FOOD & DRINK

Ρίξε λίγο αλκοόλ στο γιορτινό σου ρόφημα

Τα απογεύματα των εορτών θα σε βρουν με κάτι ζεστό στα χέρια. Αλκοολούχο ζεστό.

Υπέροχες οι ζεστές σοκολάτες. Φοβερά τα αρωματικά αφεψήματα που κρύβεις στο ντουλάπι. Οι γιορτές όμως επιβάλλουν να κάνεις το κάτι παραπάνω. Και αυτό το παραπάνω σημαίνει το ζεστό σου ρόφημα να είναι ένα ημιαλκοολούχο ποτό. Όχι για να μεθύσεις. Όχι για να τα σπάσεις. Απλά για να μπεις στο κλίμα των εορτών όπως πρέπει.

Εξάλλου είναι πάντα τυραννική η επιλογή ανάμεσα σε έναν καφέ, μια σοκολάτα ή ένα χωνευτικό λικέρ μετά το εκάστοτε εορταστικό γεύμα ή δείπνο. Και γιατί να πρέπει άλλωστε να επιλέξεις όταν μπορείς κάλλιστα να συνδυάσεις μερικά από αυτά για να δημιουργήσεις το δικό σου ποτό.

Πρόσεχε μόνο να μην το παρακάνεις με οποιοδήποτε από τα παρακάτω. Είναι όλα αρκετά σχετικά βαριά για το στομάχι ροφήματα.

Rum & Orange Chocolate

Η συγκεκριμένη σοκολάτα είναι και η προσωπική μου αγαπημένη. Το ρούμι και το πορτοκάλι δένουν αρμονικά τόσο μόνα τους όσο και σε ένα γλυκό ρόφημα όπως η σοκολάτα.

 

30 γρ σκόνη κακάο

1 κουταλιά ζάχαρη

λίγο αλάτι

750 ml γάλα

120 γρ σοκολάτα γάλακτος

120 γρ μαύρη σοκολάτας

90 ml Cointreau

120 ml μαύρο ρούμι

zest προτοκαλιού

σαντιγί

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνεις το κακάο με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτεις το γάλα και τις σοκολάτες και ανακατεύεις. Ζεσταίνεις σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες. Χτυπάς ελαφρά με το κουτάλι για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφαιρείς από τη φωτιά και προσθέτεις το Cointreau. Σερβίρεις σε κούπες, περνώντας το zest από το χείλος κάθε κούπας για να είναι κάθε γουλιά αρωματισμένη. Γαρνίρεις με την σαντιγί, τα zest του πορτοκαλιού και προαιρετικά καραμελωμένα κομματάκια από φλούδα πορτοκαλιού.

Eggnog με nutella

Το eggnog είναι από τα πολύ διαδεδομένα Χριστουγεννιάτικα ροφήματα. Στο εξωτερικό. Σε πολλούς πέφτει βαρύ λόγω των αυγών αλλά αυτή η εκδοχή είναι ιδανική.

 

8 αυγά

100 γρ ζάχαρη

170 γρ Nutella

700 ml γάλα

500 ml κρέμα γάλακτος

500 ml παλαιωμένο ρούμι

φουντούκια ψημένα

Χωρίζεις τα αυγά σε ασπράδια και κρόκκους. Βάζεις τα ασπράδια σε ένα mixer και τα χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα για μισό λεπτό. Αυξάνεις την ταχύτητα και περιμένεις να χτυπηθούν καλά για περίπου 1μιση λεπτό. Με το mixer ανοιχτό προσθέτεις την μισή ζάχαρη και χτυπάς για μισό λεπτό. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπωλ. Βάζεις τους κρόκκους μαζί με την άλλη μισή ζάχαρη στο mixer και χτυπάς για 2 λεπτά. Προσθέτεις την nutella και χτυπάς για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ανακατευτούν καλά. Συνεχίζεις με το γάλα, την κρέμα και το ρούμι, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα ρίχνεις το μείγμα από τα ασπράδια στο μείγμα των κρόκκων και χτυπάς με ένα σύρμα ή την σπάτουλα μέχρι να ανακατευτούν πολύ καλά. Γαρνίρεις κάθε κούπα με μερικά φουντούκια.

