Shutterstock
CLASSIC COCKTAILS

Το Bee’s Knees είχε τη δική του ιστορία

Από την ποτοαπαγόρευση μέχρι τον Τιτανικό, τούτο το cocktail έβρισκε τον τρόπο να είναι πάντα εκεί.

Η προέλευση του Bee’s Knees δεν είναι απλά χαμένη στην ιστορία. Μάλλον είναι χαμένη στη λήθη και στην ζαλάδα της δεκαετίας του ’20. Μάλλον η πιο μεθυσμένη δεκαετία του 20ου αιώνα. Η ποτοαπαγόρευση σε τέρμα γκάζια, η Αμερική ζει στον ρυθμό των λαθραίων εμπορευμάτων που ήταν γεμάτα αλκοόλ. Έχουμε μνημονεύσει σε αυτή την στήλη πολλές φορές εκείνη την περίοδο, που ενέπνευσε την αισθητική που λάτρεψαν οι hipsters και τους έκανε να φοράνε garters στα μανίκια των πουκαμίσων τους. Ήρθε η ώρα να μνημονεύσουμε και ένα cocktail που γεννήθηκε εκείνη την περίοδο. 

Η φράση “Bee’s Knees” που αρχικά χρησιμοποιούνταν για να χαρακτηρίσει κάτι μικρό και ασήμαντο, έχει συνδεθεί με ένα συγκεκριμ΄ρνο cocktail εδώ και έναν αιώνα. Η φράση όμως άλλαξε την ερμηνεία της με τα χρόνια και κατέληξε να υποδηλώνει κάτι εξαιρετικό, κάτι υψηλής αισθητικής και σημασίας. Αυτή η ερμηνεία ίσως να είναι και πιο σωστή μιας και τα γόνατα της μέλισσας κουβαλούν την αμβροσία, την πιο εξαιρετική γύρη που με τα θρεπτικά της συστατικά αποτελεί τη βασική τροφή των μελισσών.

Το cocktail Bee’s Knees με βάση το gin, μέλι και λεμόνι να το συμπληρώνει, δημιουργήθηκε με μια συγκεκριμένη σκέψη. Να καλύψει την άσχημη οσμή και γεύση που είχαν τα bathtub gins που την εποχή της ποτοαπαγόρευσης ήταν σε έξαρση.

Bathtub Gin: Σπιτικό αλκοολούχο που φτιάχτηκε με ερασιτεχνικό τρόπο. Ο όρος ξεκίνησε το 1920 την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης όταν ήταν σε έξαρση η παραγωγή gin χαμηλής ποιότητας. Τότε, πολλοί αναμίγνυαν φτηνή αλκοολική βάση με νερό βρύσης και άλλα συστατικά όπως χυμούς και γλυκερίνη. Το προϊόν παρασκευαζόταν σε κεραμικές μπανιέρες. 

Σύμφωνα με τους ιστορικούς των cocktails, η ιστορία του cocktail Bee’s Knees ξεκινάει γύρω στο 1930. Τότε καταγράφεται η πρώτη του αναφορά στο βιβλίο του bartender Bill Boothby με τίτλο ‘World Drinks and How to Mix Them’. Ωστόσο, μερικές άλλες πηγές αναφέρουν ότι δημιουργός του cocktail είναι ο Frank Meier, bartender στο Ritz του Παρισιού. Όμως το βιβλίο του Meier εκδόθηκε το 1936 και εκδοτικά και μόνο ο Boothby τον νικάει για λίγα χρόνια.

Ο Jared Brown ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψε ένα άρθρο της εφημερίδας Brooklyn Standard Union από το φύλλο στις 22 Απριλίου του 1929. Θέμα του ήταν η τάση της εποχής όπου τα γαλλικά μπαρ απευθύνονταν αποκλειστικά σε γυναίκες. Προς το τέλος του κειμένου αναφέρεται και το cocktail The Bee’s Knees, ως εμπνευστής του οποίου παρουσιάζεται  η Margaret Brown. 

“The Bee’s Knees is an invention of Mrs. JJ Brown of Denver and Paris, widow of the famous miner, and is a rather sweet combination including honey and lemon.”

Η Margaret Brown ήταν κόρη Ιρλανδών μεταναστών που κατέφθασαν στις ΗΠΑ στις αρχές του 19ου αιώνα. Παντρεύτηκε τον James Joseph Brown, γνωστό ως ‘’JJ’’, ο οποίος έκανε περιουσία ως αυτοδημιούργητος μηχανικός εξορύξεων και κατάφερε να ανέλθει κοινωνικά στις τάξεις της τότε εποχής. Η Margaret Brown έγινε διάσημη ως επιβάτης στον Τιτανικό και μια από τους τυχερούς που επέζησαν μετά το ναυάγιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν από τις πιο ενεργές επιβάτες σώζοντας πολλές ζωές συνεπιβατών της. Μάλιστα, η ζωή της έγινε και μιούζικαλ στο Broadway. 

Όποιος και αν το έφτιαξε πρώτος, το Bee’s Knees έχει σίγουρα μια θέση ανάμεσα στα κλασικά cocktails. Μπορεί στο πρώτο του άκουσμα να μοιάζει γλυκό cocktail, αλλά αν φτιαχτεί σωστά είναι απίστευτα ισορροπημένο και γεμάτο φρεσκάδα. Το μέλι μπορεί να προσθέτει γλυκάδα, αλλά δεν καλύπτει τις άλλες γεύσεις και ο χυμός λεμόνι δίνει ξεχωριστές νότες εσπεριδοειδών, εξαιρετικά ταιριαστές με αυτές του gin. Τα γόνατα της μέλισσας μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν συνδέσει το όνομά τους με περιόδους ιστορίας και προσωπικότητες που θα το κυνηγάνε για πάντα. Σε κάθε γουλιά, ακόμα και αν το πίνουμε σήμερα.