WOMEN

Η Άιρα του Next Top Model είναι η δική μας Χάιντι Κλουμ

Η εντυπωσιακή 19χρονη Λιθουανή που δεν κατάφερε για λίγο να μπει στο σπίτι του NTM, έχει μεγάλη καριέρα μπροστά της.

“Αν αξίζεις, δεν χάνεσαι”. Αυτό μου έλεγε από τότε που ήμουν πιτσιρίκος ο μακαρίτης ο πατέρας μου. Ένα γνωμικό που βρίσκει φουλ εφαρμογή στην αγγελικά πλασμένη Aira Adomaityte (με τις ‘σατανικές’, ωστόσο, καμπύλες) που μπορεί να μην κατάφερε στο τσακ να μπει στο σπίτι του Next Top Model, αλλά μια χαρά βρέθηκε στο οπτικό μας πεδίο ήδη από την audition της.

Εκεί που το πανελλήνιο είχε την ευκαιρία να απολαύσει για πρώτη φορά το πλατύ χαμόγελο της -γεννημένης στη Λιθουανία- μοντέλας που βρέθηκε από τα εννιά της να ζει στο Μεταξουργείο μαζί με την νεότατη μητέρα της και τον μικρότερό της αδελφό.

“Τόσο στην Λιθουανία, όσο και στην Ιρλανδία, που έμεινα ως παιδί για πέντε χρόνια, τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα και ειδυλλιακά σε σχέση με Ελλάδα. Υπήρχε παντού πράσινο. Και εγώ είχα την ελευθερία να παίζω έξω όλη την ημέρα χωρίς να αισθάνομαι φόβο”.

Εντάξει, στην audition, αυτό που παρατηρήσαμε δεν ήταν μόνο το χαμόγελο, αφού μιλάμε για μια all natural Αμαζόνα, με ύψος 184 εκατοστά (‘πήρα ύψος ξαφνικά από τα 14 μου και μετά. Δέκα πόντους κάθε χρόνο’) και πόδια όρθιο χιλιόμετρο, που μόνο απαρατήρητη δεν περνά από όπου περάσει.

Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα ήμουν μόνο σχολείο-σπίτι γιατί ήθελα να είμαι άριστη μαθήτρια. Η ‘βόλτα’ μου ήταν να πηγαίνω στο γειτονικό σουπερμάρκετ και να χαζεύω

Κάτι, το επιβλητικό του παρουσιαστικού της, που διαπίστωσα από κοντά τόσο εγώ, όσο και οι ‘μπαρουτοκαπνισμένοι’ σερβιτόροι της ιστορικής Aqua Marina στη Βουλιαγμένη, όπου και βρεθήκαμε.

Γεννήθηκα με ένα σοβαρό πρόβλημα στα πόδια που ανάγκασε τους γιατρούς να μου τα σπάσουν για να μου τα φτιάξουν. Δίνοντας οδηγίες στην μητέρα μου να μην με αφήσει, παρότι μου άρεσαν πολύ, να κάνω αθλήματα. Οπότε ξεκίνησα να κάνω χορό, και μετά κολύμβηση και βόλεϊ (σ.σ. στο οποίο έκανε πρωταθλητισμό), από τα 15 μου και μετά“.

Το πόρισμα; Ναι, η Άιρα, η οποία είναι εγγονή στρατηγού και μιλαέι 4 γλώσσες άπταιστα (Ελληνικά, Λιθουανικά, Αγγλικά και Ρώσικα) είναι εντυπωσιακή. Αλλά αυτό που σου μένει, μετά τα πρώτα πέντε λεπτά, είναι η απίστευτη γλύκα η οποία εκπέμπει.

