Shutterstock
CLASSIC COCKTAILS

Vieux Carre, το ξεχασμένο cocktail

Μαζί με τον bartender Νίκο Γινάργυρο θυμηθήκαμε πόσο υπέροχη γεύση και ιστορία έχει αυτό το classic cocktail που πρέπει να επιστρέψει εκεί που του αξίζει.

Η παλιά πλατεία όπως μεταφράζεται, είναι ένα cocktail που αδίκως έχει ξεχαστεί στον χρόνο. Είναι τόσο πλούσιο στη γεύση και τόσο ιδιαίτερο στην ιστορία του, που πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει δίπλα στο αδελφικό Manhattan. Με τη βοήθεια του φετινού World Class winner στην Ελλάδα, Νίκου Γινάργυρου, προσπαθήσαμε να σκαλίσουμε την ιστορία του και να παίξουμε με τη συνταγή του.

Συνάντησα τον Νίκο στο κέντρο και ξεκινήσαμε την κουβέντα μας μόλις κάτσαμε στην μπάρα του Bank Job. Η ερώτηση ήταν απλή: «Ποιο είναι το αγαπημένο σου classic cocktail;». Το σκέφτηκε λίγο αλλά μου απάντησε ευθέως. «Ένα από τα αγαπημένα μου κλασικά κοκτέιλ είναι το Vieux Carre. Είναι αρκετά ξεχασμένο και έχει ουίσκι, κονιάκ, γλυκό βερμούτ, βενεδικτίνη και bitters».

To Vieux Carre είναι τόσο ιδιαίτερο cocktail σε όλα του, που μπορείς να το αναλύεις για ατέλειωτες ώρες. Όμως, έχει και μια υπέροχη και ταξιδιάρικη ιστορία. Αρχικά, το γαλλικό όνομά του μεταφράζεται ως «παλιά πλατεία» και ουσιαστικά αναφέρεται στο αρχικό όνομα της γαλλικής συνοικίας της Νέας Ορλεάνης.

Εκεί βρισκόταν και το διάσημο Carousel Bar & Lounge, κρυμμένο μέσα στο ιστορικό ξενοδοχείο Monteleone στη Νέα Ορλεάνη, το οποίο κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην πλούσια ιστορία της πόλης. Και όχι μόνο επειδή είναι το μοναδικό περιστρεφόμενο μπαρ εκεί, που προσκαλεί τους επισκέπτες να κάνουν μια αργή περιστροφή στο δωμάτιο πίνοντας το αγαπημένο τους ποτό, αλλά κι επειδή το έχει αναφέρει αρκετές φορές στα γραπτά του ο Ernest Hemingway.

Η ιστορία της δημιουργίας του Vieux Carre

Αυτή η περιστρεφόμενη μπάρα είναι και η γενέτειρα ενός από τα πιο κλασικά cocktail της Λουιζιάνα, του τολμηρού και πλούσιου σε καρυκεύματα Vieux Carre το οποίο δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στις ομάδες που αποτελούσαν τη Γαλλική Συνοικία εκείνη την εποχή. Όμως μας λέει και ο Νίκος:

«Το Vieux Carre δημιουργήθηκε στο τέλος του 1930 από τον Walter Bergeron, head Bartender στο The Carousel Bar της Νέας Ορλεάνης. Στη συνταγή υπάρχει γλυκό βερμούτ για τους Ιταλούς, κονιάκ και βενεδικτίνη για τους Γάλλους, ουίσκι rye για τους Αμερικανούς και bitters για τους νησιώτες της Καραϊβικής».

Η συνταγή δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1937 στο Famous New Orleans Drinks and How to Mix ‘Em. Υπάρχουν -όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- πηγές που υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε μετά το 1938. Ο Νίκος συνεχίζει να μιλάει για το αγαπημένο του classic: «Νομίζω πως για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το ξεχωριστό κοκτέιλ, είναι καλό να δούμε και την ιστορία του μπαρ που δημιουργήθηκε. Στην Royal Street της Νέας Ορλεάνης υπάρχει το ξενοδοχείο Monteleone που αγοράστηκε το 1886 από τον κύριο Antonio Monteleone.

