CLASSIC COCKTAILS

Το Sex on the beach είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του

Ένα cocktail ορόσημο των 80s για ξέφρενα πάρτι στην παραλία.

Είναι φρουτώδες, απλό, μα πάνω από όλα είναι απίστευτα διαθέτει ένα απίστευτα πιασάρικο όνομα. Το Sex on the beach είναι ένα κλασικό cocktail της δεκαετίας του ’80 που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό λέει πολλά.

Το Sex on the beach είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ένα ποτό για να το απολαύσεις στην παραλία.

Τα κλασικά cocktails της δεκαετίας του 80′ τα οποία γεννήθηκαν στην Αμερική διαφέρουν πάρα πολύ από εκείνα που γεννήθηκαν δεκαετίες πριν στην Ευρώπη ή στη Νέα Υόρκη. Είναι cocktails γρήγορα, απλά, φτιαγμένα για μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μα πάνω από όλα, όλα τους δημιουργήθηκαν μέσα από τις επιταγές του marketing της εποχής.

Πολλοί μιλούν για τα χειρότερα cocktails της ιστορίας, για ποτά που κόντεψαν να καταστρέψουν την cocktail κουλτούρα και χρειάστηκε να θυμηθούμε τα κλασικά για να μάθουμε ξανά τι σημαίνει cocktails.

Sex on the beach, ένα όνομα μία ιστορία

Όπως και να έχει όμως, ακόμα και αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας. Εκείνη η εποχή είχε την τρέλα της και πάνω από όλα ήταν μια ταχύτητα πάνω από οποιαδήποτε άλλη μέχρι εκείνη την στιγμή. Κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να μεταφερθείς στις ΗΠΑ εκείνης της δεκαετίας.

Ο κόσμος για πρώτη φορά ζούσε μια δεκαετία ηρεμίας, χωρίς πολέμους, τα πάρτι υπήρχαν και στήνονταν παντού, τα bar και τα clubs έσφιζαν από κόσμο και όλοι απολάμβαναν το αλκοόλ όπως ποτέ άλλοτε.

Η tequila είχε μπει στην ζωή των Αμερικάνων, η βότκα είχε απενοχοποιηθεί από την καταγωγή της, το τζιν δεν ήταν σε εκτίμηση ακόμα και το ουίσκι ήταν το ποτό που έπιναν οι μεγαλύτεροι οπότε αμέσως έβγαινε από το κάδρο των επιλογών. Αν δεν μπορείς να μπεις πολύ στο κλίμα, τότε θυμήσου το Baywatch ή καλύτερα την ταινία Cocktail με τον Tom Cruise.

Σε αυτή την ταινία μάλιστα το Sex on the beach αναφέρεται στην σκηνή όπου ο Tom Cruise απαγγέλει το ποίημα “The Last Barman Poet”. Σύμφωνα με τον μύθο, τούτο το cocktail γεννήθηκε το 1987, όταν μια εταιρεία ποτών με το όνομα National Distribution ήθελε να αυξήσει τις πωλήσεις του νέου της προϊόντος, του Peach Snapps. Ένα λικέρ ροδάκινου το οποίο πινόταν εύκολα αλλά δεν μπορούσε πολύ να σταθεί μόνο του σαν ποτό.

Για την προώθηση του, οργάνωσε έναν διαγωνισμό όπου το bar που θα πουλούσε τα περισσότερα Peach Snapps στην Φλόριντα θα κέρδιζε 1000 δολάρια ενώ ο μπάρμαν με τις περισσότερες πωλήσεις θα κέρδιζε 100 δολάρια.

Τότε ο Ted Pizio του Confetti bar έβαλε το Peach Snapps σε ένα νέο cocktail που είχε επίσης βότκα, χυμό πορτοκαλιού και γρεναδίνη. Το cocktail έγινε ανάρπαστο, ήταν ευκολόπιοτο, φρουτώδες, καλοκαιρινό και πολύ παιχνιδιάρικο στο μάτι. Όταν τον ρώτησαν πως ονομάζεται, εκείνος κοίταξε τριγύρω του και είδε φοιτητές να χορεύουν ξέφρενα στην παραλία μιας και ήταν σε εξέλιξη το Spring break και το ονόμασε Sex on the beach.

Δεν είναι γνωστό εάν ο Pizio κέρδισε τον διαγωνισμό, αλλά η δημοτικότητα του ποτού του λέγεται ότι είχε εξαπλωθεί στα κολέγια και είχε μείνει στη μνήμη πολλών μαθητών που το απόλαυσαν. Ενώ η αρχική συνταγή του Pizio περιείχε γρεναδίνη, τώρα είναι πολύ πιο συνηθισμένο να βλέπουμε την συνταγή με χυμό κράνμπερι, ο οποίος έχει παρόμοια γλυκιά γεύση και κόκκινο χρώμα.

Όπως όμως έχουμε δει πολλές φορές οι ιστορίες γύρω από το αλκοόλ έχουν πολλές εκδοχές. Σύμφωνα με άλλες πηγές, μια συνταγή για το Sex on the Beach εμφανίζεται αρκετά χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1982 στο βιβλίο “American Bartenders School Guide to Drinks”.

Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η ταινία Cocktail στην οποία αναφέρεται το Sex on the beach, κυκλοφόρησε το 1988, που σημαίνει ότι γυρίστηκε το 1987, τότε η εκδοχή του Pizio χάνει πολλούς πόντους εγκυρότητας σε αντίθεση με εκείνη του βιβλίου.

Βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο Pizio το σέρβιρε σε έξαλλους φοιτητές οι οποίοι το λάτρεψαν. Μετέπειτα λόγω δημοτικότητας, το έβαλε στον κατάλογό του το TGI Friday’s και έτσι εξαπλώθηκε ακόμα περισσότερο η φήμη του.

Η συνταγή

Όποια εκδοχή της ιστορίας πιστεύετε, το Sex on the Beach παραμένει ένα εύκολο, γλυκό και φρουτώδες cocktail, που όνομα και γεύση θυμίζουν ήλιο και αμμώδεις παραλίες.

Στην πραγματικότητα το cocktail είναι ένας απλός συνδυασμός του Fuzzy Navel (χυμός πορτοκαλιού και peach snapps) με to Cape Codder (βότκα και χυμός κράνμπερι). Στις μέρες μας αρκετοί bartender έχουν πειράξει το Sex on the beach με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην γεύση.

Η κλασική συνταγή όμως έχει:

  • 45 ml vodka
  • 30ml peach schnapps
  • 60ml orange juice
  • 60ml cranberry juice

Καθόλου άσχημα για ένα Sex on the beach δηλαδή.