CLASSIC COCKTAILS

To Moscow Mule γεννήθηκε στις ΗΠΑ για να κάνει διάσημη τη βότκα

Ένα classic cocktail με σήμα τον γάιδαρο που δε γεννήθηκε στη Ρωσία αλλά στην Αμερική και συμπληρώνει τα 80 χρόνια ζωής.

Το Moscow Mule δεν είναι ιδιαίτερα διάσημο στην Ελλάδα. Όμως τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις ΗΠΑ, προτιμάται όλο και περισσότερο στα bars ενώ σε ένα επεισόδιο του Better Call Saul, ένας δικηγόρος παραγγέλνει Moscow Mule για μεσημεριανό. Άλλωστε, αυτή είναι και η χώρα στην οποία δημιουργήθηκε, με έναν και μόνο σκοπό. Να κάνει τη βότκα πρώτο spirit της χώρας. Και με καλό marketing τα κατάφερε. 

Η ιστορία του Moscow Mule είναι παράλληλη με αυτήν της ρωσικής βότκας Smirnoff και τα πρώτα της βήματα στις ΗΠΑ. Η Smirnoff ήταν η πρώτη βότκα που φίλτραρε το απόσταγμά της με ενεργό άνθρακα το 1870, κάτι το οποίο κάνει και το Jack Daniel’s. Πέρασαν όμως 70 χρόνια για να φτάσει από τη Ρωσία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα πέρασε πολλά, λόγω των αναταραχών που βίωνε εκείνη την περίοδο η χώρα προέλευσης της με την Οκτωβριανή επανάσταση αλλά η Ευρώπη γενικότερα με το ξέσπασμα του πρώτου και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της αναγκάστηκε να αλλάξει το επίθετο του από Smirnov σε Smirnoff έτσι ώστε να μπορούν όλοι να το προφέρουν σωστά.

Τελικά, έφτασε στις ΗΠΑ το 1933 όταν πουλήθηκαν τα δικαιώματα παραγωγής στον μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ Rudolf Kunetchansky. Λόγω περιορισμένων πωλήσεων όμως, αναγκάστηκε το 1938 να πουλήσει όλη την εταιρεία του και συνεπώς τα δικαιώματα στον John Martin, συνιδιοκτήτη της εταιρείας ποτών Heublein, που είχε την έδρα της σε ένα μικρό χωριό στο Κονέκτικατ. 

Και εγένετο το Moscow Mule

Μία στιγμή. Αρκεί μια στιγμή και πολλή έμπνευση για να γραφτεί ιστορία. Μία μέρα του 1941 ο John G. Martin βρίσκεται στην British Pub “Cock’n’Roll” στη Sunset Strip του Hollywood και συνομιλεί με τον συνιδιοκτήτη της και φίλο του Jack Morgan, ο οποίος του εκφράζει έναν προβληματισμό του. Δε γνωρίζει πώς να διαχειριστεί και να διοχετεύσει στην αγορά τη μεγάλη ποσότητα ginger beer που δημιούργησε αλλά δεν έχει την αναμενόμενη αποδοχή από τους καταναλωτές.

Η ιστορία θέλει τους δυο τους να βρέθηκαν στο Chatham Bar της Νέας Υόρκης και εκεί αποφάσισαν να ενώσουν τη Smirnoff βότκα του Martin, με την ginger beer του Morgan. Η πινελιά που χρειαζόταν, ήταν ο χυμός lime κάτι το οποίο πιθανότατα το εμπνεύστηκαν από τη συνταγή του Cuba libre που αντίστοιχα έχει μια αλκοολική βάση (ρούμι), ένα ανθρακούχο mixer (ή Coca-Cola) και lime. Και εγένετο το Moscow Mule.

Πρόσφατα όμως, και συγκεκριμένα το 2007, ο Eric Felton σε ένα άρθρο του στη Wall Street Journal, θέλησε να αλλάξει την ιστορία. Όπως γράφτηκε, την έμπνευση για το Moscow Mule την είχε ο head bartender του “Cock’n’Roll”, Wes Price. Αυτό που τον ώθησε σε αυτή τη συνταγή ήταν η διάθεση να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες ποσότητες ginger beer που είχε στην αποθήκη και παρέμεναν ανεκμετάλλευτες. Μάλιστα, σέρβιρε το Moscow Mule στον ηθοποιό Broderick Crawford ο οποίος και ενθουσιάστηκε. Αν θέλετε τη γνώμη μου πιο πολύ πιστεύω τον bartender.

Πώς έγινε διάσημο

Αυτό όμως που κάνει το Moscow Mule να ξεχωρίζει δεν είναι τόσο η γεύση του, αλλά το ποτήρι στο οποίο σερβίρεται. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Morgan είχε μια κοπέλα που εργαζόταν σε μια εταιρεία η οποία έφτιαχνε χάλκινα προϊόντα. Τότε, είχε δημιουργήσει μεγάλη ποσότητα από χάλκινα ποτήρια τα οποία είχαν πάνω έναν γάιδαρο που κλώτσαγε. Έτσι συνδέεται και αυτό το συστατικό που έδωσε και το όνομά του στο cocktail. 

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Hollywood Insider το 1942, το Moscow Mule ήταν ήδη αρκετά διάσημο στο Los Angeles. Συγκεκριμένα, η φυλλάδα The Nevada State Journal στις 12 Οκτωβρίου του 1943 έγραφε: «Ήδη το mule σκαρφαλώνει στις κορυφαίες θέσεις των πιο διάσημων cocktail».

Επίσης, έγινε γνωστό ως το αγαπημένο ποτό του ιδιοκτήτη του Reno Casino William F. Harrah, ενώ στο βιβλίο του Beat the Dealer (1964) ο Edward O. Thorp έγραψε: «Αμέσως μόλις μπήκα στο casino ήπια ένα Moscow mule». Για να γίνει ακόμα πιο διάσημο όμως το Moscow Mule και να αποκτήσει τόσες παραλλαγές, χρειάστηκε ένα ακόμα στοιχείο. 

Το 1947, ο Edwin H. Land ανακάλυψε την πρώτη Polaroid Land Camera. Τότε, ο John G. Martin, αγόρασε μια τέτοια κάμερα και σε όποιο bar βρισκόταν σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε το εξής απλό. Ζητούσε από τους bartenders να του φτιάξουν ένα Moscow Mule και τους έβαζε να κρατάνε στο ένα χέρι μια Smirnoff και στο άλλο ένα Moscow Mule σε χάλκινο ποτήρι. Τότε, έβγαζε δύο φωτογραφίες. Τη μια την έδινε στον bartender και την άλλη την κρατούσε εκείνος για να πείσει τον bartender στο επόμενο bar που θα βρεθεί τι χάνει που δεν έχει στον κατάλογό του το Moscow Mule. 

Τα πάντα είναι θέμα συμπτώσεων και καλού marketing. Ίσως, είναι το πρώτο classic cocktail το οποίο έγινε διάσημο με αυτόν τον τρόπο. Όπως όμως έχει πει και ο bartender Price «Ποτέ δε με εκτίμησαν πραγματικά. Δεν πήρα ούτε ένα cent για την ανακάλυψη της συνταγής μου. Βέβαια, εγώ ήθελα απλά να καθαρίσω την αποθήκη».

Η συνταγή του Moscow Mule

60 ml vodka

15 ml. χυμός lime

180 ml. ginger beer

Σε ένα χάλκινο ποτήρι, στίβουμε το lime, προσθέτουμε τη βότκα και απογεμίζουμε με ginger beer (3 cents κατα προτίμηση). Γαρνίρουμε με μία σφήνα lime. Καλή απόλαυση!