FOOD & DRINK

40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρώπη: H γιορτή ξεκίνησε με «Γλυκειές Αλχημείες»

Το 2021 αποτελεί αναμφισβήτητα ένα έτος ορόσημο για όλους εμάς. Από τη μία, συμβολίζει το τέλος μια δύσκολης και απαιτητικής χρονιάς την οποία αποχαιρετούμε, αφήνοντάς μας μια γλυκόπικρη γεύση, και από την άλλη δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα νέο, ελπιδοφόρο και αισιόδοξο ξεκίνημα.

Ταυτόχρονα, όμως το 2021 αποτελεί γιορτή καθώς σηματοδοτεί  την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια! Πριν από 40 ακριβώς χρόνια, την 1ή Ιανουαρίου 1981, η Ελλάδα έγινε και επίσημα κράτος μέλος της ΕΟΚ, της  Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας τότε και 40 χρόνια μετά, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα γιορτάζει την επέτειο που άλλαξε την ιστορία της χώρας αλλά και την ζωή όλων μας.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, γιόρτασε την επέτειο αυτή παρουσιάζοντας μας Ευρωπαϊκά γλυκά μέσα από τις «Γλυκιές Αλχημείες», του Στέλιου Παρλιάρου που προβλήθηκαν στο ΟΡΕΝ το Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2020. Μέσα από αυτή την νόστιμη συνεργασία ο καταξιωμένος ζαχαροπλάστης, μας ταξίδευσε σε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης, δίνοντας μας μια γεύση από τοπικά ήθη και έθιμα των κρατών μελών, τονίζοντας όμως τα κοινά σημεία της ευρωπαϊκής κουλτούρας, που συναντάμε στην ζαχαροπλαστική.

Γιορτάζοντας τα 40α γενέθλια της «ευρωπαϊκής» Ελλάδας, δοκιμάσαμε αγαπημένες γλυκιές συνταγές από την Δανία, την Γαλλία, την Γερμανία, και φυσικά την Ελλάδα. Τέσσερις διαφορετικές χώρες, με πολύ διαφορετική ιστορία και παράδοση οι οποίες μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και δίχως να χάσουν τη διαφορετικότητά τους δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή συνταγή της επιτυχίας. Βασικά υλικά της συνταγής αυτής:  η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η αλληλεγγύη, και φυσικά ο σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Στις μέρες μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια κρατών με κοινές ρίζες, συγγενείς πολιτικές και πολιτισμικές αναφορές, κοινό νόμισμα, κοινούς θεσμούς, καθώς και  κοινά όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον. Ζούμε στην Ευρώπη, ταξιδεύουμε ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών, τα παιδιά μας σπουδάζουν ελεύθερα σε οποία χώρα επιλέξουν, ζουν κι εργάζονται όπου επιθυμούν χωρίς διατυπώσεις, ενώ φίλοι Ευρωπαίοι έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές και νιώθουν «σαν στο σπίτι τους».

Όλη αυτή η διάδραση, η κινητικότητα, η ελευθερία μετακίνησης αλλά και η ελευθερία επιλογών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, μας έχει φέρει σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους, ανοίγοντας τους ορίζοντές μας και διευρύνοντας την αντίληψή μας για τον κόσμο γύρω μας και την θέση μας μέσα σε αυτόν.

Από την μία άκρη της Ευρώπης μέχρι την άλλη, οι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν εδώ και χρόνια σε μια ένωση κρατών όπου τα σύνορα γίνονται γέφυρες επικοινωνίας σε μια μεγάλη οικογένεια που προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες σε όλους μας να μοιραστούμε γνώσεις, εμπειρίες, γεύσεις  και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Και όλα αυτά, με την ασφάλεια εφοδιασμού των προϊόντων που η ΕΕ διασφαλίζει μέσα από τη σχετική νομοθεσία καθώς και την ευρωπαϊκή πολιτική για τα ΠΟΠ προϊόντα.

Η ζαχαροπλαστική αναπτύχθηκε στην Ευρώπη, εδώ και αιώνες. Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνεται η ευκαιρία για εξέλιξη και ανάπτυξη, καθώς όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ήπειρο είναι υψηλής ποιότητας πλήρως ελεγμένα και κατάλληλα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Από τον Βορρά μέχρι το Νότο, από τη Δύση μέχρι την Ανατολή η Ευρώπη είναι μια οικογένεια που καθισμένη γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, μοιράζεται προϊόντα, ανταλλάσσει συνταγές και απολαμβάνει τη γλυκιά γεύση της ζωής.

Η ευρωπαϊκή κληρονομιά έχει επηρεάσει καθοριστικά και έχει διαμορφώσει τις μαγειρικές μας συνήθειες και τις γαστρονομικές μας απολαύσεις. Παράλληλα η δική μας ελληνική παράδοση  έχει επηρεάσει τις συνήθειες των ανθρώπων στα υπόλοιπα  κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μαγειρικές συνήθειες, γαστρονομικές απολαύσεις, τοπικά προϊόντα και πολλή έμπνευση «ταξιδεύουν» ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπους στη Γηραιά Ήπειρο.

Η πρώτη συνταγή, που επέλεξε ο Στέλιος Παρλιάρος για να ξεκινήσει το ταξίδι των γεύσεων, έρχεται από τον Ευρωπαϊκό Βορρά και συγκεκριμένα από τη Δανία. Το «Brovst Dream Cake», ίσως το πιο γνωστό δανέζικο κέικ, έδωσε μια μοναδική γεύση νοσταλγίας.

Επόμενος σταθμός στη γευστική μας περιπλάνηση, η Γαλλία, πρωτεύουσα της ζαχαροπλαστικής, όπου δοκιμάσαμε τις «Madeleines», ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια των Παρισίων και όχι μόνο. Η αφράτη υφή και η χαρακτηριστικά απαλή γεύση τους μπορεί να  συνοδεύσει υπέροχα έναν Ιταλικό εσπρέσο ή ακόμα και ένα αγγλικό τσάι.

Η χώρα μας η Ελλάδα, διατηρώντας το άρωμα και τις μοναδικές της γεύσεις παρουσιάστηκε μέσα από την ιδιαίτερα αγαπητή και παραδοσιακή συνταγή των ‘’Αμυγδαλωτών’’. Το ελληνικό κέρασμα το οποίο συναντάμε σε όλη την επικράτεια και το οποίο συντροφεύει τους Έλληνες σε χαρές, γάμους και πανηγύρια.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον πλούσιο χάρτη συνταγών της Ευρώπης διασχίσαμε τον μέλανα δρυμό και απολαύσαμε μια ξεχωριστή συνταγή για «Black Forest», ένα γλυκό που ξεχωρίζει στην κεντρική Ευρώπη και κυρίως στις περιοχές γύρω από τα σύνορα Γερμανίας-Ελβετίας.

Η τούρτα Black Forest στολίστηκε με τα απαραίτητα  κεράκια ώστε ο μικρός Θανάσης σβήνοντάς τα να σηματοδοτήσει την έναρξη των εορτασμών της σημαντικής αυτής επετείου για τη χώρα μας. Η νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτών σβήνει τα κεράκια των 40 ετών και παίρνει τη σκυτάλη για την συνέχεια της «Ευρωπαϊκής» ζωής στη χώρα μας.  Είναι ωραία να ανήκεις στην οικογένεια της Ευρώπης.