ΠΟΤΟ

Θα αγόραζες ένα single malt ουίσκι του 1973 σε NFT;

Ίσως το blockchain να είναι η λύση για τους συλλέκτες ακριβών ποτών.

Στις 19 Οκτωβρίου, μια νέα πλατφόρμα συναλλαγών έκανε την εμφάνισή της. Και το όνομα αυτής, BlockBar. Ναι, καλά κατάλαβες, πρόκειται για μια αγορά πολυτελών ποτών που διαχειρίζεται τις συναλλαγές με την τεχνολογία blockchain.

Για να τα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, δεκαπέντε πανάκριβα ουίσκι κυκλοφόρησαν σε μορφή NFT πριν μερικές μέρες. Κάθε ένα αντιπροσωπεύει ένα σπάνιο μπουκάλι Glenfiddich 1973, το οποίο είναι ένα single malt Scotch 46 ετών και η τελευταία του παλαίωση έγινε για 21 χρόνια σε βαρέλια Armagnac.

Η τιμή τους υπολογιζόταν στα 18,000 δολάρια ή 4,7 etherium αν προτιμάτε, για κάθε ένα NFT. Την επόμενη μέρα και τα δεκαπέντε είχαν πουληθεί ενώ πέντε από αυτά είχαν ξαναβγεί στην αγορά με τιμές που κυμαίνονταν από $189,000 μέχρι και $288,000 (τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο)

Ουίσκι σε NFT;

NFT single malt ουίσκι Blockbar.com

Το BlockBar δεν είναι η πρώτη αγορά NFT που γίνονται αγοραπωλησίες ποτών ούτε η πρώτη που πουλιέται ένα single malt σαν NFT, αλλά έχει κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει. Η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από το BlockBar, οι Falics, έχουν μακρά ιστορία στο παγκόσμιο εμπόριο και ειδικά στα πολυτελή ποτά που πουλιούνται στα αεροδρόμια.

Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν επαφές με κορυφαίες εταιρείες ποτών και να φέρνουν στην πλατφόρμα ποτά που οι καταναλωτές θα θέλουν διακαώς να αγοράσουν.

Συγκεκριμένα, ο συνιδρυτής Dov Falic (global spirits director της Duty Free Americas) έχει εμπειρία ετών στον κλάδο των duty-free, όπου στις ΗΠΑ συχνά εταιρείες κυκλοφορούν αποκλειστικά limited-edition μπουκάλια και οι συλλέκτες αγοράζουν αεροπορικό εισιτήριο μόνο και μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα duty free και να τα αγοράσουν.

Εκεί, ο Dov είδε μια ευκαιρία να δημιουργείται και τότε ήρθε ο Sam, o ξάδερφος του και έριξε την ιδέα της χρήσης NFT για το εμπόριο πολυτελών ειδών.

Ο Sam είναι φανατικός της δυναμικής που έχουν τα NFTs μιας και συνδυάζει τους afficionados φανατικών ποτών με τη νέα τάξη πλουσίων που έχει προκύψει από τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Ethereum. «Σε αυτό το κομμάτι του κόσμου ήρθε η ώρα να προσφέρουμε τη δυνατότητα να αγοράζουν με τον τρόπο που τους αρέσει περισσότερο».

Θεωρητικά, η δυνατότητα να αγοράζεις αλλά και να πουλάς συλλεκτικά μπουκάλια ουίσκι -και όχι μόνο- όπως ακριβώς γίνεται με τα έργα τέχνης, τα κοσμήματα και άλλα είδη πολυτελείας είναι κάτι που υπάρχει σε δημοπρασίες που κάνουν οι οίκοι Sotheby’s, Christie’s αλλά και online πλατφόρμες όπως η ReserveBar.

Όμως η πληρωμή τους με Bitcoin είναι κάτι που δεν συνηθιζόταν. Επίσης, το BlockBar προσφέρει εγγύηση ότι καμία συναλλαγή δεν είναι απάτη κάτι που στις υπόλοιπες online δημοπρασίες συνέβαινε συχνά.

unsplash.com

Σε αυτό τον κλάδο των συλλεκτικών ποτών υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέχεις. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις των μπουκαλιών, καθώς είναι εύθραυστα, δεν πρέπει να εκτίθενται σε μεγάλες θερμοκρασίες αλλά ούτε και σε μεγάλη υγρασία. Τα πανάκριβα ουίσκι αλλά και τα άλλα spirits επηρεάζονται πολύ από τις εξωτερικές συνθήκες.

«Στην τελική όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πιστοποίηση της αυθεντικότητας του μπουκαλιού. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αποδείξεις εκτός αν ο αγοραστής ανοίξει και ελέγξει το περιεχόμενο, κάτι το οποίο όμως καταστρέφει την αξία του μπουκαλιού, από τη στιγμή που ξεσφραγίστηκε».

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα το BlockBar προμηθεύεται τα μπουκάλια του απευθείας από τους παραγωγούς και είναι εκείνο υπεύθυνο για την αποθήκευση και τη μεταφορά τους. Ένας αγοραστής μπορεί να ζητήσει το μπουκάλι να έρθει στο σπίτι του ή να παραμείνει στις αποθήκες στη Σιγκαπούρη μέχρι να το πουλήσει ξανά.

Συνήθως συμβαίνει το δεύτερο αφού οι περισσότεροι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πουλάνε τα NFT τους για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται στο Ethereum blockchain, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε ένας να βλέπει την προέλευση του ποτού από τον παραγωγό.

Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα της NFT τεχνολογίας και έτσι διασφαλίζεται και η αυθεντικότητα του μπουκαλιού. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αν ένα προϊόν έχει NFT τότε είναι σαν να έχει πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

unsplash.com

Με το NFT είναι πιο δύσκολο να κάνεις απάτες. Χάρις στο blockchain η αλυσίδα των αγορών και πωλήσεων οδηγεί αναγκαστικά στο αρχικό φυσικό προϊόν που είναι δεδομένο ότι υπάρχει – δεν  υπάρχουν απομιμήσεις σε πανάκριβα μπουκάλια ούισκι ή κονιάκ «φαντάσματα». Αυτό το γεγονός είναι και ο λόγος που το NFT έχει γνωρίσει τόσο γρήγορα τόσο μεγάλη απήχηση.

Το BlockBar τους επόμενους τέσσερις μήνες θα βγάλει στην αγορά μπουκάλια από σχεδόν όλες τις κορυφαίες εταιρείες ποτών: Diageo, LVMH, Whyte & Mackay, William Grant & Sons, Sazerac, Bacardi, Edrington και οι τιμές τους θα κυμαίνονται από 200 μέχρι και 150,000 δολάρια.

Στόχος είναι στο μέλλον κάθε ένα τέτοιο NFT να περιλαμβάνει ολόκληρη εμπειρία με διαμονές σε ξενοδοχεία, επισκέψεις σε αποστακτήρια ουίσκι του 19ου αιώνα, συναντήσεις με master distillers και άλλα παρόμοια. Το πρόβλημα παραμένει ότι όταν κάποιος θα εξαργυρώσει την εμπειρία τότε το NFT θα χάσει την αξία του.

Στην τελική αν δεν είσαι απλά επενδυτής και αγαπάς αυτό που αγοράζεις και συλλέγεις, θες το μπουκάλι σου να μη βρίσκεται σε μια αποθήκη στη Σιγκαπούρη αλλά στο ράφι σου και να το ανοίξεις όποτε σου έρθει η επιθυμία. Αυτά βέβαια είναι ρομαντικές σκέψεις και δε χωράνε στον κόσμο του blockchain.