Unsplash
ΠΟΤΟ

Τα 10 εμβληματικότερα βιβλία για cocktails

Μαζέψαμε τα 10 cocktail books που επιβάλλεται να έχεις στην βιβλιοθήκη σου, αν αγαπάς τα cocktails όσο εμείς.

Είτε είσαι bartender, είτε απλά αγαπάς τα cocktails, τότε ο πιο όμορφος τρόπος για να μάθεις για αυτά είναι μέσα από τα cocktails books που εκδίδονται εδώ και χρόνια. Ιστορία, συνταγές, μεθοδολογίες, πληροφορίες και συμβουλές από εμβληματικές προσωπικότητες του χώρου τυλιγμένες με όμορφα εξώφυλλα. Ξεκίνα να αγοράζεις τώρα. Μαζέψαμε τα καλύτερα με την βοήθεια του Κωνσταντίνου Θεοδωρακόπουλου και της Άντζελας Μαριδάκη.

‘Liquid Intelligence’ του Dave Arnold  

Ένα βιβλίο που έβαλε την επιστήμη μέσα από την μπάρα. Ο Dave Arnold, επανεξετάζει και επαναβαθμονομεί τα κλασικά κοκτέιλ και πώς τα φτιάχνουμε με τη διερεύνηση της θερμοκρασίας, της ενανθράκωσης, της συγκέντρωσης ζάχαρης και της οξύτητας στο ‘Liquid Intelligence’. Απευθύνεται σε bartenders που θέλουν να πάνε τα cocktail τους στο επόμενο επίπεδο και ασχολείται με τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν ένα classic να ξεχωρίζει. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, είναι ένα από τα αγαπημένα του. Ενώ η Άντζελα μας ειπε ότι είναι το βιβλίο που οριοθέτησε το booming της ανθράκωσης και πολλών αλλων τεχνικών.

‘The Drunken Botanist’ του Amy Steward 

Ένα ακόμα βιβλίο που μου έμαθε ο Κωνσταντίνος είναι τούτο εδώ. Στο ‘The Drunken Botanist’ η Amy Steward πάει ένα βήμα πίσω και ασχολείται με την πρώτη ύλη και πώς αυτή δημιουργείται. Τι είναι η απόσταξη; Τι γίνεται με τη ζύμωση; Από τι παράγεται το whiskey, και άλλες βασικές γνώσεις που επιβάλλεται να γνωρίζει ο κάθε bartender αλλά και όποιος αγαπά τα cocktails. Η γνώση των προϊόντων είναι σημαντική καθώς αποτελούν τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε cocktail. Η συγγραφέας Amy Stewart εξερευνά τα βότανα, τα λουλούδια, τα φρούτα και τα δέντρα που αποτελούν βάση για τα αγαπημένα μας spirits και λικέρ – από το σιτάρι του ρυζιού από το οποίο γεννιέται το σάκε στην αγαύη που μετατρέπεται σε τεκίλα. Είναι ενδιαφέρον, αστείο και ευανάγνωστο. Αλλά το πιο σημαντικό, προσφέρει μια μεγάλη και  θεμελιώδη γνώση πάνω στο ποτό.

 

 

‘The Modern Cocktail’ του Matt Whiley

O Matt Whiley, ή αλλιώς ο ταλαντούχος Mr Fox, μέσα από αυτό το βιβλίο του παρακολουθεί την εξέλιξη του σύγχρονου μπάρμαν με φόντο την ιστορία του κοκτέιλ. Περισσότερες από 60 συνταγές από spirits, όπως τζιν, βότκα, ουίσκι, μπέρμπον και κονιάκ, μαζί με ειδικές συμβουλές σχετικά με τον εξοπλισμό και τα γυάλινα σκεύη, κάνει αυτό το βιβλίο ένα πλήρες σετ για μοντέρνα κοκτέιλ στο σπίτι. Με το Modern Cocktail μπορείτε να φτιάξετε τέλεια cocktails αλλά παράλληλα να μάθετε και την ιστορία που κουβαλούν στο βάθος των δεκαετιών. Δεν χρειάζεται να έχετε κάποια ιδιαίτερη πρότερη γνώση πάνω στα cocktail αφού ο τρόπος που τα περιγράφει ο Matt Whiley είναι λεπτομερέστατος και η καθοδήγηση πλήρες για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Η Άντζελα μας είπε για το Modern Cocktail “το bartending εκεί που βρίσκεται σήμερα: καινοτομία και μινιμαλιστική αισθητική”.

