ΠΟΤΟ
SPONSORED

H ιστορία της Heineken που κάνει τόσο απολαυστική την πρώτη γουλιά

Τα μικρά μυστικά πίσω από ιστορία της μπίρας που συντροφεύει τις πιο όμορφες στιγμές μας.

Δεν είναι εύκολο για ένα brand να καταφέρει να γίνει συνώνυμο μιας ολόκληρης κατηγορίας ποτού. Χρειάζονται πολλά πράγματα για να το πετύχει. Παρ’ όλα αυτά η Heineken το κατάφερε και πια είναι συνώνυμο της μπίρας. Κάθε φορά που ζητάς μια δροσιστική, γευστική και ποιοτική μπίρα, ξέρεις ότι η απάντηση είναι η Heineken. 

Η Heineken στην Ελλάδα μετρά 55 χρόνια ιστορίας, και η εμπειρία που της έχουν δώσει τα τόσα χρόνια βγαίνει σε κάθε γουλιά, ότι ώρα κι αν τη γεύεσαι, σε όποια άκρη της χώρας και αν την πίνεις. Είτε βρίσκεσαι σε κάποια παραλία, είτε μετά τη δουλειά, είτε στο σπίτι με την παρέα η Heineken με τη μοναδική της γεύση σου φτιάχνει τη διάθεση αφού είναι  «Απολαυστική από την Πρώτη Γουλιά». 

Για αυτή τη μοναδική ποιότητα μιλήσαμε με τον Quality Assurance Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας η οποία παράγει και διανέμει τη Heineken στην Ελλάδα – και όχι μόνο- κύριο Γιώργο Βάγια και μας είπε όλα τα μυστικά σχετικά με το τι κάνει αυτή την πρώτη -αλλά και τις επόμενες- γουλιές τόσο ξεχωριστή αλλά και για την εταιρεία γενικότερα.

Μας πήρε από το χέρι και μας ταξίδεψε στο μαγικό ταξίδι της ζυθοποίησης της καλύτερης μπίρας στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι μετρά 150 χρόνια ζωής

Ποια είναι τα συστατικά και ποια τα στάδια παραγωγής της Heineken;

Η Heineken είναι μία ανοιχτόχρωμη ξανθιά lager μπίρα με γεμάτη, ισορροπημένη γεύση και διακριτικό άρωμα λυκίσκου και βύνης. Tο 1864 ο Gerard Heineken αγόρασε ένα ζυθοποιείο στο Άμστερνταμ με σκοπό να παράγει μπίρα lager. Καινοτομία για εκείνη την εποχή, αξιοσημείωτη για τη δροσερή γεύση και την καθαρή, χρυσαφένια εμφάνισή της. Αυτός και οι ζυθοποιοί του χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να τελειοποιήσουν  τη διαδικασία παραγωγής και τη γεύση που προέκυψε. Αυτός ήταν ο λόγος που ήταν πρόθυμος να συνδέσει το όνομά του με την μπίρα. Έτσι, το 1873 γεννήθηκε η μπίρα Heineken Lager.

Από τότε, η συνέπεια στη γεύση είναι ο κύριος στόχος μας στη Ζυθοποιία Heineken. Παρόλα αυτά,  χρειάστηκαν  άλλα 13 χρόνια για να μπορέσουν οι ζυθοποιοί της Heineken  να δημιουργήσουν τη σωστή παραγωγική διαδικασία  φτιάχνοντας την μπίρα χρησιμοποιώντας  καθαρή μαγιά. Αυτή η καθαρή μαγιά, Heineken -A,  απομονώθηκε για πρώτη φορά από τον Dr. Elion το 1886.

Η διαδικασία παραγωγής  μας έχει σχεδιαστεί γύρω από αυτήν τη μαγιά για να εξασφαλίσει τη  γεμάτη, ισορροπημένη συνοχή της αρχικής γεύσης, με ζύμωση σε οριζόντιες δεξαμενές όπως κάνουμε από την αρχή στο πρώτο ζυθοποιείο. Ο ποιοτικός έλεγχος είναι το θεμελιώδες στοιχείο της εταιρείας μας και εκφράζεται πλήρως από το γεγονός ότι οι ζυθοποιοί προΐστανται σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες.

Ποια η ιστορία και ποια η ιδιαιτερότητα της μυστικής μαγιάς της Heineken;

Η Heineken παράγεται χρησιμοποιώντας μόνο   νερό, βύνη κριθαριού,  λυκίσκο και τη μαγιά Heineken A.

Αφού βυνοποιηθεί το κριθάρι, αλέθεται  και στο ζυθοβραστήριο  φτιάχνεται το γλυκό γλεύκος το οποίο και διηθείται με φυσικό τρόπο για να διαχωριστεί από τους φλοιούς  της βύνης. Ακόλουθα  βράζεται, και  προστίθεται ο λυκίσκο. Το επόμενο στάδιο είναι ο  στροβιλισμός του γλεύκους για απομάκρυνση κάποιων συσσωματωμάτων που δημιουργούνται κατά τον βρασμό. Ακολουθεί η ψύξη του γλεύκους, η προσθήκη μαγιάς, Heineken A  και η Ζύμωση σε οριζόντιες δεξαμενές για να δώσει η μαγιά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φρουτώδους γεύσης. Αφού ολοκληρωθεί η  Ζύμωση, η νεαρή μπίρα ωριμάζει στους 0° με -1°C. Η μπίρα Heineken είναι έτοιμη να φιλτραριστεί και να συσκευασθεί.

