Ρούμια από τον τόπο τους, με κάτι από Γαλλία
Το Oneman καλωσορίζει τα Plantation στην Ελλάδα και τιμά την παράδοση του ρούμι από την Santa Lucia μέχρι τα Barbados και από την Guatemala μέχρι την Jamaica.
- 20 ΝΟΕ 2015
Το ρούμι το αγαπώ πολύ. Ποτέ δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα crispy daiquiri και πάντα θα απολαμβάνω ορισμένα από αυτά σκέτα, σαν ένα καλό ποτήρι Κονιάκ, και θα επιλέγω να τα συνοδεύω με ένα κομμάτι σοκολάτας δημιουργώντας ένα μικρό ‘ritual’ από εκείνα που σου αποδεικνύουν πως οι μικρές χαρές της ζωής καμιά φορά πρέπει να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Ο κόσμος του ρουμιού είναι τεράστιος. Τα περισσότερα προέρχονται κυρίως από τα νησιά της Καραϊβικής και μαζί με την εξωτική τους προέλευση κουβαλούν στο περιεχόμενό τους και μια μικρή ή και μεγάλη γεύση από τον τόπο τους. Η μαγεία του ζαχαροκάλαμου είναι μοναδική, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η επεξεργασία του οδηγεί σχεδόν πάντα σε διαφορετικού τύπου ρούμια, άλλα ελαφριά και ντελικάτα, άλλα έντονα, μπαχαρένια, μεστά ή και μελένια. Απάντηση στο “ποιο ρούμι να επιλέξω”, δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο διάθεση, περίσταση και όρεξη για πειραματισμούς, στοιχεία που εφόσον τα δώσετε στον bartender που έχετε μπροστά σας θα καταφέρει να βρει το ιδανικό για κάθε φορά και να σας το προτείνει σκέτο, ή σε cocktail.
Κάπως έτσι λοιπόν έγινε και με την δική μου περίπτωση. Η ‘διάθεσή’ μου όριζε εξερεύνηση στις πατρίδες του ρουμιού. Η ‘περίσταση’ ήταν το λανσάρισμα στην ελληνική αγορά μιας ιδιόμορφης σειράς ρουμιών που ακούει στο όνομα Plantation. Όσο για την ‘όρεξή’ μου για πειραματισμούς, είχε ήδη χτυπήσει κόκκινο και υπογραμμίζονταν από μία ακόμη ανάγκη: Να εντοπίσω τις διαφορετικότητες όχι μόνο των αποσταγμάτων αλλά και της κουλτούρας που τα περιβάλει.
Όλα όμως ξεκινούν από τον Alexandre Gabriel, της εταιρίας Cognac Ferrand ο οποίος εδώ και 20 χρόνια έχει αφιερωθεί στην απόσταξη και παρουσιάζει στην αγορά μεταξύ άλλων εξαιρετικής ποιότητας Κονιάκ αλλά και το ιδιαίτερο Citadelle gin. Γιατί όμως ένας Γάλλος να αποφασίσει να αναλάβει ένα μεγάλο και μάλιστα τόσο ιδιαίτερο project ρουμιού; Ενδεχομένως να φαντάζεστε μια αρκετά ρομαντική απάντηση, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το έκανε για πρακτικούς λόγους, καθώς η νομοθεσία του AOC (appellation origine controlee) στο Κονιάκ επιτρέπει το συγκεκριμένο απόσταγμα να δημιουργείται μόνο μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα τόσο οι άμβυκες όσο και οι έμπειροι αποσταγματοποιοί να μένουν ουσιαστικά χωρίς δουλειά σχεδόν 6 μήνες το χρόνο. Ναι, η ανεργία έφτασε και στο Κονιάκ, όμως μια λαμπρή ιδέα ήταν αρκετή για να δώσει τη λύση.
“Θα λανσάρουμε μία σειρά από ρούμια κάθε ένα εκ των οποίων θα παράγεται βάσει παραδοσιακών τεχνικών και θα εκφράζει τα γευστικά χαρακτηριστικά της περιοχής από την οποία προέρχεται”, φαίνεται να σκέφτηκε κάποτε ο Gabriel, γεννώντας έτσι την ιδέα των Plantation. Τα ρούμια της σειράς του γεννιούνται, δημιουργούνται και παλαιώνουν κάτω από τον τροπικό ήλιο των Barbados, της Γρενάδας, της Γουιάνα, της Τζαμάικα, της Νικαράγουα, του Παναμά και του Τρινιδάδ. Στην συνέχεια όμως, ταξιδεύουν ως το Ferrand Estate του Κονιάκ της Γαλλίας όπου παραμένουν για μερικούς ακόμη μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια από τα οποία πρώτα έχει περάσει Κονιάκ. Boom! Μιλάμε για ρούμια που έχουν κάτι από Κονιάκ! Για superior αποστάγματα που κρύβουν μέσα τους την παράδοση και την τεχνογνωσία του τόπου τους σε έναν μοναδικό συνδυασμό με την βαθειά ιστορία του βασιλιά των αποσταγμάτων.
