iStock
CLASSIC COCKTAILS

Το Daiquiri από την Κούβα κατέκτησε τον κόσμο

Μαζί με τον Θάνο Τσεκούρα ψάξαμε, αναλύσαμε και συζητήσαμε γιατί το Daiquiri είναι η επιτομή του classic cocktail.

Όταν ξεκινούσα αυτή τη στήλη σκοπός μου ήταν να μάθουμε την ιστορία αλλά και τους συμβολισμούς πίσω από τα classic cocktails, τα οποία κατάφεραν να αντέξουν στον χρόνο. Στο μυαλό μου είχα το Manhattan, το Martini, το Zombie και άλλα πολλά. Το cocktail όμως που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ο ορισμός του classic και για το οποίο γνωρίζουμε κάθε πτυχή της ιστορίας του είναι το Daiquiri. Μαζί με τον bartender Θάνο Τσεκούρα, φτιάξαμε ένα Daiquiri και τα είπαμε. 

Στα classic η συνταγή και τα υλικά σχεδόν πάντα είναι απλά. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι οι ιστορίες πίσω από την δημιουργία τους αλλά και οι προσωπικότητες που τα έχουν αγαπήσει και αποθεώσει. Με ένα Daiquiri σε coupe ποτήρι πάνω στην μπάρα του Bank Job όπου συνάντησα τον Θάνο, κλείσαμε τα μάτια και ταξιδέψαμε στον χρόνο.

Η ιστορία του

Όπως θα φαντάζεσαι η ιστορία του ξεκινάει από πολύ παλιά και συγκεκριμένα το 1898. Τότε, ο Roosevelt είχε βγει νικητής από τη μάχη του San Juan και οι Αμερικάνοι είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τα ορυχεία της Κούβας. Μία από τις παραλίες στις οποίες είχε κάνει απόβαση ο αμερικανικός στρατός ήταν αυτή της περιοχής Daiquiri. Εκεί, υπήρχε και ένα ορυχείο με πλούσια κοιτάσματα την εκμετάλλευση του οποίου είχε αναλάβει ο Αμερικάνος αρχιμηχανικός Jennings Cox. Ο Cox και η ομάδα του εργάζονταν στην οροσειρά της Sierra Maestra, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη Daiquiri.

Η αμερικανική κυβέρνηση, για να δελεάσει τους πολίτες να πάνε στην Κούβα για δουλειά αλλά και να προσπεράσουν τον κίτρινο πυρετό που ήταν σε έξαρση στην Κούβα, τους έδινε κίνητρα όπως μεγάλες ποσότητες καπνού αλλά και ρουμιού. Η ιστορία αναφέρει ότι ο Pagliuchi, ένας άλλος εργάτης στα ορυχεία και φίλος του Cox, ήταν ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες στη δημιουργία του Daiquiri. Σε μία από τις συναντήσεις τους, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα cocktail με τα υλικά που είχαν διαθέσιμα και σε αφθονία. Ρούμι, lime και ζάχαρη. Άλλες παραλλαγές της ιστορίας αναφέρουν ότι τους είχε τελειώσει το gin και έτσι κατέφυγαν στο ρούμι. Όποια από τις δύο και αν ισχύει, ο Cox εκείνη τη στιγμή δημιουργούσε το πρώτο Daiquiri.

O Cox όμως δεν ήταν ο πρώτος δημιουργός αλλά και ο ονοματοδότης του cocktail. Μερικοί εργάτες από τα ορυχεία ξεκινούσαν την ημέρα τους στις 8 το πρωί σε ένα μπαρ όπου κατέβαζαν 3-4 cocktails πριν πιάσουν δουλειά. Μία μέρα τους βλέπει ο Cox να πίνουν το μείγμα από ρούμι, lime και ζάχαρη και τους λέει «κύριοι πίνουμε αυτό το υπέροχο ποτό εδώ και τόσο καιρό αλλά ακόμη δεν του έχουμε βρει ένα όνομα. Μήπως ήρθε η ώρα;». Δεν πήρε απάντηση, οπότε συνέχισε ο ίδιος. «Όλοι μας δουλεύουμε στο Daiquiri και όλοι μας ήπιαμε για πρώτη φορά αυτό το ποτό εδώ. Ας το ονομάσουμε Daiquiri».

Το Daiquiri έφτασε στην Αμερική από τον Ναύαρχο Lucius W. Johnson, έναν αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κούβα και την ερωτεύτηκε. Ερωτεύτηκε και το Daiquiri και προέτρεπε τους ναύτες του να το δοκιμάσουν. Σύμφωνα με την ιστορία, εκείνος ήταν που το εισήγαγε στο Στρατό και το Ναυτικό στην Ουάσινγκτον και στο University Club της Βαλτιμόρης. Από εκεί άρχισε να εξαπλώνεται, και πολλοί bartenders το έμαθαν. Το cocktail αρχικά αποτελούσε ένα punch που σερβιριζόταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην πορεία όμως μπήκε μέσα σε shaker και απέκτησε τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα. 

Η αυθεντική συνταγή

Όπως μας αφηγήθηκε ο Θάνος ενώ χτύπαγε το shaker του: «Η αυθεντική συνταγή όπου για καλή μας τύχη διασώζεται όπως την έκανε ο ίδιος ο Cox οφείλεται στον Basil Wood ο οποίος την πήρε από τα αρχεία του Cox. Είναι από τα λίγα classic cocktails για τα οποία έχουμε την αυθεντική συνταγή καταγεγραμμένη. Στο προσωπικό του ημερολόγιο, ο Cox αναφέρει ότι για να φτιάξει Daiquiri χρησιμοποίησε: Τον χυμό από 6 λεμόνια, 6 κουταλάκια γεμάτα με ζάχαρη, 6 κούπες ρούμι Bacardi (Carta Blanca), 2 κούπες μεταλλικό νερό και πολύ θρυμματισμένο πάγο».

alcoholprofessor.com

Ο Θάνος μάς το έφτιαξε όχι σε punch όπως ο Cox αλλά στο shaker και γι’ αυτό έβαλε 60 ml Cuban rum, 25 ml λαιμ, 1 bar spoon άχνη ζάχαρη. Το κούνησε καλά στο shaker με πάγο και το σούρωσε καλά σε ένα ποτήρι martini.

Τι κάνει το Daiquiri να ξεχωρίζει

«Για μένα το Daiquirí είναι ένα πολύ απολαυστικό, δροσερό ποτό που δε θα σε απογοητεύσει ποτέ. Είναι η αρχή και το τέλος μιας ωραίας μέρας. Το  απολαμβάνω πάντα τόσο πολύ όπως την πρώτη φορά που το γεύτηκα. Η απλότητα της γεύσης του και η ανάδειξη ενός τόσο μεγάλου αποστάγματος όπως είναι το Ρούμι είναι κάτι μαγικό. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να πιει μόνο ένα».

daiquiri iStock

 

Το Daiquiri είναι το συνθετικό κομμάτι μιας αμνημόνευτης ιστορίας και ένας καμβάς που ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει κάτι εξαιρετικό». Για αυτό και ο Θάνος μας έφτιαξε τη δική του παραλλαγή ζωγραφίζοντας πάνω σε αυτόν τον υπέροχο κουβανέζικο καμβά.

Θα χρειαστείς

45 ml Cuban rum
15 ml Agricole rum
25 ml φρέσκο lime
15 ml σιρόπι από φρέσκο ανανά μαγειρεμένο με αμύγδαλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και βανίλια
3 σταγόνες soy sauce