FOOD & DRINK

Στο 2o event των Wise Food Stories εξερευνήθηκε κάθε μυστικό του κρέατος

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Μεταλλουργείο, στο Γκάζι.

Το 2o event των Wise Food Stories πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Μεταλλουργείο, στο Γκάζι. Τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.) συνεργάζονται και φέτος στην εκδήλωση με θέμα: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΧΟΙΡΟΣ.

Στην εκδήλωση ακούσαμε βιωματικές ιστορίες, από ανθρώπους των επιστημών,
από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και από παραγωγούς και chefs
που με αδιανόητη επιμονή εδώ και πολλά χρόνια ερευνούν κάθε μυστικό του κρέατος
και αναζητούν την αυθεντικότητα σε προϊόντα και ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικάλων, ο οποίος ανακοίνωσε τον σχεδιασμό ενός πάρκου τοπικής χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή, ο κ. Δημήτρης Δήμος, ο οποίος με την πολύχρονη εμπειρία του έχει κάνει έργο ζωής του τη διάσωση και αξιοποίηση των σπάνιων αυτών ζώων με τη φάρμα του «Η Κιβωτός του Δήμου».

Ο καθηγητής κ. Δημήτριος Κουρέτας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποιες σπουδαίες ανακαλύψεις σε σχέση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μαύρου χοίρου έναντι των συμβατικών προϊόντων, εντατικής εκτροφής. Επίσης, ο κ. Ευθύμης Αυγέρης από τη νέα γενιά των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Αρτέμης Περιστεράκης, ο οποίος μίλησε για την ξεχωριστή θέση του μαύρου χοίρου στην οικογενειακή οικονομία, ο κ. Άρης Σκλαβενίτης, βραβευμένος ως ο καλύτερος Έλληνας sommelier για το 2019 και συνιδιοκτήτης στο wine bar Oinoscent, ο οποίος μίλησε για το terroir στο φαγητό και το κρασί.

Τέλος, ο chef του εστιατορίου Nolan, ο κ. Σωτήρης Κοντιζάς έδωσε «τροφή για σκέψη» για τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές, θέτοντας ερωτήματα τόσο για τη διαχείριση των κοπών, όσο και για την κατανάλωση του κρέατος γενικότερα, ενώ ο κ. Σωτήρης Λυμπερόπουλος παραγωγός και ιδρυτής της εταιρείας Radiki έκανε λόγο για τα ενδημικά βρώσιμα ελληνικά φυτά.

Ο κ. Κλεομένης Ζουρνατζής, chef και συνιδιοκτήτης στα εστιατόρια Cookoovaya & Basegrill, μας συγκίνησε με τη δήλωσή του πως δε χρειάζεται κανείς να μιλά την ίδια γλώσσα για να μεταδώσει στους άλλους τη γαστρονομία του τόπου του, χρειάζεται απλώς να την προσφέρει.

Η ξεχωριστή ομιλία του κ. Χρίστου Ζουράρι για το πώς θα αναδειχθεί καλύτερα η ποιοτική αυτή πρώτη ύλη μέσα από τη μαγειρική των νέων μαγείρων, έκλεισε τον κύκλο των ιστοριών της βραδιάς. Όπως δήλωσε και ο κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, Head of native & branded content στην εταιρεία 24Media και παρουσιαστής της βραδιάς, το κεντρικό μήνυμα των Wise Food Stories μεταδόθηκε, μιας και εξαρχής η πρωτοβουλία της δημιουργίας τους ήταν να φέρει κοντά όλους τους κρίκους της αλυσίδας, παραγωγούς, μάγειρες, καταναλωτές.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γευστικές δημιουργίες, ελληνικής κουζίνας από την ομάδα των chef της Cookoovaya και του Basegrill υπό τους ήχους της ομάδας κρουστών του Νίκου Τουλιάτου.