ΠΟΤΟ

Υπάρχει ένα μπαρ που λέγεται Κακούνκα

Μικρό, cosy, ζεστό, επιλεκτικό, κινηματογραφικό. Για να χαρακτηρίσεις αυτό το μπαρ στο κέντρο της Αθήνας θες πολλές και διαφορετικές λέξεις.

Στην ταινία Barfly, στην τελευταία σκηνή μπαίνει ο Henry Chinaski μαζί με την Wada μέσα στο μπαρ και επιδεικτικά ζητάει να κεράσει όλο το μαγαζί. “Start trottin’, my friends are thirsty” του λέει. Η ταινία αποτελεί ημιαυτοβιογραφία του Charles Bukowski. Σχεδόν σε όλη την διάρκεια της ο αυτοκαταστροφικός και ιδιοφυής συγγραφέας ακουμπάει σε μια μπάρα και ζητάει το ποτό του on the rocks. Αν υπάρχει ένα μπαρ που αυτό το σκηνικό θα μπορούσε να μεταφερθεί τέλεια αυτό είναι το Κακούνκα στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι δίπλα από το Heteroclito το οποίο τώρα που άνοιξε ο καιρός γεμίζει τον πεζόδρομο με κόσμο. Το ίδιο κάνει και το Κακούνκα το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “τρύπα” αφού ο χώρος του είναι περιορισμένος αλλά η αύρα και το στυλ που αποπνέει το κάνουν τεράστιο. Μία πόρτα, ένα παράθυρο, μια μικρή μπάρα και μερικά τραπεζάκια. Αυτό είναι το Κακούνκα και αυτά του αρκούν. Άλλωστε έτσι ήταν τα bar την δεκαετία του 50’ και εκεί θα ήθελε να βρίσκεται χρονικά αυτό εδώ το cosy μαγαζί.

Οι καρέκλες του είναι παλιές ξύλινες, από αυτές που έβρισκες στα καφενεία. Τα φώτα του, σαν αυτά που φωτίζουν την τσόχα στα τραπέζια μπιλιάρδου. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι με κάδρα από κάθε γωνιά της Ευρώπης και της Ελλάδας. Διαφορετικά, ετερόκλιτα μεταξύ τους, αλλά αν τα κοιτάξεις αρκετά, νομίζεις ότι σχηματίζουν μια ιστορία. Την ιστορία που εσύ θες να σου πουν.

Αλλά πάντα αυτή η ιστορία έχει πάθος.

Το Κακούκνα είναι μικρό και επιλεκτικό σε όλα του. Από τις jazz μουσικές που θα ακούσεις, μέχρι τα cocktail που αν και κλασσικά έχουν πειραχτεί λιγάκι. Negroni, old fashioned και φυσικά το ομώνυμο cocktail με βάση το τζιν και την μαστίχα αλλά και διάφορα βότανα που το απογειώνουν. Εδώ δεν έχει όμως μόνο ποτά αφού ανοίγει από τις 10 το πρωί. Προσφέρει καφέ αλλά και μικρά briochάκια για την συνοδεία. Αν θες να ηρεμήσεις, να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να δουλέψεις, τότε το διακριτικό παταράκι φτιάχτηκε για σένα.

Το Κακούνκα είναι το μαγαζί που μόλις το δεις απ’ έξω θα πεις “τι ωραίο!” και θα μπεις να ψάξεις σκαμπό. Είναι το μαγαζί που ίσως περάσεις τα πιο όμορφα πρωινά μόνος σου ενώ κάθεσαι σε μια καρέκλα του. Σίγουρα όμως θα περάσεις τέλεια το βράδυ αφού οι jazz ρυθμοί και τα ενδιαφέροντα soundtracks ντύνουν τέλεια το momentum που κρατάς το ποτό σου και ανοίγεις την μια κουβέντα μετά την άλλη με την παρέα σου. Άλλωστε μπορεί ο Γιόζεφ Κακούνκα να μην κατάφερε ποτέ να πραγματοποιήσει το όνειρο του να πάει από την Πολωνία στην γη της επαγγελίας, Αμερική, αλλά είναι σίγουρο ότι κάπως έτσι το αποφάσισε και τελικά το έπραξε. Στην μπάρα ενός τέτοιου μαγαζιού.

Κακούνκα Πετράκη 30, Αθήνα τηλ: 210-3226402 facebook | foursquare