FOOD & DRINK

Τριώδιο: ένα γαστρονομικό γλέντι τριών εβδομάδων

Επιτέλους, έρχονται οι Απόκριες. Πώς και πώς τις περιμένουμε μετά από έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα κι έναν ατέλειωτο Γενάρη.

Ποιος δεν λαχταρά τα ξέφρενα αποκριάτικα γλέντια, τα καρναβάλια, τη γεμάτη χρώμα, φασαριόζικη ατμόσφαιρα της αποκριάς; Και ποιος άλλωστε δεν περιμένει τα αποκριάτικα τραπεζώματα με τις λαχταριστές νοστιμιές και τους σπουδαίους μεζέδες, το άφθονο κρασί και το τσίπουρο της ξέφρενα διονυσιακής ατμόσφαιρας;

Οι τρεις εβδομάδες του Τριώδιου είναι η πιο οργιαστική και εκρηκτικά γιορταστική περίοδος του χρόνου. Όλα γύρω φωνάζουν «άνοιξη», οι μέρες μεγαλώνουν, η φύση αρχίζει να ξυπνά από το χειμωνιάτικο λήθαργό της και μαζί της κι εμείς.

Το ζωντάνεμα της φύσης μας παρασύρει όλους σε ξεχασμένες απολαύσεις και γεννά διάθεση για γερά γλέντια! Άλλωστε, μετά τις απόκριες θα ακολουθήσει η Σαρακοστή που για πολλούς σημαίνει αυστηρή και παρατεταμένη νηστεία. Το Τριώδιο λοιπόν μαζεύουμε… γαστρονομικές δυνάμεις! Απολαμβάνουμε στο έπακρο τις λιχουδιές της παράδοσής μας και χαιρόμαστε χωρίς ενοχές την εορταστική, εθιμική κρεοφαγία.

Εχετε προσέξει πόσο σοφά είναι μοιρασμένα τα αποκριάτικα εδέσματα μέσα στο Τριώδιο; Η τελευταία της εβδομάδα με την κορύφωση του κεφιού, η Τυρινή, όπως το λέει το όνομά της είναι η εβδομάδα που τιμάμε τυρόπιτες, γαλατόπιτες, μακαρονάδες λουσμένες στο βούτυρο και το τριμμένο τυρί, ζυμαρικά βρασμένα σε γάλα και σερβιρισμένα με μέλι και κανέλα, τραχανάδες, γαλακτομπούρεκα και κάθε λογής λευκά γαλατερά και τυρένια εδέσματα.

Η πιο λαχταριστή εβδομάδα της αποκριάς όμως είναι η δεύτερη, η Κρεατινή! Το λέει και το όνομά της άλλωστε, αφού τα κρεατικά έχουν την τιμητική τους. Πραγματικά, τι άλλο ταιριάζει καλύτερα με το κρασί που ρέει άφθονο τούτες τις μέρες; Ιδιαίτερα την Τσικνοπέμπτη αυτής της εβδομάδας, από τις κουζίνες ξεχύνεται η κνίσσα του ψητού! Τσιτσιρίζουν οι χοιρινές κρασάτες τηγανιές οι αρωματισμένες με ρίγανη, μοσχοβολάνε τα παϊδάκια, οι μπριζόλες, οι πανσέτες και τα ψητά και τηγανητά λουκάνικα.

Αχ, αυτά τα χωριάτικα χειροποίητα λουκάνικα που μαγειρεύονται στο πι και φι και σπάνε τη μύτη με τις ευωδιές τους, είναι ο αγαπημένος μεζές της ημέρας! Στη Θεσσαλία τα γεμίζουν με πράσα, στην Καλαμάτα και στη Μάνη με μυρωδάτα πορτοκάλια, στη Μακεδονία τα γεμίζουν με τα ωραία τους τυριά, οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι τα φτιάχνουν με συνταγές που έφεραν από τις πατρίδες τους, για λουκάνικα πικάντικα με τσιμένι, καυτερά πιπέρια και μπαχάρια. Μεζές διαχρονικός τα λουκάνικα.

Τα κάνεις ψητά, τα κάνεις τηγανιά με πιπεριές και φέτα, τα ψήνεις στα κάρβουνα και ξεσηκώνεται η γειτονιά, τα τυλίγεις σε ζύμη κι έχεις λουκανικοπιτάκια λαχταριστά και αφράτα πιροσκί, και τα σερβίρεις όλα με ωραία κρασιά και παγωμένες μπίρες. Φτιάχνεις ορεκτικά και finger food στη στιγμή με μπουκιές λουκάνικου, αλοιφωτό τυρί, μυρωδικά και πικάντικες πάστες, από γκουακαμόλε μέχρι τυροκαφτερή, κι έχεις κλασικές, μοντέρνες και έθνικ λιχουδιές και κεράσματα στη στιγμή, με φρεσκάδα και νέα γαστρονομική αντίληψη, παραμένοντας στο αποκριάτικο πνεύμα. Χωρίς αμφιβολία, τα χωριάτικα λουκάνικα είναι τέλειος μεζές και μάλιστα στη στιγμή.

Δεν υπάρχει ηλικία που να μη τρελαίνεται για τούτο το έδεσμα! Η νοστιμιά τους, με τη θαυμαστή και τέλεια ισορροπία χοντροκομμένου, διαλεχτού χοιρινού ψαχνού και τραγανού λίπους, είναι μοναδική. Καπνισμένα έπειτα σε μυρωδάτα ξύλα και ωριμασμένα καταπώς πρέπει και καταπώς ορίζουν οι συνήθειες, τα έθιμα και το κλίμα κάθε τόπου, είναι ένα γαστρονομικό σύμβολο της Ελλάδας, αξεπέραστο. Κι αν το παρατηρήσετε η δική τους ευωδιά είναι που επικρατεί την Τσικνοπέμπτη, μαζί με αυτήν από τις γρήγορες τηγανιές.

Τούτη λοιπόν η εβδομάδα, η Κρεατινή, ίσως η πιο λαχταριστή της χρονιάς, είναι που έχει δώσει και το όνομά της σε ολόκληρη την αποκριά, αφού στο τέλος της, την Κυριακή της Κρεατινής, αποκρεύουμε, κόβουμε πια το κρέας και έρχεται η σειρά της Τυρινής που ολοκληρώνει και το Τριώδιο. Αυτή η θαυμαστή σειρά στη διατροφή, από το άφθονο κρέας, στα θρεπτικά τυροκομικά κι από εκεί στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, δεν είναι διόλου τυχαία. Όσοι, ιδίως παλιότερα, τηρούσαν με ευλάβεια τη νηστεία, την αυστηρότερη και μεγαλύτερη της χρονιάς, την άντεχαν ακριβώς γιατί είχαν προηγηθεί αυτές οι δύο αποκριάτικες εβδομάδες με τις εξαλλοσύνες τους στο φαγητό!

Ετοιμαζόμαστε λοιπόν! Ξεσηκώνουμε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, ετοιμάζουμε κάρβουνα και ψησταριές για τους κρεάτινους μεζέδες, γεμίζουμε με σπιτικές πίτες τα πιο μεγάλα μας ταψιά κι αν προτιμάμε τελείως μοντέρνες ιδέες φτιάχνουμε μεζέδες και πιάτα της νέας εποχής και έμπνευσης! Όλα τα σηκώνει η αποκριά!

Οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Φαντασία και μεράκι να ‘χουμε! Άλλωστε τα σπουδαία ελληνικά προϊόντα είναι άφθονα και ιδανικά για χίλιες δυο λαχταριστές νοστιμιές, όπως τα παραδοσιακά χειροποίητα λουκάνικα Μουτεβελή. Με πλήθος από γευστικούς συνδυασμούς, εμπνευσμένους από τις παραδοσιακές συνταγές κάθε γωνιάς της Ελλάδας, αλλά και με φρέσκια, σημερινή ματιά, σίγουρα θα ικανοποιήσουν τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Από κλασικά χωριάτικα καπνιστά με πορτοκάλι και παραδοσιακά με πράσο, μέχρι μερακλίδικα με ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, με τέχνη και μαστοριά, είναι ο τέλειος αποκριάτικος μεζές!

Site Λουκάνικα Μουτεβελής

Instagram

Facebook