FOOD & DRINK

Πόσο νερό μπορείς να βάλεις στο ποτό σου;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη "συνεργασία" που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σου.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις στον κόσμο των ποτών είναι “Πως πίνεις το ουίσκι;”. Σκέτο, με πάγο ή με νερό. Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο οι ειδικοί απαντούν πάντα το τρίτο και υπάρχει μια τεράστια σχέση μεταξύ οποιουδήποτε spirit και του νερού και αυτήν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω.

Όσον αφορά το ουίσκι η στενή σχέση του με το νερό είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Το νερό κατεβάζει τους αλκοολικούς βαθμούς του αποστάγματος και μειώνει την αψάδα του που για πολλούς είναι το αρνητικό στοιχείο στο ουίσκι. Παράλληλα όμως με την προσθήκη νερού απελευθερώνονται και πάρα πολλά αρώματα που με την παλαίωση έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα μόρια του αποστάγματος. Συγκεκριμένα ο λόγος είναι η γουαϊακόλη, ένα αρωματικό έλαιο που δίνει στο ποτό τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση.

Αν προσθέσεις λίγο νερό, τότε η γουαϊακόλη πηγαίνει πιο κοντά στην επιφάνεια, όπου είναι πιο εύκολο να τη μυρίσεις και να τη γευτείς καλύτερα, δημιουργώντας μια πιο ευχάριστη γεύση. Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι το νερό έχει την δυνατότητα να παγιδεύει τις άσχημες γεύσεις του αποστάγματος. Όποια και αν ισχύει, το δεδομένο είναι ότι με το νερό η γεύση απογειώνεται και ευχαριστιέσαι το ουίσκι σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η σωστή δοσολογία

Το θέμα όμως που προκύπτει είναι πόσο νερό πρέπει να βάζουμε στο απόσταγμα. Οι ειδικοί πάλι αναφέρουν ότι μερικές σταγόνες αρκούν στην βρετανική μεζούρα των 30ml. Αν τώρα σου αρέσει το ποτήρι σου να είναι γεμάτο τότε θα χρειαστείς λίγο παραπάνω. Όταν είχα θίξει το θέμα στον master distiller ενός διάσημου ουισκιού μου είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος ποσότητα νερού. Τα πάντα είναι θέμα γούστου και ουρανίσκου. Άρχισε να προσθέτεις μερικές σταγόνες και δοκίμαζε. Όταν το γευστικό αποτέλεσμα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σου τότε σταμάτα και απόλαυσε το. Μην το γεμίσεις με νερό γιατί τότε ίσως να μην πιείς καν ουίσκι. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι πολλά αποστακτήρια προσφέρουν νερό από τις ίδιες πηγές από τις οποίες γίνεται και η απόσταξη του ουισκιού. Έτσι λένε είναι πιο κοντά στην γεύση και απελευθερώνονται περισσότερα αρώματα και γεύσεις.

Όπως και να έχει το νερό μοιάζει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ουίσκι. Όχι μόνο σαν πρώτη ύλη μαζί με τα σιτηρά αλλά και λόγω της απογείωσης της γεύσης και των αρωμάτων του μόλις γίνει η ένωση στο ποτήρι. Όμως και άλλα αποστάγματα αγαπούν το νερό με τον δικό του τρόπο το καθένα. Ας πούμε ένα perfect served gin & tonic απαιτεί κορυφαίας ποιότητας πάγο. Μην νομίζεις ότι είναι κάτι τόσο ιδιαίτερο να φτιάξεις καλό πάγο, μπορείς και μόνος σου στο σπίτι. Αρκεί να έχεις καθαρό νερό, σωστές παγοκυψελες και συγκεκριμένη θερμοκρασία στην καταψυξη. Επίσης ο καλός πάγος, δηλαδή αυτός που δεν λιώνει εύκολα, βοηθάει στο να διατηρηθούν περισσότερο οι μπουρμπουληθρες από το tonic και κατ’ επέκταση να είναι για περισσότερη ώρα fizzy το ποτό σου ενώ δεν αραιώνεται γρήγορα το ποτό και η γεύση του είναι πιο μεστή. Αυτό είναι που ισχύει για κάθε long drink, είτε έχει βάση την βότκα είτε το τζιν είτε οποιοδήποτε άλλο spirit.

Το νερό μπορεί να περνάει απαρατήρητο, να θεωρούμε ότι δεν είναι βασικό συστατικό ενός καλού ποτού. Κι όμως κάνουμε λάθος. Σε κάθε ποτό, οποία βάση κι αν έχει, παίζει τον δικό του μοναδικό ρόλο ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αρώματα και γεύσεις. Ένας αφανής ήρωας που κρύβεται μέσα σε κάθε ποτό. Είτε αγαπάς το ουισκι, είτε το τζιν, είτε οποιοδήποτε άλλο spirit, το νερό ξέρεις ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.