AP Photos
FOOD & DRINK

Πώς θα καταλάβεις αν η μπίρα σου είναι vegan

Δες τι πρέπει να προσέξεις εφόσον σε ταλανίζει αυτό το ερώτημα.

Καταρχάς, πώς γίνεται να αναρωτιόμαστε αν μια μπίρα είναι vegan ή όχι; Για να είναι κάτι vegan, η μόνη προϋπόθεση δεν είναι να μην έχει μέσα του κάποιο συστατικό, κάποια ουσία που να προέρχεται απ’ τα ζώα;

ΤΙ ΖΩΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΜΙΑ ΜΠΙΡΑ (με κάνετε και φωνάζω); Νερό, λυκίσκο και βύνη από κριθάρι δεν έχει μέσα; (Άσε την ψευτοαγανάκτηση, δεν πείθεις. Μίλα τη γλώσσα της αλήθειας)

Κάποιες μπίρες δεν περιέχουν μόνο τα βασικά τους συστατικά (σοβαρή φωνή), περιέχουν και μερικά επιπλέον για να τις διαφοροποιούν στη γεύση. Κάποιες έχουν μέλι, άλλες λακτόζη και άλλες εντόσθια ψαριών. Ναι, εντόσθια ψαριών. Καλοφάγωτα.

AP Photos

Η παρασκευή μπίρας δεν είναι καμιά καινούργια εφεύρεση. Στην πραγματικότητα, οι σημερινοί ζυθοποιοί συχνά στρέφονται στις παραδοσιακές τεχνικές, και μία απ’ αυτές έχει περιλαμβάνει τη χρήση κάποιων υλικών που ονομάζονται “finings”.

“Finings” είναι οι αποξηραμένοι αεροθύλακες ψαριών που τοποθετούνται στα βαρέλια για να φροντίσουν το φυσικό φιλτράρισμα της μπίρας. Τώρα, δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε να μπλέξει τα εντόσθια των ψαριών σε κάτι τέτοιο, αλλά φαίνεται ότι κάνουν δουλειά, καθώς βοηθούν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων της μαγιάς και των πρωτεϊνών προς το κάτω μέρος του βαρελιού.

Τα ‘finings’ εξασφαλίζουν και ότι η ζύμη θα μείνει η “ζωντανή”, ότι θα συνεχίσει να ”λειτουργεί” και μετά την εμφιάλωση, κάτι που σημαίνει ότι έτσι η μπίρα θα βελτιώνεται μαζί με το πέρασμα του χρόνο. Χωρίς αυτά, υπήρχε η περίπτωση η ζύμη να “πεθάνει” και να δημιουργήσει άθλια γεύση στην μπίρα.

Ωστόσο, από η στιγμή που θα χρησιμοποιήσεις αυτήν τη μέθοδο, η μπίρα σταματά να είναι και vegan. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν μπορούν πλέον οι κατασκευαστές της να την πουλήσουν ως vegan.

Θα μου πεις, η τεχνολογία έχει προχωρήσει, υπάρχουν και άλλοι τρόποι λιγότερο παραδοσιακοί για να φτιάξεις μια μπίρα της προκοπής, γιατί να στηρίζεσαι στα ψάρια; Τι να κάνουμε; Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι στη Μεγάλη Βρετανία και σε κάποια πολύ επιλεγμένα σημεία του πλανήτη που συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν (τα finings, ξέρω σε ζάλισα).

Είπαμε… “παράδοση”.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές πλέον, επειδή ακριβώς θέλουν να απευθύνονται και σε vegan καταναλωτές, έχουν αρχίσει και γράφουν αναλυτικά στην ετικέτα τους, τι μέθοδο ζυθοποιίας χρησιμοποιούν. Και οι περισσότεροι το έχουν γυρίσει αποκλειστικά σε veganικές μεθόδους.

beer AP Photos

Για παράδειγμα η Budweiser και η Bud Light είναι vegan. Το ίδιο και η Guinness η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια “αντιστεκόταν”.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σου απαριθμήσουμε όλες τις μπίρες με τη σειρά. Κάνε αυτό που (ελπίζουμε ότι) συνηθίζεις να κάνεις με οτιδήποτε αγοράζεις σε ποτό ή φαγητό:  διάβασε αναλυτικά τα συστατικά στην ετικέτα.

Τόσο απλό.