© Shutterstock
ΠΟΤΟ

Πώς να αναγνωρίσεις, να διαλέξεις και να πιεις ένα καλό ουίσκι

Τι διαφορές έχει το whiskey από το whisky; Μπορείς ή όχι να χρησιμοποιείς παγάκια;

Στη γλώσσα των αρχαίων κατοίκων της Ιρλανδίας, ανθρώπων που είχαν συγγενικούς δεσμούς με τη Σκωτία, η λέξη uisce σήμαινε νερό. Σήμερα, σημαίνει το πιο επιτυχημένο και διαδεδομένο ποτό όχι μόνο της Ευρώπης αλλά μάλλον όλου του κόσμου. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη γοητεία που έχει ένα ουίσκι, καθώς βγάζεις το σακάκι σου, για να πιεις το πρώτο ποτό της Παρασκευής στο αγαπημένο σου μπαρ, αλλά δυστυχώς είμαστε λίγο μακριά από αυτό. Έτσι, κάναμε μία μικρή ετυμολογική ανάλυση πριν περάσουμε σε μερικές πιο ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Υπάρχει ένας καταιγισμός από πληροφορίες όσον αφορά το ουίσκι. Το ίντερνετ είναι γεμάτο από trends, τάσεις και νέες αφίξεις. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιοι κριτικοί εκεί έξω που κάνουν εξαιρετική δουλειά – όπως για παράδειγμα ο blogger Scotch Noob που ειδικεύεται σε reviews ιδανικά για όσους είναι αρχάριοι.

Ας δούμε όμως μερικές βασικές αρχές που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις, να επιλέξεις και να πιεις ένα καλό ουίσκι.

Το όνομα

Αν παραγγείλεις ένα whiskey, τότε μάλλον επιλέγεις ένα απόσταγμα που κατάγεται από τις πράσινες εκτάσεις της Ιρλανδίας και τον 12ο αιώνα μ.Χ. Ένα αμερικάνικο ή ίσως ένα ιαπωνικό ουίσκι, από αυτά που τα τελευταία χρόνια σαρώνουν τα βραβεία. Αν θες πάλι θες δοκιμάσεις ένα από τα εμβληματικά scotch που εδώ και δεκαετίες χαρίζουν εξαιρετικές εμπειρίες στις γευστικές παλέτες του πλανήτη, τότε καλύτερα πάρε ένα whisky. Ναι, ένα “e” μπορεί να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα: την καταγωγή, τη γεύση, τη μυρωδιά.

Τα είδη του ουίσκι

Είναι τρομερά εύκολο να μπερδευτείς κοιτώντας τα μικρά γράμματα σε ένα μπουκάλι. Τι είναι άραγε όλες αυτές οι ενδείξεις; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όταν διαβάζεις blended scotch, να έχεις στο μυαλό σου ότι πρόκειται για μείγμα από grain whisky και malt whisky. Περίπου το 90% των ουίσκι που κυκλοφορούν ανήκουν στο είδος ενώ, συνήθως, είναι και πιο οικονομικά.

H κατηγορία που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες δόξες ονομάζεται single malt και πρόκειται για το ουίσκι που προέρχεται από ένα και μόνο αποστακτήριο. Όταν τώρα βλέπεις την ένδειξη blended malt, τότε έχε στο νου σου ότι περισσότερα από ένα αποστακτήρια ένωσαν τις δυνάμεις τους χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου grain whisky. Οι τιμές τους είναι συνήθως λίγο (ή και πολύ) πιο ακριβές.

Φυσικά, το βαρέλι παίζει ρόλο, έτσι αν διαβάσεις cask strength/barrel proof, τότε να ξέρεις ότι το ποτό που επέλεξες έχει παλαιώσει για κάποιο καιρό σε βαρέλι. Αν πάλι η ένδειξη είναι single cask, τότε αυτό σημαίνει πως βρέθηκε από το βαρέλι κατευθείαν στο μπουκάλι και από εκεί στο ποτήρι σου. Σημαντική σημείωση: Αν δεις sherry cask, τότε να ξέρεις ότι το ουίσκι που διάλεξες έχει παλαιώσει σε βαρέλια για σέρι, τα οποία του προσθέτουν μία εξαιρετική πινελιά.

Η γεωγραφία

Όσον αφορά τα whiskys της Σκωτίας τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Τα highlands δίνουν περισσότερο γλύκα, τα speyside είναι πιο φρουτώδη, ενώ το islay είναι συνήθως περισσότερο καπνιστά με ίσως νότες από φύκια και ιώδιο. Όσο για εκείνα που εμφιαλώνονται μακριά από τον Βορρά της Μεγάλης Βρετανίας; Τα ιρλανδέζικα είναι συνήθως πιο ευκολόπιοτα, τα bourbon αποτελούν μία δική τους κατηγορία από μόνα τους ενώ τα ιαπωνικά ουίσκι έχουν έρθει δυναμικά στο προσκήνιο αντιγράφοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μαθήματα των Σκωτσέζων. Φυσικά, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου προσφέρει τις καλύτερες συσκευασίες – οι Ιάπωνες ήταν πάντα πρωτοπόροι στο minimal design.

Το ποτήρι του ουίσκι

Οι εποχές όπου το ψηλό ποτήρι με τα άπειρα παγάκια οδηγούσε τους θαμώνες να τα ανακατέψουν νωχελικά με το δάχτυλο, έχουν περάσει εδώ και καιρό. Βέβαια, όσο και αν τα χαμηλά και ανάγλυφα ποτήρια δίνουν μία old school αίσθηση, δεν αποτελούν την ιδανική λύση. Αν θες να απολαύσεις στο 100% ένα καλό ουίσκι που μόλις παρήγγειλες από το ίντερνετ, τότε φρόντισε να προμηθευτείς τα μικρά ποτηράκια με το χαρακτηριστικό σχήμα τουλίπας. Κάνουν μεγάλη διαφορά.

Παγάκια, αυτό το ταμπού

Κλείνουμε, με την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ: μπορείς ή όχι να χρησιμοποιείς παγάκια στο ουίσκι σου; Απαράβατοι κανόνες στον κόσμου το ποτού δεν υπάρχουν, έτσι υπό κάποιες συνθήκες τα παγάκια μπορούν να βοηθήσουν, όπως για παράδειγμα σε κάποιο cocktail με ουίσκι. Αν, όμως, θες να τηρήσεις τις παραδόσεις τότε το μοναδικό πράγμα που μπορείς να προσθέσεις στο single malt σου είναι μερικές σταγόνες παγωμένο νερό.