HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Πώς θα φτιάξεις την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα

Ο Λάμπρος Βακιάρος αποκαλύπτει τα μυστικά της ιταλικής κουζίνας, ξεκινώντας από μια γρήγορη και φυσικά πεντανόστιμη συνταγή για τη σωστή καρμπονάρα.

Μετά τη σειρά των video για το brunch, η ενότητα Hungry X LAMBROS VAKIAROS  αλλάζει θεματική και διεισδύει στα μυστικά της ιταλικής κουζίνας. Η αρχή γίνεται με ένα αγαπημένο πιάτο, την αυθεντική καρμπονάρα.

Κάτι που σημαίνει πως αντί για μανιτάρια, μπέικον και κρέμα γάλακτος, τα βασικά μας υλικά είναι αυγά, παρμεζάνα ή πεκορίνο και γκουαντσιάλε (δηλαδή καπνιστό χοιρινό μάγουλο).

Δες τη συνταγή

Η αυθεντική ιταλική καμπονάρα

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1/2 πακέτο σπαγγέτι
  • 80 γρ. καπνιστό χοιρινό μάγουλο ή πανσέτα ή μπέικον
  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 αυγά + 1 κρόκο
  • 80 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο (τριμμένη σε σκόνη)
  • Aλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. (Μια καλή αναλογία αλατιού στο νερό που βράζουμε τα μακαρόνια είναι 1 κ.γ. ανά λίτρο).
  • Παράλληλα σε ένα μεγάλο κρύο τηγάνι προσθέτουμε το χοιρινό μάγουλο ή την πανσέτα προσθέτοντας το πολύ 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Δυναμώνουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και τσιγαρίζουμε έως ότου το χοιρινό αρχίσει να βγάζει τα δικά του λιπαρά και να καραμελώνει, περίπου για 3 – 4 λεπτά.
  • Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε τα αυγά και με ένα αυγοδάρτη τα ομογενοποιούμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την παρμεζάνα, αρκετό πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τότε, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά. (Προσθέτουμε το καυτό νερό στα αυγά με προσοχή, ανακατεύοντας παράλληλα, έτσι ώστε να μη γίνουν ομελέτα).
  • Όταν τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα κατεβάζουμε το τηγάνι με το χοιρινό από τη φωτιά και τα προσθέτουμε καυτά απευθείας από την κατσαρόλα. Με μία λαβίδα ανακατεύουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι ώστε τα λιπαρά τα λαδώσουν, αλλά παράλληλα να πέσει και η συνολική θερμοκρασία. (Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό γιατί στη συνέχεια θα προσθέσουμε τα αυγά και αν η θερμοκρασία στο τηγάνι είναι υψηλή θα γίνουν ομελέτα και δεν θα πάρουμε την κρεμώδη και λαχταριστή υφή που θέλουμε).
  • Αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά και το τυρί στο τηγάνι και με τη λαβίδα ανακατεύουμε έντονα, έτσι ώστε να ξεκινήσει να δημιουργείται μια κρεμώδη υφή. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε 1 – 2 κ.σ. νερό από τα ζυμαρικά, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την τελική υφή.
  • Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε αμέσως. (Τα ζυμαρικά αυτά πρέπει να καταναλωθούν εκείνη τη στιγμή αλλιώς μετά στεγνώνουν και σφίγγουν).