FOOD & DRINK

Σχεδία home, ένας κόμβος εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας με all star υπογραφές

Το εξαιρετικό πρότζεκτ της οδού Κολοκοτρώνη κρύβει και ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Η νέα άφιξη στην οδό Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, στο κέντρο είναι το πιο ψαγμένο στέκι στην πόλη. Πρώτον, επειδή οι άνθρωποι της Σχεδίας σου προτείνουν design αντικείμενα για το σπίτι, από ανακυκλωμένο χαρτί του περιοδικού, δεύτερον γιατί βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον με την hot αρχιτεκτονική υπογραφή του γραφείου Potiropoulos+Partners -αν το όνομα σου θυμίζει κάτι είναι επειδή το γραφείο έχει μελετήσει τη Μαρίνα Φλοίσβου- και τρίτον για τις γεύσεις του Λευτέρη Λαζάρου.

Εδώ που το καφέ μπαρ και το εστιατόριο γίνεται meeting point, στεγάζονται ακόμα το εκθετήριο, το πωλητήριο και τα εργαστήρια ‘σχεδία αρτ’, όπου οι άνθρωποι του περιοδικού μετατρέπουν το χαρτί των απούλητων τευχών σε χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι. Και το φαγητό όμως μαγειρεύουν οι άνθρωποι της Σχεδίας μετά από την εκπαίδευση που πέρασαν από τον Λευτέρη Λαζάρου και τον συνεργάτη του Γιάννη Υφαντίδη.

Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

Στην ρευστή γεωμετρία του μπαρ, μπορείς να συζητήσεις και να χαλαρώσεις, να διαβάσεις τα περιοδικά ‘Σχεδία’ αλλά και ‘New Yorker’, ‘Der Spiegel’ και ‘Le Monde Diplomatique’ και βεβαίως να πιεις. Στη λίστα κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο bartender Πέτρος Μυτιληναίος αξίζει να δοκιμάσεις και το κοκτέιλ ‘σχεδία’. Από το υπόγειο μέχρι τον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου, σε αυτά τα τέσσερα επίπεδα σήμερα απασχολούνται κοντά 30 άνθρωποι που σύντομα θα γίνουν περισσότεροι.

“Αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου ο επισκέπτης θα θέλει να έρθει, ούτως ή άλλως. Για το φαγητό, τη μουσική, τα κοσμήματα ‘σχεδία αρτ’, τα ροφήματα και τα κοκτέιλ, τη ζεστασιά του χώρου, το περιβάλλον, για όλους τους καλούς λόγους. Και η γνώση ότι με αυτή του την παρουσία, διασκεδάζοντας, στην ουσία, συμμετέχει ενεργά σε ένα τόσο ξεχωριστό κοινωνικό πρότζεκτ να γεμίζει ακόμη περισσότερο την ψυχή του. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο”, δηλώνει ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του ελληνικού περιοδικού δρόμου, για αυτό το τόσο ιδιαίτερο νέο κοινωνικό πρότζεκτ.

Το αρχιτεκτονικό concept στηρίζεται σ’ έναν χώρο ουτοπικό και της φαντασίας, άλλοτε ήσυχο και άλλοτε ξέφρενο. “Δεν μας απασχόλησε η αισθητική ορθότητα του χώρου, με την έννοια, αν θα γίνει της μόδας ή δεν θα γίνει, μας ενδιέφερε μόνο να μπορεί να συνεπαίρνει, να δίνει ώθηση και να έχει έχει ενέργεια. Δεν είναι ‘ακαδημαϊκή’ η προσέγγιση του concept, αλλά βαθιά ανθρώπινη και βιωματική. Έχει επίσης και μια πλάγια σχέση με τα γλυπτά του Manolo Valdés”, λέει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ποτηρόπουλος.

Το program management και την επιμέλεια του έργου ανέλαβε ο Βασίλης Μπαρτζώκας με την Design Ambassador και τοArchisearch.gr. “Είμαι μεγάλος θαυμαστής του έργου της Σχεδίας και μόλις έμαθα για το project αποφάσισα να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Δημιουργήσαμε μία all star εθελοντική ομάδα που με τη δουλειά της απέδειξε ότι η φήμη του κάθε μέλους της ξεχωριστά είναι ανάλογη με τη δράση και την ευθύνη που καθένας τους ανέλαβε, με οδηγό τις αξίες του και μόνο”, εξηγεί ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Το κατάστημα έχει μελετηθεί ώστε όχι απλά να είναι πλήρως προσβάσιμο, αλλά να το απολαμβάνουν και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, το μενού υπάρχει και σε ακουστική έκδοση για τους συμπολίτες μας με μειωμένη όραση, υπάρχει πρόβλεψη για όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση πλαστικού μέχρι την οριστική εξάλειψή της (δεν υπάρχουν πλαστικά μπουκάλια, επί παραδείγματι), ο περαστικός έχει τη δυνατότητα να μπει και να γεμίσει με νερό το κενό μπουκαλάκι του, οι συσκευασίες για take away δεν είναι από πλαστικό, το γάλα, τα αυγά, το κοτόπουλο είναι βιολογικά.

Ομάδα Μελέτης:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Potiropoulos+Partners

Μελέτη φωτισμού: ASlight, Άννα Σμπώκου

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Παγώνας Κώστας και ΣΙΑ ΕΕ

Τεχνική επίβλεψη: Τόνια Κατερίνη, αρχιτέκτων & Ηλίας Παπαγεωργίου, αρχιτέκτων

Κατασκευή: Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική

Program management & επιμέλεια: Βασίλης Μπαρτζώκας, Design Ambassador

Φωτογράφιση: Γιώργης Γερόλυμπος

Special Thanks to:

Διάθεση Φωτιστικών:

Electron AE

Site Specific

Placed