HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

3 εύκολες συνταγές για νόστιμα ζυμαρικά από τον Λάμπρο Βακιάρο

Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, δίνουμε βάση στα αγαπημένα μας ζυμαρικά.

Εύκολα στη διαχείριση και οικονομικά, τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά στον κόσμο. Τα βρίσκεις σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, καθώς επίσης σε εκδοχές όπως ολικής αλέσεως ή ακόμα και χωρίς γλουτένη. Αρκεί ένα πακέτο ζυμαρικών και μερικά βασικά υλικά για να δημιουργήσεις εύκολες και κυρίως νόστιμες συνταγές.

Από ένα εύκολο σουφλέ ζυμαρικών στον φούρνο, που θα ανασύρει μνήμες από το τραπέζι της μαμάς και ένα λαχταριστό cacio e pepe, που αναδεικνύεται στο ιδανικό πιάτο για το δείπνο σου μέχρι τις ταλατιέλες με μανιτάρια που γίνονται σε μία κατσαρόλα, παρακάτω θα βρεις τρεις εύκολες συνταγές για τα αγαπημένα σε όλους μας ζυμαρικά.

Σουφλέ Ζυμαρικών στον Φούρνο

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 γρ. ταλιατέλες (βρασμένες 2’ λιγότερο από ότι αναγράφεται στη συσκευασία)
  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 – 12 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 250 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 140 γρ. πιπεριά φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 200 γρ. τυρί γκούντα (τριμμένο)
  • 100 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
  • 100 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 6 – 8 κλωναράκια θυμάρι
  • 3 αυγά
  • 30 γρ. φρυγανιά + 50 γρ. γκούντα (τριμμένο)
  • Σχοινόπρασο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
  2. Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (5-7). Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το μπέικον ψιλοκομμένο. Τσιγαρίζουμε για 1 – 2 λεπτά και μόλις δούμε ότι αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές Φλωρίνης. Τσιγαρίζουμε για 3 – 5 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αναλόγως με τα πόσα λιπαρά έχει απελευθερώσει το μπέικον στο τηγάνι.
  3. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε απ’ τη φωτιά κι αφήνουμε τουλάχιστον για 15 λεπτά να κρυώσει.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στην κατσαρόλα που έχουμε βράσει τις ταλιατέλες (για να μη λερώνουμε έξτρα σκεύη) προσθέτουμε τις ταλιατέλες, τα 3 τυριά, το φρέσκο θυμάρι, την κρέμα γάλακτος με τα λαχανικά και το μπέικον (που έχουν κρυώσει), πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και σε περίπτωση που τα τυριά δεν είναι τόσο αλμυρά προσθέτουμε αλάτι και στη συνέχεια τα 3 αυγά. Σιγουρευόμαστε ότι οι ταλιατέλες έχουν ανακατευτεί εντελώς με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Βουτυρώνουμε και προσθέτουμε φρυγανιά σε ένα μεγάλο πυρέξ. Αδειάζουμε το μείγμα ζυμαρικών από το μπολ ή την κατσαρόλα και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και το τυρί, που έχουμε ανακατέψει προηγουμένως σε ένα μικρό μπολ.
  6. Ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει, γαρνίρουμε με σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Cacio e Pepe

Υλικά

  • 5 κούπες νερό
  • 1 κτγ. αλάτι
  • 1/2 πακέτο μακαρόνια Spaghetti
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 100 γρ. τριμμένο τυρί Pecorino Romano ή παρμεζάνα
  • 1 κ.γ. αποξηραμένα μανιτάρια σε σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις 5 κούπες νερό, προσθέτουμε το αλάτι και μαγειρεύουμε τα μακαρόνια για το μισό χρόνο από ότι λέει η συσκευασία.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε το πιπέρι για περίπου 1 λεπτό.
    Όταν τα μακαρόνια έχουν βράζει στο μισό χρόνο, τα σουρώνουμε και κρατάμε όλα τα υγρά στα οποία έβρασαν τα ζυμαρικά. Βάζουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και προσθέτουμε λίγα από τα υγρά που κρατήσαμε, έτσι ώστε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο τηγάνι για περίπου 2 – 3 λεπτά ακόμα.
  3. Παράλληλα, σε ένα μπολ προσθέτουμε το μισό τυρί και περίπου 4 – 5 κ.σ. από τα υγρά των ζυμαρικών και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια κρέμα τυριού.
  4. Όταν τα ζυμαρικά είναι σχεδόν έτοιμα και έχει δημιουργηθεί μια μορφή ‘σάλτσας’ από το αμυλούχο νερό των ζυμαρικών προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί στο μπολ, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε όλη την κρέμα τυριού στο τηγάνι ανακατεύοντας με μια τσιμπίδα νευρικά με κυκλικές κινήσεις για περίπου 1 λεπτό. Σε περίπτωση που χρειαστεί υγρά προσθέτουμε επιπλέον.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα και μόλις αρχίσει να πήζει αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
    Σερβίρουμε.

Ταλιατέλες με Μανιτάρια σε μία κατσαρόλα

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 250 γρ. μανιτάρια porto bello (κομμένα σε φέτες)
  • 500 γρ. μανιτάρια champignon (κομμένα σε φέτες)
  • 250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους (κομμένα σε φέτες)
  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 λτ. ζωμό λαχανικών
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. κρέμα βαλσάμικο
  • 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όλα τα μανιτάρια. Τσιγαρίζουμε για 3′-4′ λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για ακόμα 4′-5′ λεπτά.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο, το δεντρολίβανο, τις ταλιατέλες, τον ζωμό σταδιακά ανακατεύοντας ανά διαστήματα, ώστε να διαχωρίσουν μεταξύ τους οι ταλιατέλες.
  3. Όταν τα ζυμαρικά απορροφήσουν το ζωμό (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα), αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.