Ο Antonio ήταν Ευγενής από τη Σικελία και τρομερά επιτυχημένος πωλητής υποδημάτων στην Ιταλία. Το ξενοδοχείο Monteleone συνεχίζει να υπάρχει και το διαχειρίζεται η πέμπτη πλέον γενιά Monteleone. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι είναι ένα από τα τελευταία family-owned ξενοδοχεία. Από τους ντόπιους χαρακτηρίζεται ως ένα κόσμημα, δικαίως διότι η πρόσοψή του είναι πανέμορφη».

Historic Hotels of America/AP Photos

Μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκουμε το Carousel Bar με μια περιστρεφόμενη μπάρα. Η δημοφιλής μπάρα 25 θέσεων ενεργοποιεί 2.000 χαλύβδινους κυλίνδρους που συνδέονται με μια αλυσίδα που τροφοδοτείται από έναν απλό κινητήρα ισχύος. Εξακολουθώντας να διαθέτει τις αυθεντικές καρέκλες καρουζέλ που είναι ζωγραφισμένες στο χέρι, το μπαρ κάνει μια πλήρη στροφή κάθε 15 λεπτά.

Ο William Faulkner, ο Tennessee Williams, ο Truman Capote, η Eudora Welty και ο Winston Groom είναι μόνο μερικά από τα ιστορικά πρόσωπα που έχουν απολαύσει το ποτό τους στο Carousel όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με τους Billy Joel, Rod Stewart, Paul Simon, Dennis Quaid, Nicolas Cage και Quentin Tarantino από τις πιο σύγχρονες εποχές.

Η συνταγή

Shutterstock

«Είναι ένα Stirred, Not Shaken Cocktail που σερβίρεται στο λεγόμενο rock glass και γαρνίρεται με μια φλούδα από λεμόνι. Είναι θα έλεγα η ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του ουίσκι και του κονιάκ, που συχνά αμφιταλαντεύονται μεταξύ αυτών των δυο παλαιωμένων αποσταγμάτων.

Το βοτανικό γλυκό βερμούτ συνοδεύει αρμονικά τα δυο παλαιωμένα αποστάγματα και παράλληλα μας δίνει γλυκές και μπαχαρένιες νότες. Η Benedictine είναι ένα γαλλικό λικέρ με ανθικές νότες και είναι δύσκολο να περιγράψω τη γεύση του. Ό,τι πιο κοντινό μπορώ να σκεφτώ είναι ο συνδυασμός μελιού με γλυκά μπαχαρικά και βότανα. Τέλος, στην κλασική συνταγή χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά bitters για να βρούμε ισορροπία μεταξύ γλυκού και πικρού».

Vieux Carre – Κλασική συνταγή

 • 22,5ml Rye Whiskey
 • 22,5ml Cognac
 • 22,5ml Sweet Red Vermouth
 • 10ml Benedictine
 • 2 dash Peychauds Bitters
 • 1 dash Angostura Bitters

Μέθοδος : Stir

Ποτήρι : Rock Glass

Γαρνίρισμα: Lemon Peel

Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής

Shutterstock

Ο Νίκος μας πρότεινε και μια παραλλαγή του Vieux Carre. «Το twist που σας προτείνω ονομάζεται Scotch & Apples. Ο συνδυασμός ουίσκι και μήλα είναι από τους αγαπημένους μου, ο καπνός και η αλμύρα επίσης κι έτσι αποφάσισα να τα ενώσω σε ένα κοκτέιλ. Θα χρησιμοποιήσουμε Scotch Whiskey’s, Calvados, γλυκό κόκκινο βερμούτ και τα δυο bitters όπως η κλασική συνταγή».

Scotch & Apples

 • 15ml Johnie Walker Black Label
 • 5ml Lagavulin 16 YO
 • 25ml Calvados
 • 22,5 Belsazar Red Vermouth
 • 10ml Benedictine
 • 2 dash Peychaud’s
 • 1 dash Angostura

Μέθοδος: Stir

Ποτήρι : Rock Glass

Γαρνίρισμα: Lemon Peel

Αν τόση ώρα αναρωτιέσαι πως διαβάζεται, τότε για να σε βοηθήσουμε να το παραγγείλεις θα σου προτείνουμε να το πληκτρολογήσεις στο google translate και να επιλέξεις το πώς ακούγεται στα γαλλικά. Ή αλλιώς να πατήσεις εδώ που στο έχουμε έτοιμο.