‘Drinks’ του Tony Conigliaro

Μία από τις εμβληματικότερες μορφές του σύγχρονου bartending έγραψε το δικό του βιβλίο και επηρέασε πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια. Το μανιφέστο του Tony Conigliaro, παρουσιάζει την επαναστατική του νέα προσέγγιση στη μεθοδολογία της παραγωγής των cocktails. Το σωστό κοκτέιλ είναι κάτι περισσότερο από ένα ποτό. Είναι ο τέλειος συνδυασμός μυρωδιάς, χρώματος, ήχου και γεύσης, και σε αυτόν τον σύγχρονο οδηγό κοκτέιλ, ο πρωτοπόρος των ποτών εξηγεί πώς θολώνει τις γραμμές μεταξύ bartending, μαγειρικής ικανότητας και επιστήμης. Τα σημερινά κοκτέιλ είναι μια αισθητηριακή εμπειρία, επινοημένη από ειδικούς στη γεύση και το άρωμα – και κανείς δεν είναι πιο ειδικός από τον Tony Conigliaro, ειδικό αλχημιστή και βραβευμένο μπάρμαν.

 

 

‘Joy of Mixology’ του Gary Regan 

Κυκλοφόρησε το 2003 και επανεκδόθηκε το 2019. Από την πρώτη μέρα έκδοσής του αποτελεί ορόσημο για τον κλάδο. Το ‘Joy of Mixology’ γράφτηκε από τον Gary ‘Gaz’ Regan, τον αγαπημένο bartender που πριν από περίπου έναν χρόνο έφυγε από την ζωή. Ο Regan κατηγοριοποιεί τα ποτά σε οικογένειες για να βοηθήσει τους μπάρμεν να θυμούνται συνταγές και με τη σειρά τους να χτίζουν τις δικές τους. Για πολλούς bartender αυτό το βιβλίο άλλαξε τον τρόπο που δουλεύουν και τους πήγε πολλά βήματα παραπέρα. Σίγουρα συγκαταλέγεται στα ιερά βιβλία του bartending αφού κατάφερε όχι μόνο να μάθει πράγματα στους bartenders αλλά επηρέασε και την σκέψη του καθενός οδηγώντας τον σε δημιουργικές καινοτομίες.

‘The PDT Cocktail Book’ του Jim Meehan

Ένας τεράστιος τόμος – με πάνω από 300 συνταγές κοκτέιλ – είναι πραγματικά μια μικρή βίβλος. Οι συνταγές του ξεκινούν από κλασικές της δεκαετίας του ’30, και κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που αρχικά γράφτηκε για επαγγελματίες αλλά αν αγαπάς το cocktail τότε αξίζει να το έχεις στην βιβλιοθήκη σου. Θα εμπνευστείς ώστε να εμπλουτίσεις την κάβα σου ακόμα περισσότερο αλλά και να δημιουργήσεις συνταγές που δεν φανταζόσουν ότι μπορείς να κάνεις. Είναι ευκολοδιάβαστο, έχει ωραία παρουσίαση και είναι γραμμένο από έναν από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στη βιομηχανία κοκτέιλ. Ο Meehan έχει γράψει και το Meehan’s Bartender Manual το οποίο για πολλούς bartenders και μαγαζάτορες αποτελεί ευαγγέλιο. Προορίζεται περισσότερο στον τρόπο που πρέπει να είναι στημένο ένα μπαρ αλλά και στην οργάνωσή του.

 

 

‘Imbibe!’ του David Wondrich. 

Η πρώτη έκδοση, που δημοσιεύτηκε το 2007, έλαβε το βραβείο James Beard για την πλούσια ανάδειξη της ζωής και του έργου του Jerry Thomas, ενός μπάρμαν που πιστώθηκε πολλά από τα δημοφιλή κοκτέιλ στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Wondrich, συγγραφέας και ιστορικός των κοκτέιλ, ενημέρωσε και επανεξέδωσε το βιβλίο, προσθέτοντας νέα ιστορικά ευρήματα και επεκτείνοντας την ενότητα των συνταγών. Αυτό το βιβλίο θα σας δώσει μια μεγάλη θεμελιώδη γνώση γύρω από τα cocktails και την ιστορία τους αλλά αποτελεί και ένα υπέροχο και λεπτομερές πορτρέτο του Jerry Thomas ο οποίος θεωρείται ευρέως ο πατέρας του αμερικανικού μπαρ.

Όσον αφορά τον συγγραφέα, όπως πολλοί διατείνονται, ίσως κανένα άτομο στην Αμερική δεν γνωρίζει τόσα πολλά για την ιστορία των κοκτέιλ οσα ο David Wondrich. Ο Wondrich σκάβει βαθιά μέσα από την πυκνή ιστορία, παρουσιάζοντας άγριες και θαυμάσιες ιστορίες. Η νέα έκδοση, προσθέτει ενημερωμένες πληροφορίες, ιστορίες και πολύχρωμη ψυχαγωγία στις ιστορίες που αναφέρονται, μαζί με μια σειρά από νέες συνταγές και πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του Mint Julep. Το Imbibe δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη ενός cocktail lover.

