FOOD & DRINK
SPONSORED

Το τσίπουρο Καλαϊτζή έχει μια ιστορία γεμάτη μεράκι

Το καλό το τσίπουρο θέλει μεράκι σε κάθε στιγμή. Και το Τσίπουρο Καλαϊτζή κρύβει μία παράδοση που αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά.

Το τσίπουρο είναι το εθνικό μας απόσταγμα. Όσο κι αν δεν το διαφημίζουμε όσο θα έπρεπε, όσο κι αν το έχουμε συνδέσει με συγκεκριμένες καταστάσεις και στιγμές. Το τσίπουρο είναι το απόσταγμα που πίνουμε σε κάθε άκρη της χώρας, σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Το καλό το τσίπουρο όμως θέλει πολύ μεράκι, και μπόλικο από δαύτο διαθέτει το τσίπουρο Καλαϊτζή.

Μέθοδος απόσταξης, πρώτες ύλες, καζάνι, συσκευασία, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες στους οποίους μπορείς να αναγνωρίσεις ότι αυτό το τσίπουρο δεν μοιάζει με κάποιο άλλο. Εδώ και έναν αιώνα, η τέχνη και τα μυστικά της παρασκευής παραδοσιακού τσίπουρου με χάλκινους άμβυκες συνοδεύουν την ιστορία της οικογένειας Κρομμύδα. Όλη αυτή η πορεία μετατράπηκε με τα χρόνια σε ένα μεθυστικό και αρωματικό ταξίδι που μέσα από τη συνεχή του εξέλιξη μας χάρισε σήμερα, την απαράμιλλη γεύση ενός μοναδικού, αυθεντικού τσίπουρου.

Αυτό το μεράκι υπήρχε στο τσίπουρο Καλαϊτζή από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Tο 1947, ο Χαράλαμπος Κρομμύδας -ή «Καλαϊτζής» (γανωματής), όπως τον φώναζαν λόγω του επαγγέλματός του- μετοίκησε με την οικογένειά του, από τα ορεινά χωριά της Μουργκάνας θεσπρωτίας, στο χωριό Βασιλική, στα Τρίκαλα θεσσαλίας.

Για να τα εξηγήσουμε όλα, γανωμάτης ονομάζεται ο τεχνίτης που επικαλύπτει τα χάλκινα σκεύη με κασσίτερο, οπότε όπως καταλαβαίνεις έχει άμεση σχέση με τους άμβυκες που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή τσίπουρου.

Μόλις έφτασε στα Τρίκαλα θεσσαλίας, συνέχισε να φτιάχνει το αγαπημένο του τσίπουρο και γρήγορα έγινε το καλύτερο στην περιοχή. Το τσίπουρο του διαδόθηκε στόμα με στόμα και έγινε γνωστό και ως το τσίπουρο του Καλαϊτζή.

Σήμερα, τα εγγόνια του, πιστά στην οικογενειακή παράδοση, κρατούν στα χέρια τους το «τεφτέρι» με τις σημειώσεις και τα μυστικά της τέχνης του «καζανιού» και συνεχίζουν να παράγουν το γνωστό τσίπουρο του παππού τους, με σύγχρονες οινοποιητικές και αποστακτικές μεθόδους, αλλά με το ίδιο όνομα, τα ίδια μυστικά, το ίδιο μεράκι.

Και μιας και είπαμε για μεράκι, το τσίπουρο Καλαϊτζή είχε και έχει μέχρι και σήμερα μπολικο μεράκι στον τρόπο που διαλέγει τις πρώτες του ύλες, που φτιάχνει και φροντίζει το καζάνι του και φυσικά στον τρόπο που γίνεται η απόσταξη. Το Τσίπουρο Καλαϊτζή φτιάχνεται από διαλεχτά στέμφυλα εξαιρετικών αρωματικών ελληνικών ποικιλιών από τη θεσσαλική γη, με την ίδια στοργή που ο ίδιος ο Χαράλαμπος Κρομμύδας διάλεγε και ζύγιζε τα σταφύλια του, ώστε να έχει πάντα την τέλεια αναλογία, σύμφωνα με τη δοκιμασμένη συνταγή του.

Το Μοσχάτο, η Μαλαγουζιά , το Σαββατιανό, ο Ροδίτης και το Ασύρτικο συναντιούνται, σε ένα αρμονικό πάντρεμα και ζυμώνονται, στις ιδανικές συνθήκες, πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του οινολόγου.

Αυτή η ζύμωση γίνεται στο καζάνι και συγκεκριμένα σε χάλκινους αποστακτήρες με στήλη πολλαπλής κλασμάτωσης (8πλης). Μπορεί να σου φαίνονται δυσνόητα όλα αυτά αλλά για να καταλάβεις χάρη σε αυτή τη μέθοδο, τα ζυμωμένα στέμφυλα αποστάζονται αργά και υπομονετικά σε ελεγχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες μέσα από ένα σύστημα πολλαπλής κλασμάτωσης. Επίσης το Τσίπουρο Καλαϊτζή προκύπτει έπειτα από δύο αποστάξεις (όπου κρατάμε μόνο την καρδιά), καθώς έτσι εξασφαλίζεται η καθαρότητα του τελικού προϊόντος και βγαίνουν όλα τα αρώματα της ποικιλιακής του σύνθεσης.

Μετά την απόσταξη, το απόσταγμα αφήνεται υπομονετικά να ξαποστάσει για ένα διάστημα, προκειμένου να βρει την αρωματική και γευστική αρμονία του. Έπειτα ακολουθεί αραίωση με νερό εξαιρετικής ποιότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ο τελικός αλκοολικός βαθμός: 40% Alc. για το Τσίπουρο Καλαϊτζή χωρίς γλυκάνισο και 42% Alc. για το Τσίπουρο Καλαϊτζή με γλυκάνισο.

Όλα αυτά, που σε εμάς μπορεί να φαίνονται μικρά είναι πολύ σημαντικά για την τέλεια γεύση και για την ανάδειξη όλων των αρωμάτων του τσίπουρου Καλαϊτζή. Είναι μια ιστορία μύησης της διαδικασίας και των μυστικών της που περνάει ευλαβικά από γενιά σε γενιά ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε το μοναδικό τσίπουρο Καλαϊτζή με κάθε τρόπο. Όπως κι αν το δοκιμάσεις, από την πρώτη γουλιά που θα πιεις καταλαβαίνεις ότι τούτο εδώ το τσίπουρο έχει μεγάλη ιστορία και μπόλικο μεράκι μέσα του.