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για την πρώτη θέση, φαίνεται πως πηγαίνουν πεινασμένοι στη διοργάνωση και έτοιμοι να πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Για να μην τους παρακολουθήσουμε κι εμείς πεινασμένοι, όμως, καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τα παιχνίδια τους στο Euro, αντλώντας έμπνευση από ένα αγαπημένο πιάτο της Πολωνίας. Τα πολωνικά πιερόγκι είναι από τα πιο διάσημα φαγητά της χώρας. Τρώγονται από το πρωί μέχρι το βράδυ και ουσιαστικά είναι γεμιστά ημικυκλικά κομμάτια φύλλου, τα οποία τηγανίζονται. Σήκωσε μανίκια και ετοιμάσου να μπούμε στην κουζίνα.

Πολωνικά πιερόγκι

Υλικά:

  • Φύλλα gyoza

Για την γέμιση:

  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 80 γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
  • 80 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • Για την σάλτσα:
  • 150 ml.κρέμα γάλακτος
  • Μαύρο τριμμένο πιπέρι
  • Ρίγανη

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε κυβάκια, την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι και την αφήνουμε να βράσει. Μόλις είναι έτοιμη, την κάνουμε πουρέ σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και την παρμεζάνα και αφήνουμε το μείγμα στην κατάψυξη να κρυώσει. Μόλις το μείγμα παγώσει, γεμίζουμε τα φύλλα gyoza με αυτό και τα τυλίγουμε, κλείνοντας τα άκρα με λίγο νερό.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την κρέμα γάλακτος με πιπέρι, ρίγανη και αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει και να γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό και το αφήνουμε να βράζει, από πάνω τοποθετούμε μια σίτα με μια λαδόκολλα με τρύπες, βάζουμε τα Dumplings στην λαδόκολλα, κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε για 4 λεπτά. Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε τα dumplings από την μια μεριά και τα αφήνουμε μέχρι να κάνουν κρούστα. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε σε ένα πιάτο, πάνω από την σάλτσα μας, κατά προτίμηση από την μεριά που έχει δημιουργηθεί η κρούστα και τελειώνουμε με φύλλα κόλιανδρου.

Μπορεί η Πολωνία να ξεκινάει την περιπέτειά της στο Euro ως ένα από τα μεγάλα αουτσάιντερ, αλλά μια δοκιμή στα πολωνικά πιερόγκι θα σε πείσει πως το συγκεκριμένο πιάτο είναι φαβορί για τελικό στο στομάχι σου.