‘The Craft of the Cocktail’ του Dale DeGroff

Ο συγγραφέας Dale DeGroff, είναι γνωστός σαν ‘King Cocktail’ και αποτελεί μέντορας μιας ολόκληρης γενιάς bartender. Μια πρωτοποριακή φιγούρα της σύγχρονης εποχής κοκτέιλ, η επιρροή του DeGroff στη βιομηχανία έχει διαρκέσει δεκαετίες – καθιστώντας τον το τέλειο άτομο για να γράψει για την ‘τέχνη του κοκτέιλ’. Σε περισσότερες από 240 σελίδες, ο DeGroff μοιράζεται τεχνικές, περισσότερες από 500 συνταγές κοκτέιλ και ένα γλωσσάρι όρων για να βοηθήσουν τους αναγνώστες με το άγνωστο λεξιλόγιο των ποτών.

Όλες οι σκέψεις αντλούνται είτε από τις εμπειρίες του DeGroff πίσω από το μπαρ είτε από την τεράστια βιβλιοθήκη του με vintage κοκτέιλ βιβλία. Αυτό το βιβλίο ξεκινά με την ιστορία των spirits και τον τρόπο δημιουργίας τους. Καλύπτει επίσης τα βασικά στοιχεία ενός καλά εφοδιασμένου μπαρ, επιλέγοντας τα σωστά εργαλεία και συστατικά, κυριαρχώντας βασικές τεχνικές και την ανάπτυξη του cocktail. Ωστόσο, το ‘The Craft of the Cocktail’ προσφέρει πολύ περισσότερα από απλώς πληροφορίες για κοκτέιλ. Παρουσιάζει επίσης και μια σφαιρική άποψη του κλάδου, γεμάτη με ανέκδοτα και γοητευτικές ιστορίες προσωπικοτήτων του κλάδου που κάθε μπάρμαν πρέπει να γνωρίζει.

‘The Savoy Cocktail Book’ 

Ένα από τα ιστορικότερα βιβλία cocktail που έχουν εκδοθεί ποτέ. Από το 1889, όταν το Savoy του Λονδίνου άνοιξε για πρώτη φορά, η μπάρα του υπήρξε μέκκα για τους λάτρεις των κοκτέιλ ενώ ακόμη και σήμερα, το μπαρ κατατάσσεται στα καλύτερα του κόσμου. Ένας από τους σημαντικότερους bar leaders ήταν ο Harry Craddock. Οι συνταγές του Craddock θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό πρότυπο για τα σημερινά κοκτέιλ. Στο ‘The Savoy Cocktail Book’, ο Craddock αποτυπώνει εκατοντάδες συνταγές ενώ πολλές από αυτές τις συνταγές εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα και σήμερα στα μενού των καλύτερων bars παγκοσμίως. Το 2013 βγήκε μια επανέκδοση εκείνης της έκδοσης που θεωρήθηκε ορόσημο. Το βιβλίο είναι γεμάτο με έγχρωμες εικονογραφήσεις των κοκτέιλ και της δεκαετίας του 1920 που οι θαμώνες καπνίζουν, πίνουν, τρώνε και χορεύουν στο φημισμένο μπαρ.

‘American Bar: The Artistry of Mixing Drinks’ του Charles Schumann

Δεν θα μπορούσε από αυτή την λίστα να λείπει το American Bar του Charles Schumann. O άνθρωπος που αποτέλεσε την δεκαετία του ’90 πρόσωπο ορόσημο στην αναγέννηση των cocktails, το 1995 έγραψε το δικό του μανιφέστο – αφιέρωμα στα κλασικά cocktails. Tο βιβλίο οργανώνεται σε ενημερωτικές ενότητες που εξηγούν πώς γίνονται τα κοκτέιλ και περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για τα συστατικά τους. Περισσότερες από 500 συνταγές ταξινομούνται αλφαβητικά, ενώ μικρές αναφορές στην ιστορία τους σε κάνει να δεθείς περισσότερο με μερικά από αυτά.

Γιατί δεν χορταίνουμε ποτέ ένα καλό comeback; Από τον Gandalf the White και τον Jon Snow, μέχρι τον δεύτερο θρίαμβο του Keanu Reeves και του Robert Downey Jr., θυμόμαστε τα comebacks της ποπ κουλτούρας που μας ισοπέδωσαν στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες!