CLASSIC COCKTAILS

Coquito: Το χριστουγεννιάτικο ποτό που έγινε κυνήγι θησαυρού

Το Coquito σε ταξιδεύει στο Puerto Rico και η ιστορία του σε βάζει να ψάξεις πολύ βαθιά. 

Κάθε cocktail είναι σαν ένας λευκός καμβάς. Είναι ένα χαρτί που από όπου κι αν περάσει, από όποιον κι αν το πιει, θα μείνει ένα στίγμα πάνω του. Έτσι και με το Coquito. To όνομά του μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά για τους ανθρώπους που κατάγονται από το Puerto Rico, το Coquito πάντα θα τους θυμίζει τα Χριστούγεννα στην πατρίδα. 

Το όνομά του μπορεί να μεταφραστεί σαν ‘μικρή καρύδα’ όμως δεν είναι απόλυτα βέβαιο αν για αυτό πήρε το όνομά του. Στο San Juan το Coquito είναι ένα από τα πράγματα που σηματοδοτούν την έναρξη των εορτών. Σε μια εποχή που όλοι έχουμε μεγαλώσει με τον Άγιο Βασίλη της Coca-Cola, το πνεύμα των Χριστουγέννων στο Puerto Rico έχει τη μορφή του rum punch. 

Μέσα του όμως δεν κρύβει μόνο το πορτορικανικό πνεύμα των εορτών αλλά και μπόλικη από την αποικιακή ιστορία του Puerto Rico. Οι Ισπανοί εισβολείς έφεραν στην Καραϊβική, την ευρωπαϊκή συνήθεια για κρεμώδη ποτά, τα λεγόμενα possets, τα οποία έφτιαχναν με brandy ή sherry. Οι ντόπιοι όμως δεν άργησαν να το αφομοιώσουν και να τοποθετήσουν το τοπικό τους ποτό, το ρούμι. Κάπως έτσι άρχισε να εξαπλώνεται το ποτό και στο Μεξικό πήρε το όνομα rompope, στη Venezuela το όνομα ponche crema και στο  Puerto Rico το ονόμασαν Coquito.

Όλες οι παραπάνω παραλλαγές κινούνται γύρω από τα ίδια standards. Αυγό, γάλα, ζάχαρη και ένα απόσταγμα αλλά αυτό που κάνει το Coquito να ξεχωρίζει είναι ότι οι γηγενείς προσέθεσαν ένα ακόμα συστατικό με αποικιακή ιστορία. Η καρύδα έφτασε στην Καραϊβική από τους Αφρικανούς σκλάβους που ήρθαν από τους αποικιοκράτες για να δουλέψουν στις φυτείες ζάχαρης. Τα υπόλοιπα συστατικά έχουν και αυτά σχέση με την ιστορία του Puerto Rico και συγκεκριμένα τον Αμερικανό-Ισπανικό πόλεμο. Όταν έγιναν μέρος τον Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έφτασαν στη χώρα το κουτάκι συμπυκνωμένου γάλακτος, το γάλα εβαπορέ και τα συμπυκνωμένα προϊόντα γενικότερα.

Η συνταγή του αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό για κάθε οικογένεια και ήταν πολύ συχνά αντικείμενο αντιπαράθεσης για το ποιο είναι καλύτερο. Η μεγάλη μετανάστευση στις άλλες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών οδήγησε στην απώλεια αυτών των παραδοσιακών συνταγών. Στη Νέα Υόρκη η κοινότητα Πορτορικανών αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο να χάσουν αυτές τις παραδοσιακές συνταγές, δημιούργησαν το The Coquito Masters τουρνουά.

Από το 2002 όσοι επιθυμούν συμμετέχουν με τις δικές τους συνταγές Coquito, αυτές που έμαθαν ή θυμούνται από παιδιά, με σκοπό να μείνει ζωντανή η παράδοση του Coquito αλλά και να αναδειχθούν οι παραλλαγές του. Μία γυναίκα διέρρηξε το χρηματοκιβώτιο του πατέρα της για να πάρει τη συνταγή, μιας και εκείνος αρνιόταν να της την παραδώσει. Τα συστατικά δεν είναι μυστικά αλλά για όσους έχουν δοκιμάσει και έχουν κρίνει στον διαγωνισμό, δεν έχει σημασία τι βάζεις αλλά σε τι ποσότητα τα βάζεις για να φτιάξεις το τέλειο Coquito. 

Debbie Quinones ιδρύτρια της κοινότητας έχει δηλώσει «Το Coquito μας συνδέει με την πατρίδα. Είναι μια σύνδεση με το σπίτι και τους προγόνους μας. Μας δίνει χαρά. Θα το παρατηρήσεις ότι αν αρχίσεις να μιλάς με ανθρώπους από το Puerto Rico για το Coquito λάμπει το πρόσωπό τους. Θυμούνται τη μητέρα του, τη γιαγιά τους και τους έρχονται αναμνήσεις γιορτινές». Όπως όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρουν ένα μυστικό συστατικό για το τέλειο Coquito είναι η αγάπη. Πρέπει να βάζεις μέσα μεράκι, αγάπη και αναμνήσεις από όταν το έφτιαχνες με την οικογένειά σου.

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα του Coquito είναι «Να βάλεις ή να μη βάλεις αυγό;». Πολλοί λένε ότι το να μη βάλεις είναι και αυτό που το κάνει πραγματικά διαφορετικό από το eggnog ενώ άλλοι λένε ότι το αυγό  δίνει τη μοναδική κρεμώδη υφή του. Αν ρωτάς τη γνώμη μας καλύτερα χωρίς το αυγό γιατί αναδεικνύεται καλύτερα η γεύση της καρύδας. 

Τέλος, αν είσαι από αυτούς που δίνουν σημασία σε κάθε λεπτομέρεια, οι γηγενείς πάντα βάζουν ρούμι από τον τόπο τους, αλλά οποιοδήποτε θα ήταν ικανό για να σου ξυπνήσει όλα όσα βγάζει το Coquito. Καλύτερα να αποφύγεις να βάλεις κάποιο παλαιωμένο ή κάποιο agricole γιατί θα υπερκαλύψουν τη γεύση της καρύδας κάτι που δε θέλεις με τίποτα. 

Συνταγή (για περίπου 10-15 ποτά)

  • 2 φλ. λευκό ρούμι
  • 3 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
  • 1 φλιτζάνι ζαχαρούχο γάλα
  • 1 φλιτζάνι κρέμα καρύδας
  • 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας
  • Kανέλα
  • Mοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε την κρέμα καρύδας μαζί με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο για 20 λεπτά. Σουρώνουμε για να μείνει μια απαλή λεία κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει. 
  2. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα blender και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 
  3. Βάζουμε το μείγμα σε γυάλινα μπουκάλια για τουλάχιστον 4 ώρες και αφήνουμε να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις. 
  4. Σερβίρουμε σε γυάλινα ποτήρια και προσθέτουμε λίγο ρούμι ακόμα μαζί με πάγο. 
  5. Γαρνίρουμε με κανέλα και μοσχοκάρυδο. 

Το Coquito διατηρείται αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο.