ORIGINALS

20 μεθυστικές αλήθειες για την Ποτοαπαγόρευση

Μικρά 'σφηνάκια' ιστοριών βγαλμένων μέσα από μια εκ των πιο θρυλικών εποχών των Η.Π.Α,. η οποία αναβιώνει κάθε Τετάρτη στα Fridays Γλυφάδας.

Η.Π.Α, 16 Ιανουαρίου 1920. Με το νόμο Volstead, τίθεται κι επίσημα σε ισχύ η Ποτοαπαγόρευση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την 18η τροποποίηση του Συντάγματος, που απαγόρευσε την πώληση ή τη διακίνηση αλκοολούχων ποτών.

Μια απ’ τις πιο θρυλικές εποχές στην αμερικάνικη ιστορία ξεκινά. Με αμέτρητα μυστικά μπαρ, τα λεγόμενα ‘speakeasies’, να ξεπηδούν διαρκώς, την μαφία να βρίσκει πεδίον δόξης λαμπρόν και το διαρκώς ανερχόμενο ραδιόφωνο να προσφέρει την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, δημιουργήθηκε μια μυστηριώδης ατμόσφαιρα η οποία έχει μεταφερθεί αμέτρητες φορές στην μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα, με τον χαμηλό φωτισμό και την jazz υπόκρουση, μπορείς να ζήσεις κάθε Τετάρτη στα Fridays Γλυφάδας. Με live saxophone και DJ set και με όλες τις φιάλες κρασιού -50%, θα μεταφερθείς νοητά στην εποχή που οι γυναίκες φορούσαν κραγιόν στο χρώμα του κόκκινου κρασιού και οι άντρες κρύβονταν κάτω από πλατύγυρα καπέλα.

Μια εποχή η αισθητική της οποίας αναβιώνει διαρκώς μέχρι και σήμερα, αποτελώντας σταθερή αναφορά στην ποπ κουλτούρα. Αυτά είναι 25 ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ποτοαπαγόρευση τα οποία αξίζει να γνωρίζεις.

 

1. Όταν ο νόμος Volstead τέθηκε σε ισχύ, πολλοί ψηφοφόροι αισθάνθηκαν εξαπατημένοι, αφού νόμιζαν πως το ελαφρύ αλκοόλ όπως η μπύρα και το κρασί θα εξακολουθήσει να πωλείται ελεύθερα.

2. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν ήταν παράνομη κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης. Με λίγα λόγια αν στο σπίτι σου διατηρούσες μια τεράστια κάβα με ποτά μπορούσες να την απολαμβάνεις ελεύθερα χωρίς να σε ενοχλήσει κανένας.

3. Σπουδαίο ρόλο στην 18η Τροποποίηση του Συντάγματος έπαιξε η “Χριστιανική Ένωση Εγκράτειας Γυναικών” (Women’s Christian Temperance Union), η οποία συγκροτήθηκε το 1874.

 

4. Τα ‘speakeasy bars’ ονομάστηκαν έτσι επειδή για να μπεις μέσα έπρεπε να ψιθυρίσεις ένα όνομα ή κάποιον κωδικό πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα.

5. Το χαρακτηριστικό όλων των ‘speakeasies’ ώστε να γίνονται αντιληπτά απ΄τους πελάτες τους, ήταν η πράσινη πόρτα. Πίσω απ’ τις περισσότερες πράσινες πόρτες εκείνη την εποχή, κρυβόταν άφθονο αλκοόλ.

6. Κάποια εκ των πιο δημοφιλών ‘speakeasies’ της εποχής, όπως τα ‘Landmark Tavern’ και ’21 Club’ στη Νέα Υόρκη και το ‘Green Door (η πράσινη πόρτα που λέγαμε) Tavern’ στο Σικάγο, βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. Δεν χρειάζεται πάντως να ταξιδέψεις μέχρι εκεί για να βιώσεις αυτή την ατμόσφαιρα, αφού πλέον μπορείς να την ζήσεις κάθε Τετάρτη στα Fridays Γλυφάδας. Με live saxophone και DJ set και με όλες τις φιάλες κρασιού -50%, θα αισθανθείς πως βρίσκεσαι σε ένα απ’ τα αυθεντικά ‘speakeasies’ της εποχής.

7. Μόνο στη Νέα Υόρκη, λειτουργούσαν κοντά στα 30.000 μυστικά μπαρ.

 

8. Κάποιες εκ των προτεινόμενων ποινών για τους παραβάτες που συλλαμβάνονταν ήταν το μαρκάρισμα με χαρακτηριστικό τατουάζ, η απαγόρευση να παντρευτούν(!) και ο δημόσιος εξευτελισμός.

Τις περισσότερες φορές βέβαια, απλά κατέληγαν στη φυλακή και τελείωνε η κουβέντα.

9. Κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, οι ηγέτες του κινήματος της εγκράτειας προσέλαβαν θρησκευτικούς μελετητές για να ξαναγράψουν τη Βίβλο, αφαιρώντας αναφορές στο αλκοόλ.

10. Εκείνα τα χρόνια, πολλοί ήταν αυτοί που παρασκεύαζαν μόνοι τους αλκοόλ στα σπίτια τους, ενώ και το αλκοόλ που έβρισκες στα μπαρ πολλές φορές ήταν από χαμηλής ποιότητας, μέχρι και επικίνδυνο. Πόσο επικίνδυνο; Κάθε χρόνο έχαναν τη ζωή τους εξαιτίας του περίπου 1.000 Αμερικάνοι!

