ΠΟΤΟ

Το Mai Tai επέστρεψε, οι νύχτες στο Κολωνάκι μόλις μεγάλωσαν

Το θρυλικό στέκι της Πλουτάρχου φρεσκαρίστηκε και είναι έτοιμο να σε υποδεχτεί.

Οι αναμνήσεις μου από την Πλουτάρχου πάρα πολλές. Είναι εκείνες οι πρώτες φορές που επιδιώξαμε να βγούμε έξω από τα φοιτητοστέκια και εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια μας ένας άλλος κόσμος. Είναι εκείνες οι φορές που την είχαμε κάνει στέκι και το σπίτι μας μάς έβλεπε μόνο για μπάνιο. Είναι εκείνες οι φορές που θέλαμε ένα ποτό μετά την δουλειά και δεν σκεφτόμασταν άλλο μέρος. Σε όλα αυτά, η κοινή συνισταμένη ήταν το Mai Tai το οποίο επέστρεψε πιο όμορφο και πιο σύγχρονο από ποτέ για να συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Μόλις μπήκα μέσα στο μαγαζί σε αυτή την δεύτερη φάση που περνάει ένιωσα ένα δέος. Ο χώρος πλημμυρίζει από αυτό το παλιό δυναμικό status που πάντα εξέπεμπε ενώ βγάζει ταυτόχρονα μία έντονη φρεσκάδα σε κάθε γωνιά του. Η ξύλινη του μπάρα έμεινε εκεί να θυμίζει παλιές στιγμές και να σηματοδοτήσει καινούργιες. Το Mai Tai είχε δύο θρυλικούς ιδιοκτήτες που αγαπούσαν την διασκέδαση. Ο Μάκης και ο Τάκης -οι οποίοι με τα αρχικά του έδωσαν όνομά στο μαγαζί- για πολλά χρόνια προσέφεραν αγνή και ανεπιτήδευτη διασκέδαση. Όμως, όπως όλα τα πράγματα, αυτό έφθινε και έχασε την σπιρτάδα που το χαρακτήριζε.

Σήμερα στο μπαρ βρήκα δύο άλλους τρομερούς τύπους. Ο Γιάννης Σαμαράς (κληρονομιά του το The Trap, στη στοά Όθωνος) και ο Xavier Μισαηλίδης (κληρονομιά του το bar, Holy Spirit) διατήρησαν την καθαρόαιμη μπαρ φιλοσοφία κι έκαναν μόνο τα απαραίτητα φρεσκαρίσματα. Πινελιές όμως που κάνουν την διαφορά και σε κάνουν να θέλεις να κάτσεις με τις ώρες στο μαγαζί. Μόλις κοιτάξεις πάνω θα δεις μια εντυπωσιακή σύνθεση από πολυελαίους στο ταβάνι, αλλά και πολλές χρυσαφένιες λεπτομέρειες σε όλο τον χώρο. Το ξύλο και η ζεστασιά του κυριαρχούν και αυτό είναι που το κάνει να θες να γίνει το στέκι σου. Μια ζωηρή παλέτα εξωτικής ρίζας κυριαρχεί ενώ δείγματα art nouveau οριοθετούν την επιβλητική, κυρίαρχη μπάρα που πριν σου ανέφερα.

Πίσω από το μπαρ, το στιβαρό old-fashioned συναντά το δημιουργικό φρουτώδες, ενώ ο γνωστός σεφ Γιώργος Ηλιού, επιμελείται και προτείνει ένα new style bar food με ιδανικές προτάσεις ανάμεσα από το ποτό σου. Η μουσική τις καθημερινές είναι το ιδανικό χαλί για after-office συναντήσεις ενώ τις Παρασκευές και  τα Σάββατα η ένταση δυναμώνει. Όσον αφορά τα κοκτέιλ, ο κατάλογος έχει all time συνταγές όπως το Porn star και το Daiquiri, αλλά εγώ δοκίμασα το δικό τους Mai Tai το οποίο ήταν εξαιρετικό. Το δεύτερο ποτό μου ήταν μια δική τους πρόταση από την κατηγορία με τα δικά τους serve σε gin Τonic το οποίο λάτρεψα. Και όλα αυτά ενώ σιγά σιγά ο κόσμος έφευγε από τα γραφεία του και μαζευόταν στο μαγαζί. Όπως παλιά δηλαδή.

123RF

Ένα μπαρ που μπορείς να πας από νωρίς αμέσως μετά την δουλειά και να πιεις το πρώτο ποτό της αποφόρτισης. Ένα μπαρ που θα πας αργά το βράδυ για να διασκεδάσεις και να περάσεις τέλεια ακούγοντας όμορφες μουσικές. Ένα μπαρ με ιστορία και χαρακτήρα που τον κρατάει ακόμα και σήμερα. Ο Γιάννης και ο Xavier πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Σε όσους έχουν ζήσει στιγμές εκεί μέσα ο χώρος λειτουργεί ευεργετικά και όχι μελαγχολικά ενώ όσοι δεν το πρόλαβαν νιώθουν την ωραία του αύρα και είναι έτοιμοι να χτίσουν τις δικές τους εμπειρίες.

Πλουτάρχου 18, Κολωνάκι, Αθήνα