ΜΠΑΡ

Τα μπαρ που μας έχουν λείψει: Baba au Rum

Αφού δεν μπορείς να πας, φέρνουμε το αγαπημένο Baba au Rum στο σπίτι σου.

H καραντίνα φτάνει προς το τέλος της, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε και στα αγαπημένα μας bars. Δεν θα επιστρέψουμε στις μπάρες τους ακόμα, να πιούμε τα cocktails τους και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που τα απαρτίζουν. Για τον λόγο αυτό, εδώ στο ΟΝΕΜΑΝ αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στα bar που μας έχουν λείψει περισσότερο και να τα φέρουμε στο σπίτι μας.

Το επόμενο μαγαζί που πραγματικά μας λείπει είναι το Baba au Rum. Αυτό το μικρό μαγαζί στην καρδιά του κέντρου, το οποίο κυριολεκτικά μας έμαθε την κουλτούρα των cocktails και των new age bars. Προσωπικά μου έχει λείψει πάρα πολύ να περπατάω στο ιστορικό κέντρο, να επιλέγω τυχαία σοκάκια και στον πεζόδρομο του Baba να χαιρετώ τον Θάνο.

Κάπως έτσι έγινε και αυτή την φορά. Πέτυχα τον Θάνο Προυναρούς έξω από το Baba au Rum, ενώ μέσα ετοιμάζονταν παραγγελίες cocktail για delivery. Εκεί κάτσαμε -από απόσταση- και είπαμε μερικά πράγματα, μερικές σκέψεις για όλη αυτή την κατάσταση. Πολλές φορές κοιτούσα μέσα το Baba και έφερνα στο νου μου στιγμές που έχω περάσει εκεί και ήταν τόσο το εσωτερικό όσο και ο πεζόδρομος γεμάτα κόσμο. Άγνωστο πότε θα ξαναβιώσουμε τέτοιες στιγμές.

Η πρώτη ερώτηση που έκανα στον Θάνο είναι πόσο έχει επηρεαστεί από την καραντίνα που ανάγκασε το Baba να μείνει κλειστό για μερικές εβδομάδες, αλλά και πώς βίωσε εκείνος αυτή την περίοδο. “Μιλώντας προσωπικά για το Baba Au Rum μάλλον είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από άλλους, με δεδομένο ότι το μαγαζί λειτουργεί 11 χρόνια. Δεν παραβλέπω όμως πως μπορεί άλλα καταστήματα να μην καταφέρουν να ανοίξουν. Το σημαντικότερο όμως είναι τα παιδιά που εργάζονται σε μας και άλλα μπαρ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αφού το επίδομα σίγουρα δεν είναι αρκετό. Σε προσωπικό επίπεδο, σίγουρα με βοήθησε να ξεκουραστώ, κυρίως πνευματικά. Όλο αυτό το project που τρέχει γύρω από το Baba Au Rum χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και σκληρή δουλειά”.

Η αγάπη του κόσμου και οι δράσεις του Baba

Το Baba είναι ένα από τα πιο αγαπητά bars όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συνεχή του παρουσία -με μικρά διαστήματα αποχής- στην λίστα με τα 50s best bar awards. Αυτή η αγάπη συνέχισε να εκφράζεται και τις μέρες που το Baba ήταν κλειστό.

Ήταν πολύ όμορφο αυτό! Δείχνει ότι τα μπαρ αποτελούν σημαντικούς χώρους επικοινωνίας και πολιτισμού μέσα στην σύγχρονη πόλη. Έτσι βλέπουμε και εμείς το Baba Au Rum”. Το Baba όμως ανέλαβε και αρκετές πρωτοβουλίες βρισκόμενο σε αυτή την κατάσταση “Κάναμε πολλές δράσεις και νομίζω πως ήμασταν οι πρώτοι που επανα-δραστηριοποιηθήκαμε. Αρχικά με την επαναλειτουργία του blog μας. Ένα cocktail & bar industry related blog στα αγγλικά αλλά και ελληνικά με κείμενα γραμμένα από τους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου. Νομίζω πως πρόκειται για δουλειά διεθνούς επιπέδου και σίγουρα μοναδική για την Ελλάδα”.

“Επίσης ξεκινήσαμε την λειτουργία cocktail delivery at home, όπου μέσω της Wolt app στέλνουμε κοκτέιλ σπίτι. Αφού δεν μπορείτε να έρθετε εσείς θα έρθουμε εμείς σπίτι σας! Συσκευάζουμε τα κοκτέιλ (2 μερίδες) σε ειδικές σακούλες σε κενό αέρος μαζί με γαρνιτούρα και ειδικό πάγο σε συνεργασία με την κορυφαία ελληνική εταιρεία πάγου, την ICEUP. Όλο αυτό το διάστημα ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και το e-shop μας με όμορφα προϊόντα της cocktail culture. Θα είναι έτοιμο μέσα στον Ιούνιο και είναι το νέο μας παιδί που θα το μεγαλώσουμε με αγάπη πολλή!”

Και η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα που λειτούργησε το cocktail delivery του Baba έγινε ένας μικρός χαμός. Η επόμενη μέρα όμως, όταν ανοίξουν τελικά τα μαγαζιά, πώς θα είναι; “Η επανεκκίνηση θα έχει ενθουσιασμό! Πόσες φορές άλλωστε άνοιξαν τόσα μαγαζιά ταυτόχρονα την ίδια μέρα; Ελπίζω να έχουμε τις λιγότερες απώλειες, δηλαδή να ανοίξουν ξανά όλα όσα προϋπήρχαν και έκαναν επαγγελματική δουλειά. Για τους υπόλοιπους ίσως είναι η ευκαιρία να βρούνε την κλίση τους. Όλα θα κριθούν από τις κινήσεις που θα κάνουμε ως κοινωνία. Θα χρειαστούμε αλληλεγγύη όλοι μας και κυρίως οι έχοντες λιγότερα. Έτσι θα κριθεί και αν ο κόσμος θα βγαίνει πάλι έξω για διασκέδαση το ίδιο ή ακόμη και περισσότερο”. 

“Από την πλευρά μας ετοιμάζουμε να μπούμε στην νέα εποχή με έναν πιο εύκολο και χαρούμενο κατάλογο που θα είναι πιο εύκολα προσιτός στον κόσμο. Δηλαδή πιο ‘χαρούμενος’ από άποψη τιμών και διάθεσης. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε πιο εύκολη την διαχείριση της δικής μας κάβας που είναι τεράστια και πολυέξοδη αλλά και προσεγγίζουμε τους πελάτες μας με μια διάθεση προς όφελός τους και αρκετά πιο οικονομικά ποτά”.

Το ποτό που σου προτείνει ο Thanos

“Εν τω μεταξύ κεράστε τον εαυτό σας το δικό μου προσωπικό Thanos daiquiri ή ένα rum & tonic όπως το πίνουμε εμείς και αρέσει και στους πελάτες μας: Γεμίστε ένα ψηλό ποτήρι με όσο το δυνατό περισσότερο πάγο. Προσθέστε 2 σφηνάκια Agricole rum white. Λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι ή λάιμ. Απογεμίστε με παγωμενο τόνικ”.

Στην υγειά μας και ελπίζουμε η αισιοδοξία, η θετική ενέργεια του Θάνου να είναι και αυτή που θα κυριαρχεί και την επόμενη μέρα, όταν όλα τα αγαπημένα μας bar και φυσικά το Baba, ξανανοίξουν.