 

11. Κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, χρυσές δουλειές έκανε η Μαφία. Τα συνδικάτα του εγκλήματος, βλέποντας ότι η παρασκευή και η διακίνηση αλκοόλ είναι επικερδείς ασχολίες, άρχισαν τις μαζικές κλοπές αλκοόλ βιομηχανικής παραγωγής, που χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή βαφών, διαλυτών, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών και το επαναδιύλιζαν προκειμένου να το κάνουν πόσιμο.

12. Απ’ τους πιο κερδισμένους εκείνων των χρόνων, ήταν ο Αλ Καπόνε, ο οποίος μόνο το 1927 έβγαλε απ’ την πώληση αλκοόλ 60 εκατομμύρια δολάρια.

 

13. Λόγω της κακής ποιότητας του αλκοόλ που κυκλοφορούσε εκείνα τα χρόνια, γνώρισαν μεγάλη άνθηση τα κοκτέιλ, τα οποία μπορούσαν να ‘κρύψουν’ κάπως μέσα στα συστατικά τους το κακό αλκοόλ. Τότε καθιερώθηκαν κοκτέιλ όπως τα Mary Pickford, French 75, Barbary Coast, Bee’s Knees, και the Sidecar.

14. Η απαγόρευση πώλησης του αλκοόλ, έκανε τους πάντες λίγο πιο ευρηματικούς. Δημιουργήθηκαν έτσι μπαρ όπως τα ‘blind pig’, δηλαδή μέρη που οι πελάτες πλήρωναν για να δουν μια ατραξιόν όπως σόου ζώων και το αλκοόλ ήταν κερασμένο με το εισιτήριο αλλά και ‘κρουαζιέρες χωρίς προορισμό’ (γνωστές κι ως ‘booze cruises’) με πλοία που απλά έμπαιναν σε διεθνή ύδατα κάνοντας κύκλους ώστε να μπορούν να πουλάνε αλκοόλ. Και στα Fridays Γλυφάδας σε περιμένουν πολλές εκπλήξεις, με το αλκοόλ να προσφέρεται μυστικά αλλά όχι ενοχικά. Καραβάκι και σόου ζώων πάντως, δεν νομίζω να δεις, αλλά θα μεταφερθείς νοητά στην εποχή που η Μαφία είχε στα χέρια της κάθε εξουσία.

 

15. Αποτελεί συχνή αναφορά πως η κατανάλωση του αλκοόλ όχι απλά δεν μειώθηκε τα χρόνια της Ποτοαπαγόρευσης, αντίθετα αυξήθηκε. Ωστόσο, μια έρευνα του M.I.T σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που διεξήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δείχνει πως τα πρώτα χρόνια της απαγόρευσης η κατανάλωση μειώθηκε κατά 70%, για να αυξηθεί όμως εντυπωσιακά στη συνέχεια. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι πως αύξησε σημαντικά το κόστος του αλκοόλ και έκανε συνήθεια και το κάπνισμα.

16. Εκείνα τα χρόνια άνθησε και το λεγόμενο ‘bathtub gin’, δηλαδή το τζιν που παρασκευαζόταν σε μεγάλες ποσότητες σε σπίτια, συχνά και μέσα σε μπανιέρες, με την ποιότητα να είναι πολύ κακή. Ως ‘bathtub gin’ χαρακτηρίζεται γενικότερα το κακής ποιότητας ποτό, ενώ υπάρχουν σήμερα τραγούδια και μπαρ με αυτή την ονομασία.

17. Ο νόμος Volstead προέβλεπε πάντως κάποιες εξαιρέσεις στην πώληση του αλκοόλ, αφού την επέτρεπε σε μαγαζιά όπως τα φαρμακεία, τα οποία μπορούσαν να διακινούν θεραπευτικό ουίσκι. Πολλά ‘speakeasies’ μεταμφιέστηκαν λοιπόν σε φαρμακεία ενώ ελεύθερη ήταν κι η πώληση του κρασιού για την τέλεση των θρησκευτικών μυστηρίων.

 

18. Η Ποτοαπαγόρευση οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα σε μπαρ, εστιατόρια, ακόμη και θέατρα. Υπολογίζεται πως η αμερικάνικη κυβέρνηση έχασε 11 δισεκατομμύρια δολάρια από φόρους.

19. Η άρση της Ποτοαπαγόρευσης βρέθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Ρούσβελτ κι έγινε πράξη στις 5 Δεκεμβρίου του 1933, με την 21η τροποποίηση του Συντάγματος.

 

20. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., γιόρτασε το γεγονός με την ατάκα “αυτό που χρειάζεται τώρα η Αμερική είναι ένα καλό ποτό” και με ένα ποτήρι dry martini. Μάλιστα, το πρώτο νόμιμο μπουκάλι μπύρας που παρασκευάστηκε στο ζυθοποιείο Abner Drury της Ουάσινγκτον, παραδόθηκε προσωπικά στον Ρούζβελτ στις 14 Απριλίου του 1933.

Όλη αυτή η μυστηριώδης εποχή ξαναζωντανεύει και σε περιμένει κάθε Τετάρτη στα Fridays Γλυφάδας με πολλές εκπλήξεις και ατμόσφαιρα βγαλμένη κατευθείαν απ’ την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης. Ενημέρωσε διακριτικά τους γνωστούς σου για την μυστική αποστολή για να γιορτάσετε όλοι μαζί την ελευθερία.