Ζεστό κρασί με μέλι

Υπάρχει το κλασικό ζεστό κρασί που σερβίρουν στην κεντρική Ευρώπη και το αρωματίζουν με γαρύφαλλα, πιπέρια και μοσοχκάρυδο. Και υπάρχουν και οι παραλλαγές τους, σαν αυτή εδώ.

 

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (750ml)

180 ml νερό

250 γρ. μέλι

15 μαύρους βώλους πιπεριού

2 στικ κανέλας

zest λεμονιού

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνεις το κρασί, το νερό, τα στικ κανέλας τα πιπέρια και το μέλι. Ζεσταίνεις μέχρι να έχει αρκετούς ατμούς και να σιγοβράζει. Σερβίρεις σε γυάλινες κούπες με ένα μικρό κομματάκι zest λεμονιού και προεραιτικά ένα στικ κανέλας.

Peppermint piper

Η σοκολάτα έχει την μαγική ιδιότητα να ταιριάζει με πολλά από τα αλκοολούχα ποτά. Τεκίλα, ρούμι, ουίσκι είναι στην λίστα με τα αγαπημένα της. Σε αυτό το ρόφημα χρησιμοποιείς τεκίλα.

 

45 ml τεκίλα Anejo

Ζεστή σοκολάτα (φτιαγμένη με γάλα, όχι μόνο νερό)

1 στικ κανέλας

1 peppermint στικ

Λίγη κρέμα βανίλιας

Σε μία κούπα για irish coffee ή σε μία οποιαδήποτε κούπα ανακατεύεις ελαφρά την τεκίλα με την σοκολάτα. Προσθέτεις τα δύο στικ και ανακατεύεις για να δώσουν κι αυτά το άρωμά τους. Η ζεστή σοκολάτα θα τα βοηθήσει στο να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Γαρνίρεις με λίγη κρέμα βανίλιας και σερβίρεις.

Bourbon toddies

Ζεστό και πολύ αρωματικό ρόφημα. Αν το Blue Blazer είναι γιατρικό για το κρύωμα, αυτό είναι ιδανικό για κάθε χειμωνιάτικη ημέρα. Με ρέγουλα όμως.

 

1 λίτρο μηλίτη

1 στικ κανέλας

2 αστέρια γλυκάνισου

χυμό ενός λεμονιού

240 ml bourbon

40 γρ. βούτυρο

Βάζεις τα τρία πρώτα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνεις καλά σε μέτρια φωτιά. Τα αφήνεις στην φωτιά μέχρι το υγρό να μειωθεί περίπου στο μισό. Προσθέτεις τον χυμό λεμονιού και το bourbon και ανακατεύεις καλά μέχρι να συνδυαστεί και να ζεσταθεί όλο το μείγμα. Αν δεν είναι να καταναλωθεί αμέσως, το αφήνεις στο κατσαρολάκι, σκεπασμένο σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Irish coffee

Κλασικό ρόφημα που ενδέχεται να έχεις δοκιμάσει ήδη. Βέβαια οι περισσότεροι βάζουν απλά whiskey. Ενώ είναι η κρέμα του whiskey που κάνει την διαφορά.

 

40 ml από ένα κρεμώδες λικέρ whiskey

40 ml Ιρλανδικό whiskey

Ζεστό καφέ της επιλογής σου

1 κουταλιά σαντιγί

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Ανακατεύεις το whiskey με το λικέρ σε ένα ποτήρι ή μία κούπα και γεμίζεις το υπόλοιπο με καφέ. Αφήνοντας χώρο μόνο για λίγη σαντιγί. Γαρνίρεις με λίγο μοσχοκάρυδο για το άρωμα.