WOMEN

55 λεπτά δίπλα στη Δήμητρα Ματσούκα

Μιλήσαμε με τη δημοφιλή ηθοποιό, με αφορμή το ρόλο της ως Τζάκι Κένεντι στην παράσταση 'Ωνάσης: Τα θέλω όλα'.

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να στέκεσαι απέναντι από τη Δήμητρα Ματσούκα. Είναι ο αέρας που αποπνέει, η αύρα που εκπέμπει και αυτή η διαπεραστική γοητεία στο βλέμμα της, που κάνουν τις λέξεις να βγαίνουν με δυσκολία από το στόμα σου.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην τη βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση, ωστόσο στο θέατρο τα πηγαίνει περίφημα, επιλέγοντας πάντα τους κατάλληλους ρόλους. Ήταν εξαιρετική ως Έντα Γκάμπλερ, στο ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν, είχα την τύχη να τη δω από κοντά πριν δύο χρόνια στο εξίσου εξαιρετικό ρόλο της ως Ελίζα Ντούλιτλ, στην παράσταση ‘Ωραία μου Κυρία’, ενώ φέτος θα την απολαύσουμε σε έναν άκρως απαιτητικό ρόλο, σε αυτό της Τζάκι Κένεντι στο πρωτότυπο θεατρικό έργο του Σταμάτη Φασουλή, ”Ωνάσης: Τα θέλω όλα’.

Η αλήθεια είναι πως η Δήμητρα Ματσούκα πλέον, δεν έχει καμία σχέση με την ηθοποιό που γνώρισες μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και η ίδια αρκετές φορές σε συνεντεύξεις της, έχει μετανιώσει για κάποιους ρόλους, ενώ το επίθετο ‘σέξι’ δεν θέλει να μπαίνει δίπλα από το όνομά της. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσω σε αυτό το σημείο πως όσο κι αν δεν θέλει να το προκαλεί, η θηλυκότητά της είναι τέτοια που ‘γεμίζει’ το χώρο.

NDP Photo Agency

Στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την νέα παράσταση του Σταμάτη Φασουλή στο θέατρο Παλλάς (κάνει πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου), δεν μπορούσα να ξεκολλήσω το μάτια μου από πάνω της. Ήταν πραγματικά δύσκολο, δεν το έκανα επίτηδες. Ο τρόπος που κοιτούσε το κοινό, που ακουμπούσε τα χέρια της στο τραπέζι ή που χάιδευε απαλά τα μαλλιά της, σε μαγνήτιζαν.

Για το ρόλο της Τζάκι Κένεντι, η Δήμητρα διάβασε πολύ. Όπως μου είπε στο τετ α τετ που είχαμε λίγο μετά τη λήξη της συνέντευξης Τύπου, πέρασε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή της και σε βιβλία, διαβάζοντας βιογραφίες της εμβληματικής γυναίκας που θα υποδυθεί, καθώς επίσης και δεκάδες συνεντεύξεις της, έτσι ώστε να μπει για τα καλά μέσα στο ρόλο.

Τι κοινά μπορεί να έχει όμως η Δήμητρα και η Τζάκι; “Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στα δύο πρόσωπα σίγουρα. Η ίδια έχει μια ατάκα που χρησιμοποιούμε και στην παράσταση. Λέει πως ‘έχει ανάγκη την ελάχιστη δημοσιότητα, με τη μεγαλύτερη διακριτικότητα’. Σε αυτά τα 20 χρόνια που είμαι κι εγώ σε αυτή τη δουλειά έχω ακριβώς την ίδια ανάγκη. Επίσης, νομίζω είμαι εξίσου φιλομαθής, όσο ήταν κι αυτή. Όλες οι βιογραφίες της που διάβασα, μιλούν για μια ειλικρινή και ευγενή γυναίκα προς όλους, κάτι που προσπαθώ να ακολουθώ κι εγώ στη ζωή μου. Η μεγάλη μας καθοριστική διαφορά, όμως είναι σχέση που είχε με τα χρήματα. Δε θα ήθελα να έχω αυτή την εμμονική σχέση με οτιδήποτε, αλλά κυρίως με τα χρήματα, όπως είχε η Τζάκι”.

