FOOD & DRINK

Το ψήσιμο είναι κουλτούρα. Και αυτό είναι το μυστικό που θα σε κάνει master.

Βρήκαμε για σένα πολλών ειδών μαντεμένια σκεύη.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια φυλές, φίλοι και συγγενείς συγκεντρώνονται γύρω από τη φωτιά για να ψήσουν, να φάνε, να επικοινωνήσουν. Οι συναθροίσεις γύρω από ένα ψητό είναι μια από τις πανανθρώπινες θεμέλιες λίθους της κοινωνίας, που μέχρι σήμερα λατρεύουμε να οργανώνουμε. Και τώρα ήρθε επιτέλους η εποχή να βγάλουμε ξανά ψησταριές, σχάρες και τσιμπίδες σε μπαλκόνια και αυλές και να καλέσουμε φίλους και συγγενείς για επικά μπάρμπεκιου. 

Μπορεί κάθε φορά ο ψήστης να είναι αυτός που «τρώει» όλη την κάπνα, όμως στο τέλος αποζημιώνεται με την ικανοποίηση και τα ηδονιστικά μουγκρητά απόλαυσης που ακούει από τους καλεσμένους του μόλις φάνε την πρώτη μπουκιά. Για έναν ψήστη, έστω και ερασιτέχνη, το ψήσιμο δεν είναι αγγαρεία, είναι κουλτούρα, ευχαρίστηση, εμπειρία. Γιατί γύρω από μια ψησταριά και ένα τραπέζι με έναν μεζέ στο χέρι χτίζονται οι πιο όμορφες αναμνήσεις. 

Το ψήσιμο θέλει μεράκι, μαστοριά, όρεξη, ψυχή, αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία. Γιατί ακόμα και το καλύτερο φιλέτο να έχουμε προμηθευτεί, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί πάνω στη φωτιά. Υπάρχει ένας τρόπος να πάμε τη γεύση σε άλλο επίπεδο και όλοι οι καλεσμένοι μας να γλείφουν τα δάχτυλά τους. Και αυτός ο τρόπος ακούει στη λέξη «μαντέμια». Τα παραδοσιακά μαντεμένια σκεύη είναι ένα από τα μυστικά ψηστών και σεφ σε όλο τον κόσμο για να κάνουν τους πάντες να μιλούν για τα φαγητά τους. 

Βρες όλα τα μαντεμένια σκεύη 

Πρόκειται για τα παλιά παραδοσιακά σκεύη, στα οποία οφείλονταν όλες αυτές οι αυθεντικές, πεντανόστιμες και καλομαγειρεμένες συνταγές των παλιών. Η δημιουργία τους με τη χρήση χυτοσίδηρου είναι πανάρχαια. Απλοποιήθηκε στην Αμερική κατά τη βιομηχανική επανάσταση, βάζοντας τα μαντέμια -όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν- σε κάθε σπίτι.

Ουσιαστικά, το μαντέμι είναι ένα πολυσκεύος, στο οποίο μπορούμε να ψήσουμε, να φουρνίσουμε, να τηγανίσουμε, να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αφού είναι τόσο ανθεκτικό, που μπορεί να μπει οπουδήποτε. Μπορούμε να το βάλουμε πάνω στις εστίες της κουζίνας, να το βάλουμε μέσα στον φούρνο, να το ακουμπήσουμε απευθείας πάνω σε κάρβουνα ή στην προκειμένη περίπτωση να το ρίξουμε πάνω στην ψησταριά μας και παράλληλα με τα κρέατα που θέλουμε να ψήσουμε στη σχάρα, να κάνουμε και μερικά πιάτα που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους μας. Σε αντίθεση με τα άλλα “σύγχρονα” σκεύη που θέλουν αντικατάσταση ανά 3-4 χρόνια, τα μαντέμια είναι για μια ζωή, αφού δεν παθαίνουν τίποτα απολύτως. Plus σε όλα αυτά, είναι ότι το ψήσιμο σε μαντεμένιο σκεύος είναι πολύ πιο υγιεινό.

