FOOD & DRINK

Το ‘ταξίδι’ που άλλαξε το πώς βλέπω τον καφέ

H Nespresso έβαλε στόχο να γνωρίσει σε όλους μας τις άγνωστες πτυχές του καφέ και πραγματικά τα κατάφερε.

Ο καφές για άλλους είναι ένα απλό ρόφημα, για άλλους εθισμός και για κάποιους άλλους τέχνη. Η Nespresso αποφάσισε μέσα από το Nespresso Coffee Expert να μας μάθει στοιχεία για τον καφέ που δεν φανταζόμασταν ότι υπήρχαν και να μας αποδείξει ότι η διαδικασία παραγωγής αλλά και αναγνώρισης γεύσεων είναι μια πραγματική τέχνη.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια στον πάγκο της κουζίνας μου υπάρχει μια μηχανή Nespresso και το ντουλάπι μου είναι γεμάτο κάψουλες. Ο καφές για μένα δεν είναι απλά ένα ρόφημα που θα πιω το πρωί για να ανοίξει το μάτι, δεν είναι απλή συνήθεια κάθε φορά που μου λένε “πάμε για καφέ”. Για μένα ο καφές είναι γεύσεις, είναι αρώματα, είναι μνήμες, είναι ταξίδι. Σε αυτό το ταξίδι ήθελε να μας κλείσει πρώτη θέση η Nespresso και να μας δείξει όλα τα μικρά μυστικά που κάνουν κάθε γουλιά καφέ να είναι μοναδική.

Όλα ξεκίνησαν από ένα ερωτηματολόγιο που η Nespresso έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της να συμπληρώσουν. Είχε ερωτήσεις που σε έκαναν να ψαχτείς. Σου άνοιγαν δειλά δειλά την πόρτα σε έναν κόσμο μαγευτικό. Τον κόσμο του καφέ. Και μετά ήρθε η ώρα για το πρώτο σεμινάριο. Αλλά ας πούμε λίγα λόγια γιια το Nepresso Coffee Expert πριν σου μιλήσω για το σεμινάριο. Η Nespresso, με μία υπέροχη πρωτοβουλία που ονομάζεται Nespresso Coffee Expert, αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του club της, όλους εμάς δηλαδή που απολαμβάνουμε τις Εκλεκτές Ποικιλίες Nespresso στο σπίτι, το γραφείο ή αλλού, να γίνουν Nespresso Coffee Experts. Μέσα από μία online διαδικασία ερωτήσεων που ήταν ανοιχτή σε όλα τα μέλη, συγκεντρώθηκαν οι 30 που απάντησαν πιο γρήγορα και πιο σωστά στις ερωτήσεις του online ερωτηματολογίου. Αυτοί οι 30, μέσα από μαθήματα και διαγωνιστικές διαδικασίες, υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Καφατσάκη – Nespresso Coffee Ambassador, έκαναν ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης στον καφέ.

Το πρώτο “μάθημα”, ήταν και το σεμινάριο που μου άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τον καφέ. Για τρεις ώρες ο Μιχάλης Καφατσάκης, Coffee Ambassador της Nespresso, μας περιέγραφε-εξηγούσε-μάθαινε τα βασικά του καφέ. Coffee Fundamentals λεγόταν άλλωστε το σεμινάριο. Όταν ηχεί στα αυτιά σου η λέξη βασικά, την συνδέεις σχεδόν ασυναίσθητα με κάτι δευτερεύον, με κάτι λιγότερο σημαντικό. Πίστεψέ με, μετά από αυτές τις τρεις ώρες, πραγματικά ένιωσα ότι αν έκλεινα τα μάτια μου θα μεταφερόμουν σε κάποια φάρμα κάπου ανάμεσα στον τροπικό του Καρκίνου και του Αιγώκερω.

Αυτή είναι και η λεγόμενη Coffee Belt. Η ζώνη στην οποία ευδοκιμεί το καφεόδεντρο ή αλλιώς το φυτό του καφέ. Οι χώρες που βρίσκονται ανάμεσα είναι ευλογημένες και η Nespresso έχει διαλέξει μερικές από αυτές για να προμηθεύεται κόκκους καφέ. Όμως μέχρι να φτάσουμε στους κόκκους το ταξίδι μοιάζει απίστευτα ενδιαφέρον. Πως επηρεάζει το terroir κάθε περιοχής την καλλιέργεια, πως γίνεται η συγκομιδή, ποιο στάδιο και ποιο χρώμα καρπού είναι το κατάλληλο, πως γίνεται η επεξεργασία του για να φτάσει στην μορφή που ξέρουμε. Μετά μιλήσαμε για την μεταφορά και το καβούρδισμα του καφέ αλλά και πως η Nespresso καταφέρνει να έχει πάντα τόσο σταθερή ποιότητα και γεύση στις κάψουλές της. Λεπτομέρειες μαγικές που της άκουγα εντυπωσιασμένος.

Το πιο εντυπωσιακό βέβαια είναι το πως κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει την γεύση του καφέ. Οι επιγεύσεις και τα αρώματά του δεν εξαρτώνται μόνο από από την ποικιλία από την οποία προέρχεται το καφές αλλά και από κάθε μια από αυτές τις συνιστώσες. Για γεύσεις και αρώματα μιλήσαμε στο  δεύτερο σεμινάριο. Μία μηχανή καφέ μπροστά μας και δεκάδες κάψουλες. Κάθε μια διαφορετική οικογένεια γεύσεων, διαφορετική οξύτητα διαφορετικό σώμα. Και τώρα πάλι μιλήσαμε για αυτές τις διαφορές, για το τι επηρεάζει κάθε μια ποικιλία, για το τι προσδίδει αυτό το τελικό αποτέλεσμα. Στην αρχή για όλους είναι δύσκολο να συνδυάσουν, να εκφράσουν, να περιγράψουν αυτό που μόλις γεύτηκαν. Σε όλη αυτή την διαδικασία ο Μιχάλης μας βοηθούσε να ανακαλύψουμε τις γεύσεις μας. Στην πραγματικότητα μας βοηθούσε να συνδέσουμε τις γεύσεις στο στόμα μας με μνήμες παλαιότερων γεύσεων. Αυτό που μου έχει χαραχθεί στην μνήμη είναι η στιγμή που μας λέει “Η γεύση είναι μνήμη” και εκείνη την ώρα συνειδητοποίησα πόσο δίκιο είχε. Υπάρχει ένα σημείο που ξεκλειδώνει το στόμα και ο εγκέφαλός σου και αναγνωρίζεις απόλυτα αυτό που μόλις έχεις γευτεί.

Εκείνη την στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι ο καφές δεν είναι ένα απλό ρόφημα, καταλαβαίνεις ότι είναι τέχνη που πρέπει να την γνωρίσεις για την καταλάβεις. Εκείνη την στιγμή αλλάζεις ολοκληρωτικά άποψη για τον καφέ και κάθε γουλιά από εδώ και πέρα θα είναι εντελώς διαφορετική από όσες είχες γευτεί μέχρι τώρα. Εκτός από τις γνώσεις που έμαθα γύρω από τον καφέ και την διαδικασία παραγωγής του, αυτή η αλλαγή ματιάς απέναντι στο φλιτζάνι που έχω απέναντί μου είναι που θα χρωστάω πάντα στην Nespresso. Γιατί εκείνη μου άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα το αγαπημένο μου ρόφημα μέχρι τώρα.