Μπορεί να ασχολείται με την υποκριτική πολλά χρόνια και να έχει παίξει σε δεκάδες παραστάσεις, ωστόσο ακόμη και σήμερα, πριν ανέβει στο θεατρικό σανίδι αγχώνεται. Και αυτό είναι κάτι τελείως ανθρώπινο, όπως ακριβώς και η Δήμητρα. “Το προηγούμενο βράδυ αγωνιώ πάρα πολύ. Βέβαια, οι τελευταίες μου σκέψεις, μερικά δευτερόλεπτα πριν είναι αισιόδοξες. Σκέφτομαι πως όλα θα πάνε καλά. Παίρνω μια μεγάλη βαθιά ανάσα και βγαίνω να παίξω το ρόλο μου”.

Την εκνευρίζει η αδικία και η αγένεια, ενώ το μεγάλο της παράπονο είναι πως δεν έχει παίξει σε όσες κινηματογραφικές παραγωγές θα ήθελε. “Δεν γίνονται πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα όσον αφορά τον κινηματογράφο δυστυχώς. Μου λείπει το σινεμά, ναι. Οι παραγωγές που μου έχουν προταθεί είναι αυτές που δε θα έβλεπα και σαν θεατής, γι’ αυτό και δεν επέλεξα να συμμετάσχω”.

Δεν είναι καλή μαγείρισσα, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, ενώ αυτό που τη χαλαρώνει γυρνώντας σπίτι μετά από μια εξουθενωτική ημέρα γεμάτη πρόβες στο θέατρο, είναι να δει μια ταινία. Αγαπημένη της; “Πρόσφατα είδα μια ταινία της δεκαετίας του ’60 που με άφησε άναυδη. Λέγεται ‘ο συμβιβασμός’ (The Arrangement) του Ελία Καζάν. Επίσης, μου άρεσε πάρα πολύ η ταινία του Κινέζου σκηνοθέτη, Χου Μπο, ‘Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος’, η οποία αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του, αφού μετά από αυτή, αυτοκτόνησε. Αμερικανικό σινεμά βλέπω πιο σπάνια”.

Λίγο πριν συμπληρώσουμε μια ώρα στο θέατρο του Παλλάς και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς της παράστασης να την περιμένουν για πρόβα, τη ρώτησα αν δεν είχε ασχοληθεί με το θέατρο, πώς θα φανταζόταν τον εαυτό της. Κι εκεί η απάντησή της είχε την καλλιτεχνική πινελιά. “Νομίζω θα γινόμουν αρχιτέκτονας. Έχω μεγάλη εμμονή με οτιδήποτε συμβαίνει στους χώρους του σπιτιού. Με γοητεύει πολύ όλο αυτό”.

NDP Photo Agency

* Η Δήμητρα Ματσούκα θα υποδυθεί τη Τζάκι Κένεντι στην παράσταση του Σταμάτη Φασουλή ‘Ωνάσης: Τα Θέλω Όλα’ που κάνει πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Παλλάς. Στο ρόλο του Αριστοτέλη Ωνάση ο Σταμάτης Φασουλής, σε αυτόν της Μαρία Κάλλας, η Κατερίνα Παπουτσάκη και στης Τίνας Λιβανού, η Ευγενία Δημητροπούλου. Στο ρόλο του δαιμόνιου δημοσιογράφου που ερευνά και καταγράφει τη ζωή του, ο Μέμος Μπεγνής, ενώ τον Ωνάση σε νεαρή ηλικία ερμηνεύει ο Αγησίλαος Μικελάτος.

Παίζουν ακόμα αλφαβητικά: Πένυ Αγοραστού, Γιάννης Αθητάκης, Θοδωρής Ανθόπουλος, Αρτέμης Γαβριλούκ, Μανώλης Γεραπετρίτης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αριστοτέλης Δελαγραμμάτικας, Δημήτρης Καραμπέτσης, Φώτης Κέπελης, Έμιλυ Λούμπα, Τατιάνα Μελίδου, Νίκος Ντούπης, Βασίλης Πατεμτζής, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Ελένη Ρουσσινού, Τζένη Σκαρλάτου, Νίκος Σταυρακούδης, Κοραλία Τσόγκα, Κώστας Φαλελάκης, Νίκος Χριστοφυλλάκης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός

Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Τετάρτη: 19:00

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 20:30

Κυριακή: 19:00

Τιμές εισιτηρίων: 100€ – 15€

Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210-3639343 (εσωτ. 2)

Προπώληση από την www.viva.gr

(Φωτογραφίες: NDP Photo Agency)

***

Και μην ξεχνάς! Αν θες να ακούσεις και άλλη ποπ κουλτούρα, το ‘POP ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ’ είναι εδώ για σένα: