AP Photo
ORIGINALS

14 αλάνθαστες(;) συμβουλές επιτυχίας από τον Γκάρι Νέβιλ

Όλη η έμπνευση που θα χρειαστείς αυτόν τον μήνα (μαζί με λίγο σπρώξιμο και μερκά άγαρμπα τάκλιν).

Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις στα σοβαρά τον Γκάρι Νέβιλ. Στο μυαλό σου και στο μυαλό όλων μας θα είναι πάντα το αδέξιο sidekick του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο ξύλινος δεξιός μπακ που ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί έκανε καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο άνθρωπος που κοίταζε με θλίψη τη βροχή σε εκείνη τη διαφήμιση του 2003, ο τύπος που έχει στο προφίλ του στη wikipedia αυτήν τη φωτογραφία:

Από την άλλη, έχεις εκατομμύρια λόγους να μελετήσεις τον Γκάρι Νέβιλ. Ως ποδοσφαιριστής κατάφερε με το ελάχιστο ταλέντο και τη σκυλίσια επιμονή του να γίνει ο βασικός και αναντικατάστατος μπακ της καλύτερης σύγχρονης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας των ’90s. Στην καριέρα του κατέκτησε τα πάντα (με τη Γιουνάιτεντ, όχι με την Αγγλία), στη ζωή τα πήγε ακόμα καλύτερα. Έφτιαξε μια όμορφη οικογένεια, έχτισε το πιο οικολογικό σπίτι στη βορειοδυτική Αγγλία (true fact, ό,τι κι αν σημαίνει), μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση έκανε καλές επενδύσεις σε real estate και ξενοδοχειακές μονάδες, μπήκε στο ρόστερ των τηλεσχολιαστών του Sky Sports, χώθηκε στο προπονητικό τιμ της εθνικής, ενώ όλο και ‘κάτι’ κάνει στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ.

Εκεί, στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ τον παίρνουν όλοι πολύ στα σοβαρά. Η πιο τρανταχτή απόδειξη γι’ αυτό είναι μια σελίδα Α4 που βρίσκεται καρφιτσωμένη στα αποδυτήρια των ακαδημιών κι έχει πάνω της τυπωμένες τις 14 συμβουλές του προς τους νέους και άβγαλτους ποδοσφαιριστές. Φοβερό είναι αυτό: οι πιτσιρικάδες της Γιουνάιτεντ μεγαλώνουν βλέποντας κάθε μέρα στον τοίχο τους τα αποστάγματα της εμπειρίας του Γκάρι Νέβιλ. Όχι του Μπέκαμ, όχι του Γκιγγς, όχι του Σκόουλς, όχι του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αλλά του Γκάρι του Νέβιλ.

AP Images

(AP Photo/Alberto Saiz, file)

Ευτυχώς για όλους μας, οι Times του Λονδίνου βρήκαν τον τρόπο να τρυπώσουν σ’ αυτά τα αποδυτήρια, να φωτογραφήσουν την ιερή λίστα και να τη δημοσιεύσουν σε ένα πρόσφατο φύλλο τους. Οπότε, από σήμερα, έχουμε όλοι δικαίωμα να βουτήξουμε το δαχτυλάκι μας στην κολυμπήθρα της σοφίας του. Handle with care:

1. Διάλεξε προσεκτικά ποιον ακολουθείς.

2. Δίνε πάντα το 100%. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απαιτεί από σένα να διατηρείς ένα υψηλό επίπεδο σε όλα, όλες τις ώρες, όλες τις μέρες.

3. Να θυμάσαι πάντα τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρο. Το αγάπησες για τη χαρά που σου έδινε, όχι για τα λεφτά, ούτε για τις γκόμενες και τα ακριβά αυτοκίνητα.

4. Ιδιοκτησία και ευθύνη – κάνε τις δουλειές σου αυτοπροσώπως, μην εξαρτάσαι από άλλους για πράγματα που σε αφορούν άμεσα. Τραπεζικοί λογαριασμοί, διαβατήρια, κλπ, είναι δικές σου υποθέσεις. Πάρε εσύ τις αποφάσεις για σένα.

5. Γίνε προπονητής του εαυτού σου. Ανάλυσε και αξιολόγησε την εκάστοτε επίδοσή σου.

6. Δούλεψε πιο σκληρά απ’ όλους και θα τους ξεπεράσεις όλους – ακόμα κι αυτούς που έχουν περισσότερο ταλέντο από σένα.

7. Δώσε στη δουλειά αυτή ό,τι έχεις και δεν έχεις και δεν θα το μετανιώσεις.

8. Για να παίξεις στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρειάζεσαι ακέραιο χαρακτήρα και ισχυρή προσωπικότητα. Θα τα αναπτύξεις και τα δύο με τον καιρό.

9. Παίρνε ρίσκα – αυτός είναι ο εναλλακτικός τρόπος για να γίνεις ηγέτης.

10. Η επιτυχία και η αποτυχία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στη ζωή σου θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις και τις δύο. Έχε πάντα στο μυαλό σου πως ό,τι κι αν συμβεί – είτε χάσεις είτε νικήσεις – θα μπορείς πάντα να παραγγείλεις κινέζικο το βράδυ του Σαββάτου. Δες τα πράγματα με προοπτική και όχι κοντόφθαλμα.

11. Μάθε τον εαυτό σου. Βρες αυτά που σου ταιριάζουν καλύτερα.

12. Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη.

13. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που οδηγούν στην κορυφή, αλλά ελάχιστοι παίκτες μπορούν να φτάσουν από την εθνική οδό – παίκτες όπως ο Γκιγκς ή ο Ρούνι. Οι περισσότεροι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του να ανακαλύψουν τον δικό τους δρόμο.

14. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεις με δύναμη και διαύγεια τους τραυματισμούς. Δες τους σαν μια ευκαιρία να δυναμώσεις το σώμα σου και να καθαρίσεις το μυαλό σου εν όψει των προκλήσεων που σε περιμένουν όταν επιστρέψεις.

Τεράστιος Γκάρι Νέβιλ, τεράστιες συμβουλές. Τόσο generic που μπορούν να βρουν εφαρμογή σε κάθε πτυχή της ζωής. Στις περισσότερες, ο Γκάρι χρησιμοποιεί ένα κράμα ορολογίας Παΐσιου – Κοέλιο, αλλά δεν λείπει και η βαριά συνθηματολογία (‘ιδιοκτησία και ευθύνη’), οι καθαρά πρακτικές παραινέσεις (‘τραπεζικοί λογαριασμοί, διαβατήρια κλπ’), οι χιλιοπειωμένοι αφορισμοί (‘μην αφήνεις τίποτα στην τύχη’) αλλά και τα νουντλς στο βάθος του τούνελ. Γιατί ό,τι κι αν συμβεί, πάντα να παραγγείλεις κινέζικο το βράδυ του Σαββάτου.

(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alberto Saiz, File)