CLASSIC COCKTAILS

Το ξεχασμένο Aviation θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι γύρισες στην πόλη

Κράτα το ηθικό σου ψηλά με το τελευταίο μπλε cocktail που εχει ακόμα νόημα.

Μπήκα μέσα σε ένα μπαρ του Βερολίνου. Η ατμόσφαιρα μοναδική, σχεδόν μυσταγωγική θα έλεγα. Κοίταξα τον κατάλογο και αμέσως έπεσε το μάτι μου σε ένα συγκεκριμένο cocktail. Το όνομά του Aviation. Το παρήγγειλα και κατέφτασε μπροστά μου σε ένα υπέροχο coupe ποτήρι. Το χρώμα του ένα ελαφρύ μπλε του ουρανού, σαν αυτό που χαζεύεις από το παράθυρο ενός αεροπλάνου στα 10.000 πόδια. Το Aviation είναι ένα ξεχασμένο classic cocktail που σίγουρα θα σε μαγέψει στην επιστροφή σου στην πόλη μετά τις διακοπές.

Συχνά όταν βγαίνεις έξω πίνεις μαργαρίτα, παλόμα, gin tonic και negroni. Αν κάτσεις και σκεφτείς, θα συνειδηοτποιήσεις ότι οι ρίζες όλων αυτών των cocktails βρίσκονται σχεδόν 100 χρόνια πίσω. Κι όμως υπάρχουν κάποια διαμάντια της εποχής εκείνης τα οποία έχουν ξεχαστεί και όμως κουβαλούν την δική τους μοναδική ιστορία. Ένα από αυτά είναι το Aviation που δυστυχώς στα αθηναϊκά μπαρ σπάνια θα το δεις σε καταλόγους αλλά μπορείς να το ζητήσεις. Η γεύση του, η δροσιά του μα πάνω από όλα το χρώμα του θα σε ταξιδέψουν και πίστεψέ με, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι τώρα που τελείωσαν οι διακοπές και επέστρεψες στην πόλη.

Τα συστατικά του απλά: 60 ml gin, 15 ml χυμό λεμόνι 15 ml Luxardo Maraschino liquer, 7,5 ml creme de violette. Αυτό το τελευταίο του συστατικό είναι εκείνο που του δίνει το μοναδικό του χρώμα αλλά είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τούτο το cocktail. Ο εμπνευστής του είναι ο Hugo Ensslin, head bartender του Hotel Wallick στην Νέα Υόρκη στις αρχές του 20ού αιώνα. Η πρώτη αναφορά στο Aviation έγινε στο βιβλίο του Ensslin το 1916 με τίτλο ‘Recipes for Mixed Drinks’. Η πρωτότυπη συνταγή του Ensslin περιείχε τα συστατικά όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Η επόμενη, όμως, αναφορά του cocktail to 1930 έμπλεξε τα πράγματα. Εκείνη την χρονιά, ο Harry Craddock στο Savoy Cocktail Book παρέλειψε το crème de violette επειδή ήταν ένα συστατικό που δύσκολα έβρισκες στην Ευρώπη και την Αμερική την εποχή εκείνη. Αυτό οδήγησε πολλούς bartenders στο να παρεκκλίνουν από την αυθεντική συνταγή.

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 2007, όταν το Aviation βρήκε ξανά τις ρίζες του και την αυθεντική του συνταγή. Ήπιο, με επιγεύσεις λουλουδιών και ελαφρά γλυκό δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο cocktail. Άλλωστε ξεχωρίζει από μακριά σε μια μπάρα για το μοναδικό του χρώμα το οποίο είναι και εκείνο που το συνδέει με το όνομά του. Το Aviation δημιουργήθηκε προς τιμήν της εμπορικής αεροπορίας που εκείνη την εποχή έκανε τα πρώτα της βήματα. Αν έχεις στο μυαλό σου τις τωρινές συνθήκες των εμπορικών πτήσεων τότε ξέχνα τες. Ουρές αναμονής, ταξιδιώτες με βαλίτσες στο χέρι, low cost εξυπηρέτηση στην πτήση και άβολες θέσεις στο αεροπλάνο. Τότε οι πτήσεις είχαν άλλη αίγλη. Ήταν για λίγους οι οποίοι απολάμβαναν όλες τις ανέσεις. Ποτά και φαγητό σε θέσεις που σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα μοιάζουν με πολυτελείς πολυθρόνες. Αεροσυνοδοί γεμάτες φινέτσα και χαμόγελο. Και τέλος ούτε ίχνος ουράς ή ταλαιπωρίας. Αυτή την αίγλη εκείνης της εποχής περιγράφει τέλεια το Aviation και με μία μαγική ικανότητα μπορεί σε κάθε γουλιά να στην φέρνει στο μυαλό.

Τώρα λοιπόν που γύρισες από τις διακοπές σου και παλεύεις να προσαρμοστείς, πήγαινε σε ένα από τα υπέροχα μπαρ που διαθέτει η πόλη, κάτσε στην μπάρα και ζήτα ένα Aviation. Ίσως σε κοιτάξουν περίεργα αλλά μην σκαλώσεις είναι επειδή θαυμάζουν την εξεζητημένη σου απαίτηση. Μόλις προσγειωθεί μπροστά σου, όλοι θα το κοιτάξουν και μόλις το πιεις θα τρελαθείς με την γεύση του. Αυτές είναι οι μαγικές ικανότητες του Aviation που με τα απλά του υλικά συνθέτει ένα μαγικό σε χρώμα και επίγευση αποτέλεσμα. Στην υγειά σου!