FOOD & DRINK
SPONSORED

Το Martini Fiero μας μαθαίνει το aperitivo από την αρχή

Ξεδιπλώνουμε την ιστορία ενός από τα εμβληματικά στοιχεία της ιταλικής κουλτούρας.

To aperitivo δεν είναι απλά ένα είδος ποτού. Το aperitivo είναι για τους Ιταλούς -και όχι μόνο- μία ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Έχει ιστορία, έχει κανόνες, έχει λεξιλόγιο μα πάνω από όλα έχει το δικό του brand. Το Martini. 

Το aperitivo είναι πέρα από ένας είδος ποτού, μια ολόκληρη κουλτούρα. Είναι μια κουλτούρα η οποία για τους Ιταλούς έχει τον χαρακτήρα της ιεροτελεστίας. Είναι η στιγμή που οι Ιταλοί είναι πραγματικά χαλαροί. Είναι η στιγμή που οι άνθρωποι δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό και κοιτάνε τον άλλον στα μάτια. Είναι η στιγμή που χαμογελάνε ειλικρινά, διασκεδάζουν, λένε ιστορίες και κάνουν σχέδια. Αυτή η χαρά του Aperitivo δεν υπάρχει σε κανένα άλλος είδος ποτού. Και κανένα άλλο ποτό δεν έχει συνδεθεί με το aperitivo όσο το Martini. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιταλία την λένε Martini time. 

H ιστορία του Martini 

Το Martini δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα στην πόλη του Τορίνο. Τότε ήταν που και η ίδια η πόλη αναπτυσσόταν όλο και περισσότερο. Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της ενωμένης Ιταλίας (1861) και φιλοξενούσε κάποιες από τις πλέον αριστοκρατικές δυναστείες, καθώς και ορισμένους από τους σημαντικότερους διανοούμενους, πολιτικούς, καλλιτέχνες και συνθέτες όπερας της εποχής. Όμως είναι και πρωτεύουσα του ιταλικού aperitivo. 

Δεκάδες εκλεπτυσμένα καφέ σύστησαν τότε στο ιταλικό κοινό την περιώνυμη ώρα aperitivo, δηλαδή ένα ποτό πριν από το δείπνο, συνήθως μεταξύ 19:00 και 21:00, που έδινε την ευκαιρία για συναναστροφή με φίλους και ξεκούραση μετά τις ώρες εργασίας. Αυτή η νέα συνήθεια δεν άργησε να γίνει αγαπημένη παράδοση για τους Ιταλούς. Μέχρι σήμερα, το Τορίνο αποτελεί μάλλον τη μοναδική πόλη με τόσα ιστορικά καφέ ακόμα σε λειτουργία. Εκεί, οι εραστές της αυθεντικής κουλτούρας και των ταξιδιών μπορούν να γνωρίσουν τη θρυλική ατμόσφαιρα μιας άλλης, περασμένης εποχής.

Αν όμως γυρίσουμε τον χρόνο πάλι πίσω θα φτάσουμε στο 1863 όπου στην πόλη Pessione, μια πόλη λίγο έξω από το Τορίνο, δημιουργήθηκε το Martini. Ένα vermouth διαφορετικό από όλα τα άλλα. Δεν ήταν το πρώτο vermouth αλλά ήταν το vermouth που κατάφερε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο την κουλτούρα του aperitivo. Ήταν εκείνο που ξεχώρισε από όλα τα άλλα και εκείνο που κάθε φορά έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε το aperitivo.

Το τελετουργικό του Aperitivo

Το Vermouth είναι ένας συνδυασμός κρασιού και βοτάνων που σκοπό έχει να ανοίξει την όρεξη. Στο Martini αυτός ο συνδυασμός είναι τέλειος ενώ το φαγητό για το aperitivo είναι πολύ σημαντικό. Αποτελεί τον δρόμο για να ανοίξει την όρεξη για το κυρίως γεύμα. Άλλωστε και η λέξη το υποδηλώνει. Το aperitivo βγαίνει από την λέξη “aperire” που στα ιταλικά σημαίνει “ανοίγω”. Το ιταλικό aperitivo δεν είναι ποτέ μόνο ένα ποτό. Είναι μια περίοδος κοινωνικοποίησης η οποία για να αντέξεις χρειάζεσαι και κάτι να τσιμπήσεις. Εκεί έρχεται ένας μπουφές με τον κύριο λόγο να έχουν τα finger food αλλά και οι κρύες μακαρονοσαλάτες. Κάπου εκεί ανάμεσα μπαίνει και το Martini Fiero. Ένα blend από λευκό κρασί, βότανα και πορτοκάλι και αποτελεί την νέα απόλυτη πρόταση στην κατηγορία των Aperitivo του σήμερα.

Το Martini Fiero διαθέτει ιταλική φινέτσα και μοναδική γεύση με νότες πορτοκαλιού. Η δροσερή, γλυκόπικρη γεύση του το καθιστά ιδανικό early afternoon / after office drink. Είναι η τέλεια επιλογή για σένα που θέλεις ένα ποτό με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς για να ξεκινήσεις το βράδυ σου. Η γεύση του οφείλεται κυρίως στο φυτό της Αρτεμισίας το οποίο διασφαλίζει τη χαρακτηριστική γεύση του Martini και στις αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιών από την Ισπανία οι οποίες κόβονται με το χέρι και αφήνονται να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο στον ήλιο.

Είναι ιδανικό για την παρασκευή Aperitivo ποτών όπως το Fiero Spritz και το Fiero & Tonic. Το πρώτο είναι ένα Spritz με 45 ml Martini Fiero, 60 ml prosecco, 60 ml pink grapefruit soda και γαρνίρουμε με ροδέλα pink grapefruit ή πορτοκάλι ενώ το Fiero & Tonic είναι απλό με 50% Martini Fiero – 50% Tonic Water. Ότι καλύτερο για να ξεκινήσεις το βράδυ σου και να νιώσεις βέρος ιταλός πίνοντας το aperitivo σου.