Δεν είχα ποτέ το μόντελινγκ στο μυαλό μου, παρότι μου το λένε ότι πρέπει να το κάνω από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα. Εγώ ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας και να κάνω καριέρα προκειμένου να μπορέσω να βοηθήσω οικονομικά και την μητέρα μου. Με ανακάλυψαν στον αγώνα ΠΑΟ-Ζαλγκίρις, όπου είχε κανονίσει η πρεσβεία να πάμε όλοι οι Λιθουανοί που μέναμε στην Ελλάδα“.

Μια γλυκά κάτω από την οποία κρύβεται η έντονη επίγευση μιας ‘όχι στρωμμένα με ροδοπέταλα’ ζωής καθώς η Άιρα από μικρή χρειάστηκε να προσέχει τον μικρότερό της αδελφό, αφού η μητέρα της δούλευε καθημερινά πολλές ώρες για να τα φέρει βόλτα.

“Ξεκίνησα να δουλεύω από τα 13 μου προκειμένου να συνεισφέρω. Αρχικά σε ένα φούρνο – ζαχαροπλαστείο στο Μεταξουργείο και μοιράζοντας διαφημιστικά φυλλάδια στους δρόμους και στη συνέχεια σαν σερβιτόρα στα Εξάρχεια και σε ένα ναργιλάδικο στην Κυψέλη. Δεν ήθελα να ζητάω ποτέ λεφτά από την μητέρα μου. Δούλευα για να έχουμε την επόμενη μέρα κάτι να φάμε με τον αδελφό μου”.

Μια γλύκα κάτω από την οποία η πάλαι ποτέ πορτιέρισσα του Toyroom, με τα one of a kind κιτρινο-γάλαζα μάτια, κρύβει καλλιτεχνικές ευαισθησίες (βλέπε ζωγραφίζει πολύ ωραία) και μια εσωτερική δύναμη που την έχει βοηθήσει να αντεπεξέλθει σε ότι εμπόδιο βρέθηκε μπροστά της ως τώρα.

Η περσινή χρονιά των πανελληνίων ήταν πολύ δύσκολη. Είχα εγκαταλείψει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του βόλεϊ και των φίλων μου, για να διαβάσω κι έπαθα κατάθλιψη. Άρχισα να λιποθυμώ στο φροντιστήριο και να παθαίνω κρίσεις πανικού. Και τελικά δεν έδωσα

Μια γλύκα και μια έμφυτη ντροπή (γνήσια, όχι δήθεν) που με κάνει να απορώ λίγο για την απόφασή της να δηλώσει συμμετοχή στο Next Top Model.

“Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως μοντέλο, άρχισε να μου αρέσει πάρα πολύ. Δεν μπορώ να φανταστώ πλέον τον εαυτό μου να κάνει κάθε μέρα το ίδιο πράγμα. Στο Next Top Model δεν ήθελα αρχικά να πάω. Το αποφάσισα εντελώς τελευταία στιγμή. Στεναχωρήθηκα λίγο που δεν μπήκα στο σπίτι γιατί δεν κατάφερα να ζήσω την συγκεκριμένη εμπειρία”.

Τι μένει; Να επισημάνουμε στο αγόρι της, τον Βασίλη Βασιλικό του Survivor, ότι μιλάμε για ένα κορίτσι που είναι εντελώς για σπίτι αφού και με την καθαριότητα έχει ένα εθισμό και να μαγειρεύει καλά ξέρει (με σπεσιαλιτέ κεφτεδάκια και καρμπονάρα).

“Ο Βασίλης είναι η πρώτη σχέση της ζωής μου. Γενικώς και ήμουν πάντα πολύ ντροπαλή και δεν με ενδιέφεραν καθόλου τα αγόρια. Είχα πολύ πιο σημαντικά θέματα και προβλήματα για να ασχοληθώ από το αν αρέσω ή όχι ως γυναίκα”.

Και να της ευχηθούμε να φτιάξει επειγόντως το book της ώστε, όπως της είπαν στο πρόσφατο ταξίδι της στο Λονδίνο για εύρεση πρακτορείου, να ξεκινήσει δυναμικά την καριέρα της που της είναι γραμμένη.