Βρες όλα τα μαντεμένια σκεύη 

Το μυστικό της επιτυχίας αυτών των σκευών κρύβεται στην απίστευτη διανομή της θερμοκρασίας που προσφέρουν, κάνοντας το ψήσιμο οποιουδήποτε φαγητού τόσο ομοιόμορφο, όσο δεν γίνεται με κανένα άλλο μαγειρικό σκεύος. Είναι αυτά που θα αναδείξουν τους χυμούς του κρέατος και θα το κρατήσουν ζουμερό. Είναι αυτά που θα κάνουν τέλεια φιλέτα και παϊδάκια προβατίνας και θα κάνουν την πιο νόστιμη και μαλακή μπριζόλα που θα ξετρελάνει τους γευστικούς κάλυκες και των πιο ιδιότροπων.

Πάνω στο μαντεμένιο σκεύος μπορούμε να θωρακίσουμε οποιοδήποτε μεγάλο κρέας ή ακόμα και να σωτάρουμε λαχανικά, να σπάσουμε αυγά, να φτιάξουμε ψωμί, αλλά και να ετοιμάσουμε τηγανιτές πατάτες πάνω στη σχάρα. Ό,τι και αν επιλέξουμε να φτιάξουμε, ένα είναι σίγουρο: θα γίνει κολασμένα νόστιμο. 

Βρες όλα τα μαντεμένια σκεύη 

 

Παράλληλα, εκτός ότι θερμαίνεται ομοιόμορφα, κρατάει και τη θερμοκρασία του για αρκετή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και το ακουμπήσουμε πάνω στο τραπέζι, τα φαγητά μας θα παραμείνουν ζεστά. 

Σε μια αναζήτηση μαντεμένιων σκευών είδαμε ότι πολλοί σεφ και ειδήμονες του BBQ χρησιμοποιούν προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας, LODGE. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εταιρείες του τομέα, σκεύη της οποίας έχουν μπει σε χιλιάδες σπίτια σε όλο το κόσμο.

Μαντέμι από μαντέμι διαφέρει, τόσο ποιοτικά, όσο και κατασκευαστικά. Το όνομα της LODGE στην παγκόσμια κουζίνα έχει γίνει συνώνυμο της ποιότητας. Από τη δημιουργία της το 1896 μέχρι σήμερα, συνεχίζει να κατασκευάζει τα σκεύη της λίγο-πολύ με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Η “συνταγή” τους ήταν απλή, αλλά επιτυχημένη: χυτοσίδηρος λιώνει γύρω στους 1.550 βαθμούς Κελσίου, χύνεται μέσα σε καλούπι από πυρόχωμα και αφότου κρυώσει, τρίβεται μέχρι να λειανθεί. 

Βρες όλα τα μαντεμένια σκεύη 

Στη LODGE βρήκαμε πολλών ειδών μαντεμένια σκεύη. Υπάρχουν μαντεμένια τηγάνια, κατσαρόλες-γάστρες, σχαροτήγανα, αλλά και σχάρες/πλάκες, τα οποία όλα ένα προς ένα μπορούμε να φανταστούμε να κάνουν μαγειρικά θαύματα δίπλα μας πάνω στη ψησταριά μας. 

Τα μαντεμένια σκεύη μπορούμε να τα πάρουμε παντού μαζί μας. Στο χωριό, στο εξοχικό, στον φίλο, στο κάμπινγκ, όπου, μα όπου θέλουμε. Είναι το δικό μας “κιτ επιβίωσης”. Γιατί φαϊ βρίσκεις παντού. Καλό φαΐ όχι. 

**Στη LODGE θα βρεις και μερικά combos με διάφορα σκεύη της LODGE σε συνδυασμό με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για το καθάρισμα των σκευών, αλλά και σιλικόνες για να μπορείς να πιάσεις άφοβα τα μαντέμια**

Όλα τα σκεύη της LODGE μπορείς να τα βρεις εδώ