ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes X-Class: Κι αν είναι rock, να τη θυμάσαι

Υποδεχόμαστε την πιο χρήσιμη Mercedes-Benz που φτιάχτηκε ποτέ.

Αλήθεια, πόσοι θα ήθελαν να γίνουν Rock Star και να προσελκύουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας; Πολλοί φαντάζομαι, αλλά είμαι σίγουρος ότι ελάχιστοι το καταφέρνουν, εκτός κι αν είναι γεννημένοι για να πετύχουν. Η Mercedes X-Class γεννήθηκε σταρ, έχοντας το αστέρι ως έμβλημα και εξελίχθηκε ροκ, με διάθεση να ξεπερνά τα όρια.

Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο, σε μια εποχή που έχει αλλάξει η αντίληψη του κοινού για τα pick-up αυτοκίνητα στην Ευρώπη, τα οποία παραπέμπουν σε SUV, από άποψη άνεσης και πολυτέλειας, χωρίς να χάσουν τα κλασικά χαρακτηριστικά χρηστικότητας για τους επαγγελματίες. Και η Mercedes-Benz, από τη στιγμή που έγινε η πρώτη από τις λεγόμενες premium μάρκες που μπήκε στην κατηγορία των pick-ups, θέλησε να μετατρέψει το φαινόμενο της X-Class σε καθεστώς, με την έκδοση TheRock.

Με τεχνογνωσία από την G-Class, τεχνολογία αιχμής, άνεση, ποιότητα υλικών και κύλισης ενός επιβατικού αυτοκινήτου ελεύθερου χρόνου, η διπλοκάμπινη X-Class TheRock, μπορεί να φιλοξενήσει πέντε άτομα, εφοδιάζεται με το σύστημα πολυμέσων COMAND Online, για ψυχαγωγία, πλοήγηση και επικοινωνία, ενώ την αίσθηση ασφάλειας αναβαθμίζει η κάμερα που προσφέρει περιμετρική ορατότητα 360° για ακόμα πιο εύκολη στάθμευση.

Βασισμένη στην πλούσια και μοναδική για την κατηγορία της γκάμα εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας της έκδοσης Progressive, η Mercedes X-Class TheRock προσφέρεται σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο μεταλλικό, με εμφανείς εξωτερικές διαφοροποιήσεις από τις άλλες εκδόσεις της X-Class. Οι περίτεχνες ζάντες ελαφρού κράματος 18 ιντσών δημιουργούν την εικόνα ενός πολύ σπορ αυτοκινήτου, με την υπογραφή TheRock να διατρέχει χαμηλά τις πόρτες, τα σκαλοπάτια να σε ανεβάζουν επίπεδο και το Styling bar από στιλβωμένο ανοξείδωτο χάλυβα στην καρότσα να εξασφαλίζει περαιτέρω στιβαρότητα.

Ωστόσο, πέρα από την ελκυστική εμφάνιση, η X-Class TheRock παραμένει απόλυτα χρηστική, με δυνατότητα μεταφοράς 1.042 κιλών ωφέλιμου φορτίου, στην καρότσα των 1,58 μέτρων μήκους -τη φαρδύτερη της κατηγορίας- ενώ έχει δυνατότητα ρυμούλκησης 3,5 τόνων.

Και βέβαια, δεν χρειάζεται να τη φοβηθείς στα δύσκολα, καθώς με 20,2 εκ. απόστασης από το έδαφος, με γωνία προσέγγισης 30,1 μοίρες, διαφυγής 25,9 και ράμπας 20,4 μοίρες, η X-Class TheRock μπορεί να κινηθεί σε δύσβατα εδάφη, ακόμη και να ξεπεράσει υδάτινο βάθος 60 εκ., ή και να πλαγιάσει σε κλίση έως 49,8 μοιρών. Κι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ενισχύονται περισσότερο με την τετρακίνηση 4MATIC και το αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων, που πραγματικά εξυπηρετεί τα μέγιστα. Κι αν σας προβληματίζει η άνεση σε αυτές τις συνθήκες, η πίσω ανάρτηση 5 συνδέσμων με ενισχυμένο άξονα, το πίσω μπλοκέ διαφορικό και τα διπλά ψαλίδια στην μπροστινή ανάρτηση, εξασφαλίζουν την καλύτερη συμπεριφορά, ενώ στην άσφαλτο ούτε λόγος να γίνεται σε επίπεδο κύλισης. Αλλά κι αυτό αλλάζει, ανάλογα το που κινείσαι, επιλέγοντας από τα τέσσερα προγράμματα οδήγησης, ECO ή Sport, με τα Manual και Off Road να είναι για τις εκτός δρόμου διαδρομές.

Και βέβαια σε θέματα ασφάλειας, δεν έγινε καμία έκπτωση στον βασικό εξοπλισμό, διαθέτοντας 7 αερόσακους και πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης, όπως το Active Brake Assist, το ESP, το Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας, το Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας και το Σύστημα Περιορισμού Ταχύτητας Κατάβασης (4×4).

Παράλληλα, διαθέτει και πρόσθετο εξοπλισμό, όπως το δερμάτινο τιμόνι και ο λεβιές ταχυτήτων, το Garmin Map Pilot, το Audio 20 CD, τα καθίσματα ΑRTICO/DYNAMICA, ο αυτόματος κλιματισμός και ο αισθητήρας βροχής υαλοκαθαριστήρων.

Το πρώτο pick-up της Mercedes-Benz, στην έκδοση X-Class TheRock, προσφέρεται με τετρακύλιδρα μοτέρ πετρελαίου 2.3 lt, στις εκδόσεις Χ220d 4MATIC με 163 ίππους / 403 Nm ροπής και Χ250d 4MATIC με 190 ίππους / 450 Nm ροπής. Κι όλα αυτά με όφελος τιμής 6.940 ευρώ για την έκδοση Χ250d 4MATIC, που κοστίζει 45.198,21 ευρώ, ενώ η έκδοση Χ350d 4MATIC με V6 κινητήρα 3.0lt με 258 ίππους / 550 Nm ροπής, έχει όφελος 7.830 ευρώ, με κόστος 51.659,07 ευρώ.