FOOD & DRINK

Πού θα ζήσεις το St. Patrick’s Day σαν αυθεντικός Ιρλανδός

Η St. Patrick's Day (σχεδόν) έφτασε, δεν χρειάζεται όμως να είσαι στην Ιρλανδία για να την γιορτάσεις. Μπορείς και στην Ελλάδα. Το Oneman θα σου πει πού.

Τριφύλλια, χορός, παρελάσεις, πράσινο, πολύ πράσινο και ποτό. Κάπως έτσι είναι κάθε χρόνο η 17η Μαρτίου για τους Ιρλανδούς. Θα πεις “τι μας νοιάζει εμάς” ή “είχαμε και στο χωριό μας St. Patrick’s Day” και θα σου απαντήσουμε το εξής: Η ημέρα του Αγίου Πατρικίου μας ενδιαφέρει όπως μας ενδιαφέρει και το Halloween ή η Thanksgiving Day. Δεν είναι δικά μας, αλλά κάθε ευκαιρία για γιορτή είναι ευπρόσδεκτη.

Αυτό για εμάς. Για τους Ιρλανδούς πάλι, αυτή η γιορτή είναι ξεχωριστή. Θεωρητικά, η ημέρα μνημονεύει τον Άγιο Πατρίκιο (που ήταν Άγγλος και όχι Ιρλανδός) και την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία, όμως στην ουσία μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: Πάρτι και ποτό. Και βασικά ιρλανδέζικο whiskey. Ένα καλό ιρλανδέζικο whiskey όπως το Tullamore D.E.W.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να συνοδεύσει τη συγκεκριμένη ημέρα. Τέλος.

Οι -για κάποιον λόγο- αγαπημένοι μας Ιρλανδοί ξεχύνονται στους δρόμους, ντύνονται ξωτικά, φορούν πράσινα ρούχα και καπέλα, κρατούν πάντα ένα ποτό στο χέρι και χορεύουν. Το μόνο που βλέπεις σε αυτές τις παρελάσεις είναι χαρούμενα πρόσωπα, που έχουν βρει μια πολύ καλή ευκαιρία να διασκεδάσουν. Κάνουν ένα pause από την καθημερινότητά τους και οτιδήποτε τους χαλάει σε αυτήν και βγαίνουν όλοι μαζί στον δρόμο για να γιορτάσουν.

Οι pubs, οι οποίες παλιότερα ήταν κλειστές τη συγκεκριμένη μέρα (say what?) είναι ασφυκτικά γεμάτες. Όχι μόνο εκείνη την ημέρα, αλλά και 3-4 μέρες νωρίτερα, αφού οι εορτασμοί και τα happenings ξεκινούν από νωρίς. Όλα όσα θα δεις να γίνονται εκεί με αφορμή την St. Patrick’s Day έχουν έναν κοινό παρονομαστή: το κέφι.

Για να το σκεφτείς με ελληνικά δεδομένα, είναι κάτι σαν το καρναβάλι της Πάτρας αλλά χωρίς τα άρματα. Ή σαν τους πανηγυρισμούς μετά την κατάκτηση του Euro που ξεχυθήκαμε στους δρόμους φορώντας μπλε και κρατώντας σημαίες για να το γιορτάσουμε.

Και επειδή από καμία γιορτή δεν λείπει το ποτό, έτσι δεν γίνεται και St. Patrick’s Day χωρίς  whiskey. Είναι σαν να λέμε Σαρακοστή χωρίς Μάρτη. Παρέλαση στην Ελλάδα δεν κάνουμε, υπάρχουν όμως μέρη που μπορείς να νιώσεις λες και βρίσκεσαι πράγματι στην Ιρλανδία και ζεις όλη αυτή την εμπειρία.

Όπου “μέρη” βλέπε pubs και bars όπου σερβίρουν αυθεντικό ιρλανδέζικο  whiskey και όπου “αυθεντικό ιρλανδέζικο whiskey” βλέπε Tullamore DEW.Έχεις μπροστά σου τρεις ολόκληρες μέρες για νιώσεις τη “μαγεία” αυτής της γιορτής, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι Tullamore DEW.

Το Tullamore DEW μιλά στην καρδιά του λάτρη του ιρλανδέζικου whiskey για συγκεκριμένους λόγους. Για εκείνα τα στοιχεία που διέπουν τη γέννηση αυτού του υπέροχου whiskey αλλά και τη φιλοσοφία του. Ξεκινώντας από τα 3 φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούν, τα σιτηρά, το νερό και η μαγιά. Συνεχίζοντας με την τριπλή απόσταξη που χαρίζει στο Tullamore αυτή την τόσο απαλή όσο και γεμάτη γεύση του. Προχωρώντας με το πιο σημαντικό που ακουμπά και στην φιλοσοφία του. Μιλάμε για ένα τριπλό blend από τρεις διαφορετικούς τύπους ιρλανδέζικου whiskey. Golden grain, full-flavoured malt και rich pot still μπλέκονται σε ένα blend το οποίο έχει την πολυπλοκότητα που ζητάς σε ένα ιρλανδέζικο whiskey. Κι όταν μάλιστα το blend αυτό μπαίνει σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών να ωριμάσει, μπορείς να αντιληφθείς ότι αυτό που υπόσχεται είναι μία γευστική περιπέτεια αντίστοιχη εκείνης που έχει περάσει το απόσταγμα για να φτάσει στο ποτήρι σου.

“We are all blend” αναφωνούν οι άνθρωποι στο αποστακτήριο του Tullamore DEW στην επαρχία Offaly της Ιρλανδίας. Και το κάνουν γιατί αντιπροσωπεύει τη βαθιά πίστη τους ότι είναι το blending της κουλτούρας, της ιστορίας αλλά και όλων εκείνων των Ιρλανδών που έχει αφήσει την πατρίδα τους για κάποια γωνιά αυτής της γης, που κάνει τους Ιρλανδούς αυτό που είναι. Που κάνει το Tullamore DEW το υπέροχο ιρλανδέζικο whiskey που είναι.

Καλά μέχρι εδώ. Πρέπει όμως να βρεις και τα κατάλληλα μέρη για να το απολαύσεις. Για να μην ψάχνεσαι, στο κάνουμε ακόμα πιο εύκολο. Παρακάτω θα βρεις συγκεντρωμένα τα μέρη που θα σε περιμένει το Tullamore DEW σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για ένα “ταξίδι” μέχρι την Ιρλανδία.

Να μια πολύ καλή αφορμή να βγεις από το σπίτι. Έτοιμος; Πάρε μαζί και την παρέα σου και φύγαμε!