CLASSIC COCKTAILS

Το Zombie είναι πολλά περισσότερα από ένα cocktail

Ένα cocktail με μεγάλη ιστορία και ακόμη μεγαλύτερη σημειολογία.

Είναι ένα από τα διασημότερα cocktails που υπάρχουν. Μαζί με το Mai Tai, αποτελούν ορόσημα της tiki κουλτούρας. To Zombie είναι ένα ιδιαίτερο cocktail τόσο σε γεύση, όσο και λόγω της ιστορίας που κρύβει. Αυτές τις δύο πτυχές προσπαθήσαμε να αναλύσουμε με τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, head bartender στο 9Βήτα στο Χαλάνδρι.

Τον συνάντησα στο μαγαζί και αφού καθίσαμε στην μπάρα αρχίσαμε να αναλύουμε την ιστορία του Zombie. Το Zombie, “ή πιο σωστά Zombie Punch”, όπως με διόρθωσε, δημιουργήθηκε το 1934 από τον Ernest Raymond Beaumont Gantt, ευρέως γνωστό ως ‘Donn the Beachcomber’, ή πιο απλά Donn Beach, στο εστιατόριο του ‘Donn the Beachcomber’ στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια.

Για την πρωτότυπη συνταγή, ο Donn έκανε ένα blend τριών ρουμιών και τα ανέμειξε με φρέσκο χυμό λάιμ, γρεναδίνη, Pernod, Don’s Mix (ένα μίγμα χυμού λευκού γκρέιπφρουτ και ζάχαρης αρωματισμένης με κανέλα), angostura bitters και falernum, το παραδοσιακό λικέρ ρουμιού της Καραϊβικής.

Ο Κωνσταντίνος μπαίνει πίσω από την μπάρα για να μου φτιάξει την πρωτότυπη συνταγή, σχολιάζοντας ταυτόχρονα αυτό το κλασικά cocktail.

“Θα χαρακτήριζα το Zombie ως ένα ιδιαίτερα αλκοολικό κοκτέιλ, με αρώματα και γεύσεις μπαχαρικών και εσπεριδοειδών. Και έτσι είναι ένα traditional Zombie”. 

Συνταγή 1934

45ml Gold Puerto Rico Rum, 45ml Aged Jamaican Rum, 30ml 151 Lemon Hart Demerara Rum, 15ml falernum, 15ml Don’s Mix, 25ml lime, 6drops Pernod, 1dash angostura bitters, 1tsp Grenadine.

Μεγάλο, γευστικό, χορταστικό θα έλεγα αν μου επιτρέπεται αυτό το επίθετο για ένα cocktail. Σε αντίθεση με άλλα classic cocktails, το Zombie παρέμεινε δημοφιλές σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του, αυτό όμως δημιούργησε και κάποια προβλήματα. “Η δημοφιλία του Zombie παρέμεινε υψηλή για πολλά χρόνια και πολλοί bartenders της εκάστοτε εποχής προσπάθησαν να αντιγράψουν τη μυστική -ως τότε- συνταγή ή ακόμα και να κάνουν τη δική τους παραλλαγή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διάδοση του Zombie μεν, την διαστρέβλωση της πρωτότυπης συνταγής δε, φτάνοντας σε σημείο να υπάρχουν 42 τυπωμένες συνταγές Zombie. Πιο διάσημη παραμένει η παραλλαγή του Jeff Berry στο βιβλίο του ‘Intoxica’, το 1960, όπου δίνει μια συνταγή με ένα επίσης δυνατό blend ρουμιών αλλά με χυμούς ανανά και passion fruit καθώς και αρκετή ζάχαρη”.

Προσωπικά με την λέξη Zombie χαρακτηρίζω μόνο την συνταγή του 1934 από τον Donn. Όπως είναι πλέον προφανές, ο Donn είχε επιρροές από την κουλτούρα της Καραϊβικής. Το ποτό όμως εκπροσωπεί την Tiki κουλτούρα, δηλαδή μια ‘εμπορικά φτιαγμένη”‘κουλτούρα της εποχής με μπροσταρη τον ίδιο τον Donn”.

Ας δούμε όμως τι κρύβεται πίσω από την λέξη Zombie

Όπως μας αναλύει ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, μετά την έρευνα που έχει κάνει πίσω από αυτό το θέμα “Πρώτη φορά η λέξη χρησιμοποιείται στην Αϊτή, όπου σύμφωνα με τον θρύλο, σαμάνοι ανασταίνουν τους νεκρούς και τους κάνουν υποχείριά τους. Ο Donn ονόμασε έτσι το ποτό, όπως λέει ο θρύλος, για να βοηθήσει έναν πελάτη του που υπέφερε από hangover να παρευρεθεί σε μια συνάντηση.

Η ρίζα της λέξης όμως ξεκινάει από τους Αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν στην Αϊτή για να δουλεύουν στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Πιο συγκεκριμένα, στο Κονγκό η λέξη Nzambi σημαίνει πνεύμα του νεκρού και στην Γκαμπόν η λέξη Ndzumbi, πτώμα. Στα Haitian Creole (δηλαδή την διάλεκτο που δημιουργήθηκε από σκλάβους διαφορετικών χωρών σαν δίαυλος επικοινωνίας) οι λέξεις Ndzumbi και Nzambi γίνονται Zonbi. Μετά τις προσμίξεις με τους Γάλλους αποίκους και την δημιουργία της Haitian French γλώσσας, η λέξη γίνεται Zombi. Ώσπου φτάνουμε στο σήμερα και ξεπερνώντας τα folklore της Καραϊβικής συναντάμε την λέξη Zombie. Και Zombie στην πραγματικότητα δεν είναι άνθρωποι που ξυπνάνε από τους νεκρούς, αλλά είναι η φυσική εξέλιξη της δουλείας. Άνθρωποι καταδικασμένοι να ζουν χωρίς όνομα, χωρα, βούληση και παγιδευμένοι σε έναν ζωντανό θάνατο ατελείωτης δουλείας. Ας σεβαστούμε λοιπόν τους ανθρώπους και το ρούμι που σέβεται την κληρονομιά του”.

Μετά από αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα, το Zombie που μου έφτιαξε τέλειωσε. Ύστερα από αυτό η γνώμη μου, ο τρόπος που το βλέπω και το αντιμετωπίζω άλλαξε. Αυτό είναι το νόημα. Όταν αναλύεις και μαθαίνεις τα μικρά μυστικά που κρύβονται πίσω από τα κλασικά cocktails, αλλάζει και η προσέγγιση που έχεις απέναντί τους. Για να κλείσουμε, ζητάω από τον Κωνσταντίνο να μου φτιάξει την δική του παραλλαγή στο Zombie, την οποία  θα βρείτε στο 9Bήτα Home Bar, στο Χαλάνδρι.

Nuclear Zombie

30ml Appleton Jamaican Rum, 30ml Saint James Agricole Rhum, 30ml Angostura Trinidad Rum, 10ml Rum Fire Jamaican Rum, 20ml falernum, 10ml spice syrup, 10ml Green Chartreuse, 30ml lime, 20ml pink grapefruit juice, 1d angostura bitters.