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Το μυαλό μου ταξίδευε ήδη σε μέρη με φοίνικες. Σε φυτείες ζαχαροκάλαμων και σε μεγάλα δοχεία γεμάτα με μελάσα. Σε άμβυκες και σε αποστακτήρια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον ωκεανό. Σε λατίνους εργάτες και καμένους από τον ήλιο αποσταγματοποιούς. Ήθελα να τα δοκιμάσω όλα και να ρουφήξω, κυριολεκτικά, λίγη από την εμπειρία τους.
Για να το καταφέρω, έπρεπε να συναντήσω τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο, bartender στο Underdog του Θησείου και μεγάλο εραστή του ρουμιού. “Τα Plantation, σκοτώνουν” μου είπε και κάπως έτσι ξεκινήσαμε μαζί μια κουβέντα-δοκιμή του καθενός ξεχωριστά. Ευτυχώς, η δήλωσή του δεν ήταν κυριολεκτική…
Plantation Barbados (42% vol) – Barbados Rum Punch
Πρόκειται για ένα blend από ρούμια το οποίο παράγεται από αποστακτήρες στήλης αλλά και παραδοσιακούς άμβυκες και στην συνέχεια παλαιώνει αρχικά για 9 χρόνια σε βαρέλια από τα οποία πρώτα έχει περάσει bourbon και sherry, και στην συνέχεια για 3 επιπλέον χρόνια σε βαρέλια του Κονιάκ. Τα ρούμια των Barbados έχουν έναν αισθησιακό χαρακτήρα, είναι βελούδινα, φρουτένια και έχουν μία κεχριμπαρένια απόχρωση. Η μύτη τους είναι πλημμυρισμένη με εξωτικά φρούτα, μπανάνα και ώριμο ανανά.
Το Barbados Rum Punch φτιάχτηκε με: 60 ml Plantation Barbados, 30 ml σιρόπι ζάχαρης, 30 ml χυμός lime. Γαρνιτούρα: τριμμένο μοσχοκάρυδο και φέτες από lime
Plantation Nicaragua (42% vol) – Caribbean Slushy
Το συγκεκριμένο ρούμι προτού αποσταχθεί έχει περάσει από μια αναλογικά μικρή περίοδο ζύμωσης και έχει παλαιώσει για 9 χρόνια στην Νικαράγουα και για κάποιο επιπλέον διάστημα στο Κονιάκ, σε βαρέλια από brandy. Η μύτη του είναι γεμάτη από ένα μπουκέτο λουλουδιών, ενώ έντονες είναι και οι νότες από κάσιους, passion fruit και γλυκά μπαχαρικά.
Το Caribbean Slushy φτιάχτηκε με: 50 ml Plantation Nicaragua, 15 ml Blue Curacao, 30 ml κρέμα καρύδας, 30 ml πουρέ από ανανά.
Plantation Jamaica (42% vol) – Mai Tai
Η περίοδος της ζύμωσης στο συγκεκριμένο ρούμι είναι μακρά και διαρκεί 2-3 εβδομάδες, ενώ το αποτέλεσμά της περνά από έναν παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα, δύο στοιχεία που οδηγούν σε ένα ρούμι με έντονο σώμα και εκρηκτικά αρώματα. Πρόκειται για ένα πληθωρικό ρούμι του οποίου η μύτη έχει τροπικά χαρακτηριστικά από ψημένες μπανάνες, αποξηραμένες καρύδες και ανανάδες. Στο τέλος, στο στόμα μένει μια όμορφη αίσθηση από φρέσκο ζαχαροκάλαμο. Το Plantation Jamaica, κάλλιστα μπορείτε να το απολαύσετε και σκέτο ή μαζί με ένα πούρο. Ο Αλέξανδρος, το προτείνει σε ένα κλασικό Mai Tai.
Το Mai Tai φτιάχτηκε με: 60 ml Plantation Jamaica, 20 ml Clement Creole Shrubb, 15 ml σιρόπι πικραμύγδαλου, 32 ml χυμό από lime, 2 dash aromatic bitters, 2 dash Creole bitters.
Plantation St. Lucia (43% vol) – Σκέτο
Ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ρούμι το οποίο έχει παλαιώσει για 10 χρόνια σε βαρέλια από bourbon στην Καραϊβική και για επιπλέον 18 μήνες σε βαρέλια Κονιάκ στην Γαλλία. Πρόκειται για ένα έντονο αρωματικά ρούμι με έντονες νότες από μαύρα μούρα, αποξηραμένα βερίκοκα, δέρμα και φύλλα καπνού, ενώ τα ‘χριστουγεννιάτικα’ μπαχαρικά του μένουν στη μύτη και στο στόμα για αρκετή ώρα. Η γεύση του αφήνει μία όμορφη γλύκα, ενώ αρμονικά δένεται και η βανίλια και η αίσθηση των καβουρδισμένων αμυγδάλων. Το Plantation St. Lucia, ο Αλέξανδρος το προτείνει σκέτο, χωρίς πάγο και χωρίς γαρνιτούρα.
Plantation 3 Stars (41,2% vol) – Daiquiri
Συνήθως ένα λευκό ρούμι υποδεικνύει πως δεν έχει περάσει από βαρέλι, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει με τα 3 αστέρια του Plantation, μία πρόταση η οποία προσωπικά είναι η αγαπημένη μου και την θεωρώ ως ένα από τα καλύτερα ‘λευκά’ ρούμια που μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Πρόκειται για ένα blend από ρούμια από Barbados, Τζαμάικα και Τρινιδάδ, κάθε ένα εκ των οποίων έχει δημιουργηθεί με βάση τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης της κάθε περιοχής. Το ώριμο ρούμι του Τρινιδάδ αποδίδει μια κομψή αίσθηση στο αποτέλεσμα, τα Barbados προσθέτουν μια εκλεπτυσμένη αίσθηση και μια ισορροπία, ενώ η Jamaica ολοκληρώνει το γευστικό μεγαλείο με την χαρακτηριστική ρουστίκ της αίσθηση.
Το Daiquiri φτιάχτηκε με: 60 ml Plantation 3 Stars, 17,5 ml σιρόπι ζάχαρης, 30 ml χυμό από lime
Plantation Guyana (45% vol), Trinidad (42% vol) – Rum Old Fashioned
Το Plantation Guyana παράγεται στην περιοχή Demerara και πρόκειται για ένα ρούμι του οποίου η ζύμωση είναι μακρά. Παλαιώνει για αρκετά χρόνια σε βαρέλια bourbon, ενώ η μύτη του είναι πολύπλοκη και γεμάτη από αρώματα καπνού και πούρου σε μια κομψή ισορροπία με την βανίλια. Από την άλλη, το Plantation Trinidad είναι πιο ντελικάτο και κομψό με μια βελούδινη αίσθηση στο στόμα και μια μύτη από κανέλα και εξωτικά φρούτα. Ο Αλέξανδρος χρησιμοποίησε και τα δύο ρούμια για να προτείνει ένα κλασικό Rum Old Fashioned.
Το Rum Old Fashioned φτιάχτηκε με: 30 ml Plantation Guyana, 30 ml Plantation Trinidad, 15 ml σιρόπι ζάχαρης, 5 σταγόνες aromatic bitters.
Για το τέλος ένα Zombie
Με: Plantation Original Dark Overproof (73% vol), Jamaica (42% vol), Guyana (45% vol), Trinidad (42% vol), Original Dark (40% vol), St. Lucia (43% vol)
Το Zombie είναι ένα κλασικό cocktail γνωστό για το blend από διάφορα ρούμια το οποίο συνήθως περιέχει. Εκτός από ρούμια από Jamaica, Guyana και Trinidad, το συγκεκριμένο επιπλέον περιέχει και Original Dark αλλά και overproof ρούμι. Το Original Dark αποτελεί ένα blend ρουμιών από το Τρινιδάδ τα οποία έχουν ωριμάσει σε βαρέλια από bourbon και αποδίδει ένα ελαφρύ και κομψό αποτέλεσμα, ιδανικό για cocktail. Όσο για το overproof, όπως υποδεικνύει και η κατηγορία του πρόκειται για ένα πολύ έντονο αλκοολικά προϊόν, το οποίο αποτελείται από ένα blend ρουμιών από το Τρινιδάδ τα οποία έχουν παλαιώσει από 6 μήνες έως 2 χρόνια.
Το Zombie φτιάχτηκε με: 15 ml Plantation Original Dark Overproof, 25 ml Plantation Jamaica, 25 ml Plantation Guyana, 25 ml Plantation Trinidad, 25 ml Plantation St. Lucia , 15 ml Clement Orange Shrubb, 15 ml Falernum, 30 ml χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ, 30 ml πουρέ από ανανά, 2 dash Pernod, 5 dash γρεναδίνη.