ΠΟΤΟ
SPONSORED

Το αξέχαστο ταξίδι του Ιωσήφ Ζααλούκ στο World Class Global Finals 2022

Μιλήσαμε με τον Έλληνα World Class Bartender of the Year 2022 λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από τον παγκόσμιο τελικό στο Σίδνεϊ.

Η παγκόσμια γιορτή του bartending, ο θεσμός που όλοι περιμένουν κάθε χρόνο, το World Class, ολοκληρώθηκε για το 2022. Ο μεγάλος παγκόσμιος τελικός πραγματοποιήθηκε στο μακρινό Σίδνεϊ της Αυστραλίας και κατάφερε να συγκεντρώσει για ακόμα μία χρονιά τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της διεθνής σκηνής του bartending.

O Adrián Michalčík από τη Νορβηγία κατάφερε να εντυπωσιάσει με τις τεχνικές του, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των challenges και των κριτών και τελικά να αναδειχθεί ως ο World Class Global Bartender of the Year 2022, ανάμεσα σε 50 bartenders που έλαβαν μέρος στον παγκόσμιο τελικό.

Οι φιναλίστ χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν στο έπακρο τις δημιουργικές τους τεχνικές και να υποστηρίξουν την ιδέα του drinking better, not more. Παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές συνταγές, από τη δημιουργία ενός μοναδικού cordial με την αξιοποίηση περισσευούμενων υλικών για την παραγωγή ενός highball με το κορυφαίο ουίσκι στον κόσμο, το Johnnie Walker, μέχρι τη σύνθεση του τέλειου Tanqueray No. TEN Martini.

Ανάμεσα στους 50 Bartenders ήταν και ο Έλληνας World Class Bartender of the Year 2022, Ιωσήφ Ζααλούκ, ο οποίος ξεδίπλωσε το ταλέντο του και με μία εξαιρετική παρουσία, εκπροσώπησε το ελληνικό bartending στο πιο υψηλό επίπεδο. Ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου ο Ιωσήφ, έμαθε τα όρια του, ξεπέρασε δημιουργικούς φραγμούς και έδειξε ότι το ελληνικό bartending αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως.

Για όλη αυτή του την εμπειρία μίλησε στο OneMan σε μια συνέντευξη, λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από το Σίδνεϊ.

Πώς βίωσες το ταξίδι στην Αυστραλία και το World Class Global Finals 2022;

Ήταν ένα αξέχαστο ταξίδι το οποίο θα θυμάμαι για πάντα. Ήταν μία εντυπωσιακή διοργάνωση και από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις γιατί είναι ο κορυφαίος διαγωνισμός bartending παγκοσμίως. Σίγουρα υπήρχε πολύ άγχος και αρκετές δυσκολίες, αλλά το συναίσθημα να διαγωνίζεσαι σε έναν τόσο σπουδαίο διαγωνισμό άξιζε και με το παραπάνω.

Πώς είναι να αποτελείς μέρος του μεγαλύτερου διαγωνισμού bartending στον κόσμο;

Είναι πάρα πολύ ευχάριστο και συγκινητικό το να βρίσκεσαι ανάμεσα στους καλύτερους bartenders όλου του κόσμου και να θεωρείσαι ένας από αυτούς. Νιώθω πολύ περήφανος που κατάφερα να βρίσκομαι εκεί και να βιώσω από κοντά μία τόσο σπουδαία εμπειρία.

Μπορείς να μας περιγράψεις εν συντομία τα challenges του παγκόσμιου τελικού;

Το πρώτο challenge ήταν το Garnished With Good με Ketel One Vodka, το οποίο και μας χώρισε στα πέντε group. Σε αυτό έπρεπε μέσα από τη δουλειά μας να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Η όλη ιδέα μου βασίστηκε στο πως μπορούμε να εντάξουμε τους μετανάστες στην κοινωνία μας, κάτι το οποίο θα γινόταν μέσω εκπαίδευσης πάνω στην εστίαση και μετέπειτα με το άνοιγμα θέσεων εργασίας.

Το δεύτερο challenge ήταν το Pour Amor της Don Julio Tequila. Σε αυτό έπρεπε να δημιουργήσουμε τρία ποτά. Το πρώτο βασισμένο στην αγάπη προς κάποιον, το δεύτερο στον σεβασμό προς τη γη και το τρίτο στον σεβασμό προς στην κοινωνία μας. Εγώ δημιούργησα τρία σερβιρίσματα βασισμένα πάνω στον Αριστοτέλη και το πως έχει χωριστεί η έννοια της αγάπης.

Το επόμενο challenge ήταν το New Modern Classic με The Singleton Single Malt Scotch Whisky, στο οποίο έπρεπε να φτιάξουμε το επόμενο modern classic. Εγώ έκανα μία παραλλαγή του Apple Martini με υλικά που μπορείς να βρεις παντού.

Στη συνέχεια είχαμε το Artisans’ Twist με το Tanqueray No. TEN Gin, που έπρεπε να κάνουμε ένα Martini Experience. Το δικό μου βασίστηκε στον κήπο του Ιπποκράτη και ένα ξηρό vermouth από ένα πορτοκαλί Ασσύρτικο.

Και τέλος το challenge Surplus Highballs του Johnnie Walker Black Label Whisky, στο οποίο έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα highball με υλικά που έχουμε σε αφθονία στη χώρα μας. Τα δικά μου ήταν ελιές Καλαμών και φράουλες.

Ποιο σε δυσκόλεψε πιο πολύ και σε ποιο κατάφερες να ανταπεξέλθεις με μεγαλύτερη ευκολία;

Όλες οι δοκιμασίες ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές, αλλά αυτή που ξεχώρισα ήταν το Pour Amor της Don Julio Tequila, στην οποία έπρεπε να δημιουργήσουμε τρία κοκτέιλ μέσα σε 6’. Αυτή που θα έλεγα ότι τα πήγα καλύτερα, όμως, ήταν η δοκιμασία Artisans’ Twist με το Tanqueray No. TEN Gin που έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό Martini experience.

Τι ιδιαίτερο έβαλες μέσα στις δημιουργίες σου μέσα σε κάθε challenge;

Στόχος μου ήταν να εκπροσωπήσω όσο καλύτερα μπορούσα την Ελλάδα, για αυτό και προσπάθησα να βάλω στοιχεία της χώρας μας μέσα σε κάθε παρουσίαση μου. Από ένα γλυκό vermouth από Μαυροδάφνη, μέχρι ένα Martini experience βασισμένο στον κήπο του Ιπποκράτη.

Είναι κάτι που θα έκανες διαφορετικά στις δοκιμασίες, προκειμένου να έπαιρνες την πρόκριση στην τελική δεκάδα;

Έχοντας λάβει το feedback των κριτών και γνωρίζοντας τα σημεία που μου στοίχισαν, αυτό που θα άλλαζα είναι να είχα δώσει λίγο περισσότερη βάση στο να κατανοήσω τι ζητάει το challenge New Modern Classic του The Singleton Single Malt Scotch Whisky.

Ποια οφέλη αποκόμισες από τη συμμετοχή σου στον παγκόσμιο τελικό του World Class;
Το World Class είναι η κορυφαία διοργάνωση bartending στον κόσμο. Το να αποτελείς μέρος αυτού του θεσμού μπορεί να σου προσφέρει αμέτρητα οφέλη. Αλλά το σημαντικότερο για εμένα είναι οι σχέσεις που δημιούργησα με ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά σπουδαία ονόματα του χώρου και να διαγωνιστώ πλάι σε κορυφαίους bartenders.

Πώς σου φάνηκε το επίπεδο των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων; Πώς ήταν το κλίμα μεταξύ σας;

Το επίπεδο γνώσεων ήταν πάρα πολύ υψηλό, αντάξιο του επιπέδου του Wold Class. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ξεχωριστές δεξιότητες και τεχνικές και ήταν πολύ ενδιαφέρον το να βλέπεις το πως προσεγγίζει τον διαγωνισμό ο καθένας. Σχετικά με το κλίμα μεταξύ μας, θα έλεγα ότι ήταν πάρα πολύ καλό και καθόλου ανταγωνιστικό.

Γιατί πιστεύεις ότι κέρδισε ο Adrián Michalčík;
Θεωρώ πως ο Adrián ήταν ο πλέον άξιος να κερδίσει τον τίτλο του World Class Global Bartender of the Year 2022. Ήταν η δεύτερη φορά για εκείνον στον παγκόσμιο τελικό και ήξερε πως να προετοιμαστεί κατάλληλα. Η προσέγγισή του και το πείσμα του πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους θέλουν να πετύχουν κάτι τόσο σπουδαίο.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Αν και υπάρχουν πολλές σκέψεις για τα επόμενα βήματα μου, είναι ακόμα νωρίς για να πάρω μια απόφαση. Ωστόσο, ως Έλληνας World Class Bartender of the Year 2022 είναι στο πλάνο να κάνω κάποια guest shifts σε διάφορα μέρη, εντός και εκτός της χώρας. Επομένως, μείνετε συντονισμένοι!

Μία απολαυστική συζήτηση με τον Ιωσήφ Ζααλούκ, τον Έλληνα World Class Bartender of the Year 2022, έλαβε τέλος και αυτό που καταλάβαμε είναι ότι αρχικά έζησε μια μοναδική εμπειρία στο Σίδνεϊ αλλά και ότι ο ίδιος κέρδισε πολλά που θα τον βοηθήσουν στην εξέλιξή του σαν bartender. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε πολλά ακόμα από εκείνον και θα παρακολουθούμε την πορεία του. Από κοντά θα ακολουθούμε και κάθε νέο σχετικά με το World Class, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό bartending σε όλο τον κόσμο.