Πώς παραμένει σταθερή η ποιότητα της Heineken και μάλιστα τόσο υψηλή όλα αυτά τα χρόνια;

Η μοναδική γεύση της μπίρας Heineken βασίζεται στη φρεσκάδα της, εξισορροπώντας τη φρουτώδη γεύση  και την πικράδα. Η πικράδα προέρχεται από τον λυκίσκο, η φρουτώδης γεύση  προέρχεται από τη διαδικασία της ζύμωσης.  Η μοναδικότητά της οφείλεται στην ιδιαίτερη διαδικασία ζυθοποίησής της με 100% φυσικά συστατικά (νερό, βύνη κριθαριού και λυκίσκο) και την προσθήκη της μοναδικής μαγιάς Heineken A-Yeast®!

Ο ποιοτικός έλεγχος είναι το θεμελιώδες στοιχείο της εταιρείας μας και εκφράζεται πλήρως από το γεγονός ότι οι ζυθοποιοί προΐστανται σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες. Η αυθεντική συνταγή της Heineken, ακολουθείται απαράκλητα όλα αυτά τα χρόνια. Οι χρόνοι και οι διαδικασίες παραγωγής  τηρούνται αυστηρά για να διασφαλιστεί η σταθερή υψηλή ποιότητα. Επιπλέον, η  Heineken παρασκευάζεται  μόνο με  βύνη κριθαριού υψηλής ποιότητας, ειδικών προδιαγραφών, ως πηγή υδατανθράκων για  τη ζύμωση.

Όμως η Heineken δεν παράγει μόνο την μπίρα που έχει γίνει συνώνυμο της απόλαυσης αλλά βοηθάει μέσα από τις δράσεις και την ελληνική κοινωνία. Πώς το πετυχαίνει αυτό; Το 95% των προμηθευτών μας δραστηριοποιείται στην Ελλάδα,ενώ χρησιμοποιεί 100% ελληνικό κριθάρι για το σύνολο των παραγωγικών αναγκών της εταιρείας  και κάνει δράσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη  σε κοινωνική αξία από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού. Έτσι πετυχαίνει μια «ελληνική διαδρομή» παραγωγής, που ξεκινά από την ελληνική γη στην οποία καλλιεργείται το κριθάρι, συνεχίζουν στα βυνοποιεία και τα ζυθοποιεία μας, για να καταλήξουν τελικά στο ποτήρι του καταναλωτή.

Επίσης, στο πλαίσιο της οικολογικής συνείδησης της εταιρείας το 95% των φιαλών είναι επαναχρησιμοποιούμενες ενώ επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και συσκευασιών, αναβαθμίζει όλη την αλυσίδα αξίας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργούμε στην οικονομία. Ως η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο, βγαίνει μπροστά και συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα.

Έχει ακόμα καταφέρει να εξάγει σε 19 χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής έχει δεσμευτεί ως το 2030 και για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή, αλυσίδα αξίας ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2040, 30% μείωση στις εκπομπές CO2 σε όλη την αλυσίδα και παραγωγή προϊόντων με 100% πρώτες ύλες αειφόρου διαχείρισης (κριθάρι, λυκίσκος), ενώ έχει επιτύχει ήδη μηδενικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) και διαχείριση του 100% των υγρών αποβλήτων.

Ειδικότερα όμως για τις Heineken & Heineken Silver παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα, με 100% ελληνικό κριθάρι και πρώτες ύλες από προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προωθούν διαρκώς την  υπεύθυνη κατανάλωση μέσω καμπανιών, αλλά και ενεργειών σε συνεργασία με ΜΚΟ και ξεκάθαρα επικοινωνιακά μηνύματα που αποκλείουν την κατανάλωση αλκοόλ σε συγκεκριμένες περιστάσεις (π.χ. “when you drive never drink”), με αξιοποίηση τουλάχιστον του 10% του συνολικού διαφημιστικού budget της μάρκας ετησίως για την προβολή σχετικών μηνυμάτων. 

Το να πετύχεις την τέλεια γεύση στην μπίρα δεν είναι κάτι απλό. Όμως η Heineken το έχει καταφέρει μέσα από την αφοσίωση στην ποιότητα, την ελληνική πρώτη ύλη αλλά και την εμπειρία 50 ετών. Όμως η εταιρεία δεν μένει εκει. Έχει καταφέρει να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία πολλά περισσότερα από όσα παίρνει και το κάνει με τον πιο γαλαντόμο τροπο. Τρόπος που χαρακτηρίζει και τη γεμάτη γεύση της Heineken την οποία απολαμβάνεις τα απογεύματα με την παρέα σου μετά τη δουλειά και ομορφαίνει τα βράδια σου.

#Heineken #FirstSip 

@heineken_gr