HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Τσικνοπέμπτη: Μια συνταγή της τελευταίας στιγμής, από τον Λάμπρο Βακιάρο

Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, μια λύση της τελευταίας στιγμής σε περίπτωση που δεν έχεις προλάβει να οργανωθείς για την Τσικνοπέμπτη.

Έφτασε η Τσικνοπέμπτη και δεν έχεις προλάβει να οργανωθείς, ούτε έχεις βρει τραπέζι για να φας νόστιμα κρέατα έξω; Κανένα πρόβλημα! Μια πανεύκολη συνταγή για καλαμάκια χοιρινό και κοτόπουλο με νοστιμότατο dip που χρειάζεται 20 λεπτά προετοιμασίας και 30 λεπτά μαγειρέματος, θα σου δώσει τη λύση της τελευταίας στιγμής για εσένα και την παρέα σου.

Τσικνοπέμπτη της τελευταίας στιγμής

Υλικά (για 20-24 σουβλάκια)

Για τη μαρινάδα κοτόπουλου

  • 10 – 12 σουβλάκια κοτόπουλου
  • 80 γρ. μουστάρδα
  • 100 γρ. μέλι
  • 5 γρ. χυμό λεμονιού + 1/2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 30 – 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο
  • 3 γρ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • Αλάτι – πιπέρι

Για τη μαρινάδα χοιρινού

  • 10 – 12 χοιρινά σουβλάκια ή 1.5 κιλό χοιρινές πανσέτες
  • 80 γρ. βαλσάμικο ξύδι
  • 30 γρ. κέτσαπ
  • 20 γρ. μέλι
  • 7 γρ. πιπέρι
  • 1/2 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη

Για το dip κοτόπουλου

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 100 γρ. μέλι
  • 45 γρ. μουστάρδα
  • 1 μικρό ψητό κρεμμύδι (απλά κρεμμύδι ψημένο στη σχάρα)
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι – Πιπέρι

Για τo dip χοιρινού

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 80 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 μεσαίο αγγούρι (στον τρίφτη)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Αλάτι – πιπέρι

Για τις πίτες

  • 1 πακέτο πίτες της επιλογής σας (ελληνικές, κυπριακές, αραβικές)
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 6 – 8 λιαστές τομάτες
  • 5 – 6 κλωναράκια Φρ. Θυμάρι ή 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη μαρινάδα κοτόπουλου

  1. Αλατοπιπερώνουμε τα σουβλάκια κοτόπουλου και ξεκινάμε να τα ψήνουμε στη σχάρα.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Όταν τα κοτόπουλα είναι ψημένα παραπάνω από το 50%, με ένα πινέλο ξεκινάμε και αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη γεύση και παράλληλα να καραμελώσουν πάνω στη σχάρα.
  4. Μόλις τα κοτόπουλα είναι έτοιμα, τα αλείφουμε με έξτρα σάλτσα από τη μαρινάδα.

Για τη μαρινάδα χοιρινού

  1. Αλατοπιπερώνουμε τα χοιρινά σουβλάκια ή τις πανσέτες και ξεκινάμε να τα ψήνουμε στη σχάρα.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και δίνουμε μια βράση σε μέτρια θερμοκρασία. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 – 3 λεπτά, μέχρι που η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
  3. Όταν τo χοιρινό είναι ψημένο παραπάνω από το 50% με ένα πινέλο ξεκινάμε και αλείφουμε την επιφάνειά του με τη σάλτσα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη γεύση και παράλληλα να καραμελώσει εξωτερικά πάνω στη σχάρα.
  4. Μόλις είναι έτοιμο αλείφουμε με έξτρα σάλτσα.

Για το dip κοτόπουλου

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Για το dip χοιρινού

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Για τις πίτες

Σε ένα μούλτι πολτοποιούμε τις λιαστές τομάτες με το ελαιόλαδο και το θυμάρι και αλείφουμε καλά τις πίτες πριν και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.